icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verandering vermogensbelasting en de aangifte

Al jaren is er veel onvrede over de vermogensbelasting. Iedereen met meer dan €50.000 spaargeld betaalt vermogensbelasting. Maar de rente op spaargeld is bijna nul of zelfs negatief. Volgens de hoogste rechter in ons land is dat oneerlijk. De huidige regels zijn afgekeurd. Maar wat betekent dat voor je oude en nieuwe belastingaangiftes? Lees onze antwoorden. 

 

Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 mei 2022

Blok-4-pagina-belasting

Wat is vermogensbelasting?

Je betaalt vermogensbelasting over je vermogen in box 3. Bijvoorbeeld als je spaargeld, beleggingen of een tweede huis hebt. Deze belasting heet vermogensrendementsheffing maar wordt meestal vermogensbelasting, box 3-belasting of spaartax genoemd. 

Heffingsvrije vermogen

Niet het hele box 3-vermogen wordt belast. In 2022 is de eerste €50.650 per persoon vrijgesteld. Dit heet het heffingsvrije vermogen. Wie groen spaart en/of groen belegt, komt in aanmerking voor een extra heffingsvrij vermogen van €61.215 (2022).

Rendement op vermogen

De Belastingdienst gaat ervan uit dat je vermogen jaarlijks een bepaald rendement oplevert. Bijvoorbeeld rente op je spaarrekening of dividend op je beleggingen. De Belastingdienst rekende voor het bepalen van de hoogte van de vermogensbelasting niet met het echte rendement, maar met percentages die de wetgever heeft bedacht, een fictief rendement.

Bij een vermogen boven de €50.650, zou je voor 2022 in ieder geval 0,56% belasting moeten betalen. De Belastingdienst neemt aan dat je vermogen uit een bepaalde mix van spaargeld en beleggingen bestaat. Bijvoorbeeld 67% spaargeld en 33% beleggingen.

Uitspraak Hoge Raad

Veel mensen hebben wel spaargeld maar geen beleggingen. En de rente op spaarrekeningen is al jaren bijna nul of zelfs negatief. Dus betaal je meer vermogensbelasting dan je aan rente ontvangt. Dat vindt de Hoge Raad oneerlijk.

De Hoge Raad heeft daarom in december 2021 de huidige regels voor het berekenen van vermogensbelasting afgekeurd. Op basis van deze uitspraak moet de Belastingdienst met het werkelijke rendement gaan rekenen. Dus over spaargeld bijvoorbeeld 0%.

Bekendmaking nieuwe regels

Op 28 april 2022 heeft het kabinet meer duidelijkheid verschaft. Maar nog niet voor alle jaren.

Jaren 2017 tot en met 2022 

Voor de jaren 2017 tot en met 2022 wordt de ‘forfaitaire spaarvariant’ toegepast. Dit betekent dat voor de berekening van de belasting van box 3 nog steeds gewerkt wordt met een fictief rendement. Maar de nieuw bedachte rentepercentages sluiten wel beter aan bij het werkelijke rendement dat de meeste mensen over het spaargeld krijgen.

Jaren na 2022 

Voor de toekomstige jaren heeft het kabinet nog geen besluit genomen. Met Prinsjesdag wordt er een voorstel ingediend voor de jaren 2023 en 2024. De verwachting is dat het voorstel al eerder bekend is. Voor de jaren na 2025 wordt de belastingheffing pas later bekend gemaakt. De heffing gaat dan over het werkelijke rendement.

Compensatie over de jaren 2017 tot en met 2020?

Welke gevolgen het nieuwe besluit heeft, hangt af je situatie. Over de jaren 2017 tot en met 2020 zijn 4 situaties te onderscheiden.

  1. Je hebt voor 24 december 2021 bezwaar gemaakt over 1 of meerdere jaren.
  2. Je hebt geen bezwaar gemaakt, maar er is over een of meerdere jaren nog geen definitieve aanslag opgelegd op 24 december 2021.
  3. Je hebt geen bezwaar gemaakt, maar op 24 december 2021 waren er minder dan 6 weken voorbij na ontvangst van een definitieve aanslag.
  4. Je hebt geen bezwaar gemaakt en alle aanslagen zijn definitief en onherroepelijk vastgesteld.

De Belastingdienst heeft 210.000 bezwaarschriften tegen de vermogensheffing goedgekeurd over de aangiftejaren 2017 tot en met 2020.

Vanaf 9 juni 2022 stuurt de Belastingdienst brieven met de bevestiging dat je bezwaar is meegenomen in de massaalbezwaarprocedure.

Val je in situatie 2 of 3 dan had je tot 24 december 2021 de mogelijkheid om bezwaar te maken. De Belastingdienst compenseert deze groep automatisch ongeacht of er nu wel of geen bezwaar gemaakt is.

Gevolgen voor aangifte 2021

Hoe zit het met de voorlopige aanslag 2022? 

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.