icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Verandering vermogensbelasting en de aangifte

Al jaren is er veel onvrede over de vermogensbelasting. Iedereen met meer dan €57.000 spaargeld, beleggingen of ander vermogen betaalt vermogensbelasting.

Maar de rente op spaargeld is bijna nul of zelfs negatief. Volgens de hoogste rechter in ons land is dat oneerlijk. De huidige regels zijn afgekeurd. Maar wat betekent dat voor je oude en nieuwe belastingaangiftes? Lees onze antwoorden. 

 

ellen kloor

Ellen Kloor     Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 mei 2023

Blok-4-pagina-belasting

Wat is vermogensbelasting?

Je betaalt vermogensbelasting over je vermogen in box 3. Bijvoorbeeld als je spaargeld, beleggingen of een tweede huis hebt. Deze belasting heet vermogensrendementsheffing maar wordt meestal vermogensbelasting, box 3-belasting of spaartax genoemd. 

Heffingsvrije vermogen

Niet het hele box 3-vermogen wordt belast. In 2023 is de eerste €57.000 per persoon vrijgesteld. Dit heet het heffingsvrije vermogen. Wie groen spaart en/of groen belegt, komt in aanmerking voor een extra heffingsvrij vermogen van €65.072 (2023).

Rendement op vermogen

De Belastingdienst gaat ervan uit dat je vermogen jaarlijks een bepaald rendement oplevert. Bijvoorbeeld rente op je spaarrekening of dividend op je beleggingen. De Belastingdienst rekent voor het bepalen van de hoogte van de vermogensbelasting niet met het echte rendement, maar met rendementspercentages die de wetgever heeft berekend, een fictief rendement.

Rendementspercentages 2023

Spaargeld 0,36% (voorlopig tarief)
Overige bezittingen, zoals beleggingen 6,17% (definitief tarief)
Schulden 2,57% (voorlopig tarief) 

 

 

 

Heb je meer dan €57.000 spaargeld dan gaat de Belastingdienst er vanuit dat je 0,36% rente ontvangt over 2023. Over dat rendement betaal je 32% belasting. 

Lees meer: Wat is vermogensbelasting?

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad heeft in december 2021 de huidige regels voor het berekenen van vermogensbelasting afgekeurd. Nu betaal je soms meer vermogensbelasting dan je aan rendement ontvangt. Dat vindt de Hoge Raad oneerlijk. Op basis van deze uitspraak moet de Belastingdienst uitgaan van het werkelijke rendement dat je hebt behaald. 

Bekendmaking nieuwe regels

Op 28 april 2022 heeft het kabinet meer duidelijkheid verschaft. Maar nog niet voor alle jaren.

Jaren 2017 tot en met 2022 

Voor de jaren 2017 tot en met 2022 wordt de ‘forfaitaire spaarvariant’ toegepast. Dit betekent dat voor de berekening van de belasting van box 3 nog steeds gewerkt wordt met een fictief rendement. Maar de nieuw bedachte rentepercentages sluiten wel beter aan bij het werkelijke rendement dat de meeste mensen krijgen.

Jaren na 2022 

Voor de toekomstige jaren heeft het kabinet nog geen besluit genomen. Met Prinsjesdag is bekend gemaakt dat voor 2023 tot en met 2026 de 'forfaitaire spaarvariant' gaat gelden. Er is over die jaren geen keuze meer zoals voor 2021 en 2022 wel geldt. De wijze van belastingheffing voor de jaren na 2027 wordt later pas bekend gemaakt. De heffing gaat dan over het werkelijke rendement, zoals de Hoge Raad wil. 

Lees alles over de vermogensbelasting inclusief bezwaar maken voor 2022 en verder.

Compensatie over de jaren 2017 tot en met 2020?

Welke gevolgen het nieuwe besluit heeft, hangt af je situatie. Over de jaren 2017 tot en met 2020 zijn 4 situaties te onderscheiden.

  1. Je hebt voor 24 december 2021 bezwaar gemaakt over 1 of meerdere jaren.
  2. Je hebt geen bezwaar gemaakt, maar er is over een of meerdere jaren nog geen definitieve aanslag opgelegd op 24 december 2021.
  3. Je hebt geen bezwaar gemaakt, maar op 24 december 2021 waren er minder dan 6 weken voorbij na ontvangst van een definitieve aanslag.
  4. Je hebt geen bezwaar gemaakt en alle aanslagen zijn definitief en onherroepelijk vastgesteld.

De Belastingdienst heeft de bezwaarschriften tegen de vermogensheffing over de aangiftejaren 2017 tot en met 2020 inmiddels behandeld. Er zijn 225.000 brieven en 130.000 beschikkingen verzonden. Niet iedereen is gecompenseerd. Voor veel bezwaarmakers was de oude regeling gunstiger. 

Val je in situatie 2 of 3? Dan had je tot 24 december 2021 de mogelijkheid om bezwaar te maken. De Belastingdienst compenseert deze groep automatisch, ongeacht of er nu wel of geen bezwaar gemaakt is.

Heb je geen bezwaar gemaakt. Dan krijg je toch een tweede kans. Lees meer over deze tweede kans.

Gevolgen voor aangifte 2021

Standpunt Consumentenbond box 3

Je hebt geen recht op compensatie over de jaren 2017 tot en met 2020 als je geen bezwaar hebt gemaakt tegen de aanslag. Dit werd met Prinsjesdag bekend gemaakt. Hier zijn wij het niet mee eens en daarom zijn we een claim gestart.

Op dit moment richt onze claim zich op rechtsherstel voor de gedupeerden die over de periode 2017-2020 geen bezwaar hebben gemaakt. Het doel is om dan alsnog rechtsherstel te realiseren voor deze groep.

Je hoeft nu zelf niet meer in actie te komen om bezwaar te maken tegen de belasting over je vermogen over de jaren 2017-2020. Ook een verzoek tot ambtshalve vermindering is niet meer nodig. Er worden zogenoemde proefprocedures aangespannen. We vragen de rechter om uitspraak te doen en de uitslag geldt dan voor alle niet-bezwaarmakers.

Ben je 1 van de bezwaarmakers en ben je het niet eens met de nieuwe belastingregels? Dan kun je de Belastingdienst dit laten weten. Een pro-formabezwaar of verzoek is hiervoor niet voldoende. Je moet je bezwaar onderbouwen. Dit hoef je niet met feiten en cijfers te doen. Vermeldt hiervoor in je bezwaar: 'het werkelijke behaalde rendement is lager dan het door de Belastingdienst berekende box 3-inkomen'. Uiteraard moet dit wel waar zijn.

Nieuwe wetgeving

Wij zijn momenteel niet van plan om actie te ondernemen tegen de wettelijke regels van het rechtsherstel. Ook niet tegen de overgangswetgeving, de nieuwe rekenmethode. Hiermee bedoelen we de inhoud van de regels zelf. Zoals het fictieve rendementspercentage over de beleggingen. Dit komt omdat de belastingregels van de nieuwe methode voor iedereen anders uitpakken.

De Consumentenbond is er voor iedereen en daarom kunnen wij niet opkomen voor individuele situaties. Ook kunnen we je niet adviseren of je bezwaar moet maken. Neem hiervoor contact op met een belastingadviseur.

Heb je de afgelopen jaren belasting betaald over je vermogen en geen bezwaar gemaakt? Of wil je op de hoogte blijven van de vorderingen? Meld je vrijblijvend aan voor onze Spaartaks-claim.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.