icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten advies en bemiddeling

Er zijn verschillende soorten van advies en bemiddeling. Welke je kiest is onder andere afhankelijk van kennis en ervaring. De 3 belangrijkste mogelijkheden op een rijtje.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 8 juni 2022

onafhankelijk advies financieel adviseur

Advies en bemiddeling door een onafhankelijke tussenpersoon

De tussenpersoon kan producten van verschillende aanbieders vergelijken. Je betaalt de tussenpersoon voor het advies, ook als je geen product afsluit. Denk aan:

  • Je weet niet welk product het beste aansluit bij jouw financiële situatie.
  • Je kennis over financiële producten is beperkt en je wilt geen groot risico lopen om het verkeerde product af te sluiten.
  • Je wilt een hypotheek afsluiten bij een specifieke aanbieder. En dat is alleen mogelijk via een onafhankelijke tussenpersoon.

Advies en bemiddeling door één aanbieder

Ook bij deze keuze geldt dat je zelf onvoldoende kennis hebt. Of de tijd niet hebt om alles uit te zoeken. Het verschil is dat je alleen advies krijgt over de producten van de betreffende aanbieder. Je betaalt de aanbieder voor het advies.

Hypotheek zelf afsluiten (execution only)

Als je voldoende kennis hebt, kun je zelf producten vergelijken. Afsluiten kan rechtstreeks bij de betreffende aanbieder. Of via een financiële dienstverlener die ook bemiddeling aanbiedt. Je betaalt dan alleen voor de bemiddeling (tussenpersoon) of distributie (aanbieder). Overigens kun je bij de meeste aanbieders niet een hypotheek execution only afsluiten. Er zijn wel steeds meer tussenpersonen die hierbij behulpzaam zijn.

Kennis- en ervaringstoets

De aanbieder of tussenpersoon toetst vooraf of je over voldoende kennis en ervaring beschikt om het product zonder advies af te sluiten. Als de toets niet positief is, beslis je zelf of je toch het product zonder advies afsluit. Deze toets is niet verplicht bij uitvaart- en overlijdensrisicoverzekeringen.

In de praktijk zijn er verschillende varianten, zoals online advies. Bedenk goed wat voor jouw situatie het beste is. Alles zelf doen bespaart je geld op korte termijn. Maar bij verkeerde keuzes kan het op lange termijn juist veel geld kosten.

Vergelijk de kosten

Vergelijk de kosten en diensten van de adviseurs vóór je een dienstverlener kiest. Werkt de adviseur met veel banken of verzekeraars samen of slechts met 1 of enkele aanbieders? Vergelijk vooraf verschillende dienstverleningsdocumenten.

Artikelen binnen Starter