icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

De optimale verdeling tussen partners in de belastingaangifte

Partners mogen bij bepaalde inkomsten, aftrekposten en het vermogen zelf bepalen wie wélk deel daarvan aangeeft in de aangifte. Het is soms erg lastig om op eigen kracht te beredeneren welke verdeling het voordeligst is. Wat optimaal is, hangt van persoonlijke omstandigheden af.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:14 januari 2020

optimale verdeling belasting

Rekenhulp inschakelen in de belastingaangifte

In de praktijk is de optimale verdeling gelukkig wel vrij makkelijk te vinden. Antwoord daarvoor in de rubriek ‘partner’ altijd ‘ja’ op de vraag ‘Wilt u samen aangifte doen?’ Dan helpt de Belastingdienst je namelijk een handje tijdens het invullen van de aangifte. Er verschijnt dan een rekenhulp in de rubriek ‘verdelen’ die direct na het invullen van de gekozen verdeling aangeeft hoeveel belasting je bij die verdeling samen betaalt. Als je ‘nee’ antwoordt, zet je die ongemerkt buitenspel.

Kwestie van uitproberen

Als je aan het eind van de aangifte in het scherm 'verdelen' terechtkomt, kun je met posten schuiven. Bij elke aanpassing (die je handmatig doet) is meteen duidelijk of de belasting daardoor afneemt, want in het scherm staat steeds hoeveel belasting je samen in totaal moet betalen (of terugkrijgt). Je mag elke post ook gedeeltelijk aan de een en gedeeltelijk aan de ander toedelen. Bijvoorbeeld voor €100 aan de een en voor €800 aan de ander. Probeer van alles uit, want soms betaal je juist op die manier het minste belasting.

Je kunt natuurlijk met je partner afspreken dat je het belastingvoordeel verrekent. Bijvoorbeeld als je partner minder belasting betaalt, omdat hij/zij jouw studiekosten aftrekt.

Schuiven met vermogen loont

Heb je een gezamelijk vermogen van boven de €132.370? Dan daalt de belasting over het vermogen als je het gelijkmatig(er) over beide partners verdeelt. Probeer dat dus in elk geval uit.

De Belastingdienst heeft voor 2019 een voorbeeld uitgewerkt waarin 2 partners die samen €260.720 vermogen hebben, €541 belasting kunnen besparen door een gelijkere verdeling. Als ze beiden de helft opgeven, betalen ze €1588 in totaal. Als ze het totale vermogen bij één van hen onderbrengen, is de belasting €2129.

Dus ook bij het vermogen geldt: probeer verschillende verdelingen uit en kijk hoe dit de totaal te betalen belasting beïnvloedt.

Wel of niet onderling verrekenen?

Sommige partners gooien alle financiën op een grote hoop en andere niet. Je kunt natuurlijk met je partner afspreken dat je de belasting en het belastingvoordeel achteraf onderling verrekent. Om tot een goede onderlinge verrekening te kunnen komen, is het handig om de rubriek ‘verdelen’ eerst zo in te vullen dat ieder zijn eigen inkomsten, aftrekposten en vermogen invult. Je ziet dan in dat scherm hoeveel ieder dan zou moeten betalen of terug zou krijgen. Noteer dat of print het uit en zoek daarna de voordeligste verdeling.

Verdeling aanpassen

Heb je de aangifte al verzonden en ben je bang dat je er niet het maximale uit hebt gehaald? Je kunt de verdeling nog aanpassen. Open de digitale aangifte, wijzigen hem en verstuur hem opnieuw. Je kunt alleen met toestemming van je partner de verdeling wijzigen. Als je inmiddels gescheiden bent en je partner wil niet meewerken aan een andere verdeling, kun je daar helaas niets aan doen.

Let op:

Je kunt een verzoek tot wijziging van de verdeling indienen totdat de aanslagen van beide partners vaststaan. Een aanslag staat vast als er geen mogelijkheid meer is om tegen de aanslag in bezwaar of beroep te gaan. Als je niets onderneemt tegen de aanslag, is dat 6 weken na de verzenddatum die op de aanslag staat. 

Rechtbank Gelderland oordeelde echter begin 2019 dat de termijn langer openstaat. Namelijk totdat je geen bezwaar meer kunt maken tegen een afwijzing van het ‘verzoek om ambtshalve vermindering’. Dat betekent dat je ruim 5 jaar de tijd zou hebben om de verdeling aan te passen. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden moet zich nog over deze zaak uitspreken.  

Haal voordeel uit je belastingaangifte

Ben je goed voorbereid op de belastingaangifte? Met de gratis e-mailreeks van de Belastingcoach ontvang je het hele jaar door informatie over wijzigingen in het belastingstelsel. En daarnaast een stappenplan voor je aangifte en een heleboel praktische tips.

 

Meld je gratis aan

Mediapool Belasting E-DM 1200x800

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belasting-tips
  14 jan.

  10 belastingtips voor 2020

  Hoe zorg je dat je later niet meer belasting betaalt dan nodig? Wij geven tips over bijvoorbeeld schenkingen aan (klein)kinderen, aflossen van (hypotheek)schulden en aftrekbare giften en lijfrentepremies.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  14 jan.

  Fiscale wijzigingen 2020

  Begin 2020 veranderen veel belastingregels ingrijpend. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet.
 • combikorting-toeslagen
  Nieuws  |  25 okt.

  Belastingkorting voor ouders in 2019 soms €1000 lager

  Werkende ouders gaan meer belasting betalen dan in 2018. Mits de wetsvoorstellen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt ook echt doorgaan.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  14 jan.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte.