icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verandering vermogensbelasting en de aangifte

Al jaren is er veel onvrede over de vermogensbelasting. Iedereen met meer dan €57.000 spaargeld, beleggingen of ander vermogen betaalt vermogensbelasting. Maar de rente op spaargeld was de afgelopen jaren bijna nul of zelfs negatief. Volgens de hoogste rechter in ons land is dat oneerlijk. Daarom zijn de regels afgekeurd en gelden er nu tijdelijke regels. Maar wat betekent dat voor je oude belastingaangiftes? Lees onze antwoorden. 

 

ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:27 maart 2024

Blok-4-pagina-belasting

Wat is vermogensbelasting?

Je betaalt vermogensbelasting over je vermogen in box 3. Bijvoorbeeld als je spaargeld, beleggingen of een tweede huis hebt. Deze belasting heet vermogensrendementsheffing maar wordt meestal vermogensbelasting, box 3-belasting of spaartax genoemd.

Verschillende wijzigingen in vermogensbelasting

De afgelopen jaren zijn er verschillende wijzigingen geweest in de belasting over je vermogen. We bespreken in dit artikel de gevolgen van de uitspraak van rechter over de vermogensbelasting. En hoe het zit met bezwaar en compensatie. Dit gaat over de jaren 2017 tot en met 2020. Ook geven we antwoorden op de vragen over de aangifte van 2021.

Algemeen

In het artikel 'Hoe werkt de vermogensbelasting' leggen we uit wat onder vermogen valt en hoe de vrijstelling en drempel werken.

Vermogensbelasting over 2022 en eerder

Wil je meer weten over de belastingregels over de jaren 2017 tot en met 2022? Bekijk dan het artikel 'Vermogensbelasting 2022 en eerder'. Hierin leggen we uit hoe je de belasting berekent.

Belastingheffing vermogen vanaf 2023

De belastingheffing over het vermogen vanaf 2023 leggen we uit in het artikel 'Wat is vermogensbelasting?' Hierin lees je alles over de nieuwe regels die gelden tot 2027. 

Toekomst belastingheffing vanaf 2027

Inmiddels zijn ook de plannen bekend geworden voor de belastingheffing vanaf 2027. Je vindt de plannen in het artikel ‘Toekomst belasting box 3’. Deze plannen zijn nog lang niet definitief. Hierover beslist het nieuwe kabinet.

Uitspraak Hoge Raad

De aanleiding van al deze wijzigingen is een uitspraak van de rechter geweest. De Hoge Raad heeft in december 2021 de toen geldende regels voor het berekenen van vermogensbelasting afgekeurd. Je betaalde soms meer vermogensbelasting dan je aan rendement ontving. Dat vond de Hoge Raad oneerlijk.

Gevolgen uitspraak voor aangiften

Op basis van deze uitspraak moest de overheid nieuwe regels bedenken. Volgens de rechter moet de Belastingdienst bij het berekenen van de belasting uitgaan van het werkelijke rendement dat je hebt behaald. Maar daarvoor moet er veel in de wet aangepast worden. Deze wetgeving laat daarom nog even op zich wachten. Waarschijnlijk gaat deze wet in 2027 in. Maar omdat de belastingregels door de rechter afgekeurd zijn, zijn er tijdelijke regels bedacht.

Tijdelijke regels oneerlijk?

Momenteel loopt er een rechtszaak over de tijdelijk regels bij de hoogste rechter, de Hoge Raad. Deze tijdelijke regels leveren voordeel op voor iedereen die vooral spaargeld heeft. De nieuwe regels pakken niet goed uit als je veel overige bezittingen hebt zoals aandelen of een familiehypotheek. De belasting kan dan nog hoger zijn dan je aan rendement haalt. Daarover gaat deze rechtszaak.

We verwachten in augustus/september 2024 uitspraak. Wel zijn voor verschillende zaken het standpunt van de adviseur van de rechter, de advocaat-generaal, al bekendgemaakt. In deze adviezen lezen we dat deze tijdelijke regeling nog steeds oneerlijk uitpakt. Als de rechter dit advies volgt, moet er een oplossing komen.

Demissionair staatsecretaris Van Rij heeft alvast een mogelijke oplossing bekendgemaakt, een tegenbewijs regeling. Je moet aantonen dat je werkelijke rendement over meerdere jaren lager is dan het berekende rendement volgens de tijdelijke regels. Als dat lukt, betaal je belasting over je werkelijke rendement.

Compensatie over de jaren 2017 tot en met 2020?

