icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De optimale verdeling

Partners mogen bij bepaalde inkomsten en aftrekposten zelf bepalen wie wélk deel daarvan aangeeft in de aangifte. Het is soms erg lastig om op eigen kracht te beredeneren welke verdeling het voordeligst is. Wat optimaal is, hangt van veel verschillende persoonlijke omstandigheden af.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

optimale verdeling belasting

In de praktijk is de optimale verdeling gelukkig gemakkelijk te vinden. Als je ervoor kiest om samen online in te loggen bij Mijn Belastingdienst, helpt de Belastingdienst je namelijk een handje. Doe dat dus ook, want anders maak je het jezelf onnodig moeilijk (en duur misschien). Sinds de aangifte over 2015 kun je hier ook gebruik van maken als één van jullie ondernemer is. Of zelfs beiden.

Als je aan het eind van de aangifte in het scherm 'verdelen' terechtkomt, kun je met posten schuiven. Bij elke aanpassing (die je handmatig doet) is meteen duidelijk of de belasting daardoor afneemt, want in het scherm staat steeds hoeveel belasting je samen in totaal moet betalen. Je mag elke post ook gedeeltelijk aan de een en gedeeltelijk aan de ander toedelen. Bijvoorbeeld voor 20% aan de een en voor 80% aan de ander. Probeer dat ook uit, want soms betaal je juist op die manier het minste belasting.

Je kunt natuurlijk met je partner afspreken dat je het belastingvoordeel verrekent. Bijvoorbeeld als je partner minder belasting betaalt, omdat hij jouw studiekosten aftrekt.

Verdeling aanpassen

Heb je de aangifte al verzonden en ben je bang dat je er niet het maximale uit hebt gehaald? Je kunt de verdeling nog aanpassen door de digitale aangifte(s) te openen, te wijzigen en (als blijkt dat je inderdaad belastingvoordeel hebt laten liggen) opnieuw met DigiD te versturen.
 
Let op:

 • Je kunt een verzoek tot wijziging van de verdeling indienen totdat de aanslagen van beide partners vaststaan. Een aanslag staat vast als er geen mogelijkheid meer is om ertegen in bezwaar of beroep te gaan. Als je niets onderneemt tegen de aanslag, is dat 6 weken na de verzenddatum die op de aanslag staat.
 • Kiezen voor het wijzigen van een gemaakte verdeling kan alleen met toestemming van je partner. Als je inmiddels gescheiden bent en je partner wil niet meewerken aan een andere verdeling, kun je daar helaas niets aan doen.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belasting-tips
  13 feb.

  10 belastingtips voor 2018

  Hoe zorg je dat je later niet meer belasting betaalt dan nodig is? Wij geven tips over bijvoorbeeld schenkingen aan (klein)kinderen, aftrekbare giften en lijfrentepremies, en aflossen van (hypotheek)schulden.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • nieuw-in-aangifte-over-2017
  13 feb.

  Nieuw in de aangifte over 2017

  Dit zijn de belangrijkste wijzigingen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2017.