icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

De optimale verdeling

Partners mogen bij bepaalde inkomsten en aftrekposten zelf bepalen wie wélk deel daarvan aangeeft in de aangifte. Het is soms erg lastig om op eigen kracht te beredeneren welke verdeling het voordeligst is. Wat optimaal is, hangt van veel verschillende persoonlijke omstandigheden af.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

optimale verdeling belasting

In de praktijk is de optimale verdeling gelukkig gemakkelijk te vinden. Als je ervoor kiest om samen online in te loggen bij Mijn Belastingdienst, helpt de Belastingdienst je namelijk een handje. Doe dat dus ook, want anders maak je het jezelf onnodig moeilijk (en duur misschien). Sinds de aangifte over 2015 kun je hier ook gebruik van maken als één van jullie ondernemer is. Of zelfs beiden.

Als je aan het eind van de aangifte in het scherm 'verdelen' terechtkomt, kun je met posten schuiven. Bij elke aanpassing (die je handmatig doet) is meteen duidelijk of de belasting daardoor afneemt, want in het scherm staat steeds hoeveel belasting je samen in totaal moet betalen. Je mag elke post ook gedeeltelijk aan de een en gedeeltelijk aan de ander toedelen. Bijvoorbeeld voor 20% aan de een en voor 80% aan de ander. Probeer dat ook uit, want soms betaal je juist op die manier het minste belasting.

Je kunt natuurlijk met je partner afspreken dat je het belastingvoordeel verrekent. Bijvoorbeeld als je partner minder belasting betaalt, omdat hij jouw studiekosten aftrekt.

Verdeling aanpassen

Heb je de aangifte al verzonden en ben je bang dat je er niet het maximale uit hebt gehaald? Je kunt de verdeling nog aanpassen door de digitale aangifte(s) te openen, te wijzigen en (als blijkt dat je inderdaad belastingvoordeel hebt laten liggen) opnieuw met DigiD te versturen.
 
Let op:

 • Je kunt een verzoek tot wijziging van de verdeling indienen totdat de aanslagen van beide partners vaststaan. Een aanslag staat vast als er geen mogelijkheid meer is om ertegen in bezwaar of beroep te gaan. Als je niets onderneemt tegen de aanslag, is dat 6 weken na de verzenddatum die op de aanslag staat.
 • Kiezen voor het wijzigen van een gemaakte verdeling kan alleen met toestemming van je partner. Als je inmiddels gescheiden bent en je partner wil niet meewerken aan een andere verdeling, kun je daar helaas niets aan doen.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Spaarrekening kiezen
  Nieuws  |  20 sep.

  Aanpassingen spaartaks op lange baan

  Nieuwe aanpassingen aan de vermogensrendementsheffing, die de heffing in box 3 meer in lijn moeten brengen met de werkelijk behaalde rendementen, worden overgelaten aan een volgend kabinet.
 • slim-nalaten-en-schenken-2017
  Nieuws  |  25 aug.

  Nieuwe editie Slim Nalaten & Schenken

  Het boek Slim nalaten & schenken van de Consumentenbond geeft heldere informatie over erfrecht, nalatenschapsplanning, erf- en schenkbelasting en de wettelijke regels rond schenken. Het boek is vanaf 29 augustus 2017 beschikbaar en het E-book per direct.
 • huis-te-koop
  Nieuws  |  5 jul.

  Einde belastingvoordeel bij restschuldfinanciering

  Huizenbezitters opgelet! Vanaf 1 januari 2018 kun je de betaalde rente over een restschuldfinanciering niet meer aftrekken bij je belastingaangifte
 • schenkbelasting
  Eerste indruk  |  1 jun.

  Aangifte Schenkbelasting

  Sinds medio mei kun je aangifte schenkbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Voorheen kon dit alleen via een papieren formulier. De Consumentenbond probeerde deze manier van aangifte doen uit.