De uitspraak van de rechter uit 2021 geldt niet voor iedereen. Welke gevolgen het heeft, hangt af je situatie. Over de jaren 2017 tot en met 2020 zijn 4 situaties te onderscheiden.

  1. Je hebt voor 24 december 2021 bezwaar gemaakt over 1 of meerdere jaren.
  2. Je hebt geen bezwaar gemaakt, maar er is over een of meerdere jaren nog geen definitieve aanslag opgelegd op 24 december 2021.
  3. Je hebt geen bezwaar gemaakt, maar op 24 december 2021 waren er minder dan 6 weken voorbij na ontvangst van een definitieve aanslag.
  4. Je hebt geen bezwaar gemaakt en alle aanslagen zijn definitief en onherroepelijk vastgesteld.

Groep 1 heeft in elk geval recht op compensatie voor de aangiften waartegen bezwaar is gemaakt. Val je in situatie 2 of 3? Dan had je op 24 december 2021 de mogelijkheid om bezwaar te maken. De Belastingdienst compenseert deze groep automatisch. Ongeacht of er nu wel of geen bezwaar gemaakt is. Deze 3 groepen vallen onder het 'massaal bezwaar'.

Voor deze groepen moet gekeken worden of de tijdelijke belastingregels voordeliger zijn dan de oude belastingregeling. Als dat het geval is, heb je recht op compensatie. Deze tijdelijke regels pakken vaak voordelig uit als je veel spaargeld hebt.

De Belastingdienst heeft de bezwaarschriften tegen de vermogensheffing over de aangiftejaren 2017 tot en met 2020 inmiddels behandeld. Er zijn 225.000 brieven en 130.000 beschikkingen verzonden. Niet iedereen is gecompenseerd. Voor veel bezwaarmakers was de oude regeling gunstiger. 

Heb je geen bezwaar gemaakt? Dan heeft de uitspraak (nog) geen gevolgen voor je oude aangiftes. Voor deze groep niet-bezwaarmakers lopen nog diverse rechtszaken. Mogelijk krijg je toch een tweede kans. Lees meer over deze tweede kans. Groep 4 valt onder het 'massaal bezwaar plus'.

Gevolgen voor aangifte 2021

Standpunt Consumentenbond box 3

Je hebt geen recht op compensatie over de jaren 2017 tot en met 2020 als je geen bezwaar hebt gemaakt tegen de aanslag. Dit werd met Prinsjesdag 2022 bekendgemaakt. Hier zijn wij het niet mee eens en daarom zijn we een claim gestart.

Onze claim richt zich op rechtsherstel voor de gedupeerden die over de periode 2017-2020 geen bezwaar hebben gemaakt. Het doel is om alsnog rechtsherstel te realiseren voor deze groep.

Je hoeft zelf niet in actie te komen om bezwaar te maken tegen de belasting over je vermogen over de jaren 2017-2020. Ook een verzoek tot ambtshalve vermindering is niet meer nodig. Er worden zogenoemde proefprocedures aangespannen. We vragen de rechter om uitspraak te doen en de uitslag geldt dan voor alle niet-bezwaarmakers.

Ben je 1 van de bezwaarmakers en ben je het niet eens met de nieuwe belastingregels? Dan kun je de Belastingdienst dit laten weten. Een pro-formabezwaar of verzoek is hiervoor niet voldoende. Je moet je bezwaar onderbouwen. Dit hoef je niet met feiten en cijfers te doen. Vermeldt hiervoor in je bezwaar: 'het werkelijke behaalde rendement is lager dan het door de Belastingdienst berekende box 3-inkomen'. Uiteraard moet dit wel waar zijn.

Nieuwe wetgeving

Wij zijn op dit moment niet van plan om actie te ondernemen tegen de wettelijke regels van het rechtsherstel. Ook niet tegen de overgangswetgeving, de nieuwe rekenmethode. Hiermee bedoelen we de inhoud van de regels zelf. Zoals het fictieve rendementspercentage over de beleggingen. Dit komt omdat de belastingregels van de nieuwe methode voor iedereen anders uitpakken.

De Consumentenbond is er voor iedereen en daarom kunnen wij niet opkomen voor individuele situaties. Ook kunnen we je niet adviseren of je bezwaar moet maken. Neem hiervoor contact op met een belastingadviseur.

Heb je de afgelopen jaren belasting betaald over je vermogen en geen bezwaar gemaakt? Of wil je op de hoogte blijven van de vorderingen? Meld je vrijblijvend aan voor onze Spaartaks-claim.

Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen