icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Is belastingaangifte verplicht?

Is belastingaangifte doen verplicht? Daarover bestaan veel misverstanden. Het maakt uit of de fiscus je wel of geen aangiftebrief gestuurd heeft.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Artikel is aangifte doen verplicht

Wel een aangiftebrief ontvangen

Als je wél een aangiftebrief hebt ontvangen van de fiscus, dan is belastingaangifte verplicht. Zonder uitzondering. De brief ontvang je in januari of februari, zowel in je brievenbus als in je Berichtenbox op mijn.overheid.nl.

Dat geldt ook als je verwacht geld terug te krijgen van de Belastingdienst. Pas dus op als je het niet de moeite waard vindt om aangifte te doen om geld terug te halen, maar wel een aangiftebrief hebt ontvangen. Ook dan kun je een boete krijgen voor het niet of te laat doen van aangifte.

Er geldt een aanslaggrens van €45. Als je €45 of minder moet bijbetalen, krijg je geen aanslag opgelegd. Je bent dan dus ook geen belasting verschuldigd. Maar als je een aangiftebrief hebt ontvangen, is belastingaangifte toch verplicht.

Geen aangiftebrief ontvangen

Soms is belastingaangifte ook verplicht als je geen aangiftebrief ontvangt van de Belastingdienst. Dat is zo als je kunt weten dat je belasting moet bijbetalen. Je moet dan uit eigen beweging aangifte doen.

Niet iedereen met een inkomen hoeft aangifte te doen. Heb je het hele jaar dezelfde baan? Je werkgever houdt dan vaak precies het bedrag dat je verschuldigd bent aan inkomstenbelasting al in op je salaris (als loonheffing).

Maar als je veel bezittingen hebt, bijvoorbeeld veel spaargeld, is belastingaangifte verplicht. Of als je meer dan €6000 verdient met een baan waarop geen loonbelasting is ingehouden. Ook als je in een jaar van baan wisselde, meerdere banen tegelijk had of AOW én een pensioen ontving, moet je vaak belasting bijbetalen.

Wie minder dan €46 moet bijbetalen op de aangifte, hoeft geen aangifte doen. Dan wordt er namelijk toch geen aanslag opgelegd. 

Doe zelf je aangifte over 2016

De Belastinggids van de Consumentenbond helpt je stapsgewijs door je aangifte inkomstenbelasting 2016 heen. Duidelijk en eenvoudig mét praktische voorbeelden en bespaartips.
 

Direct bestellen

Belastinggids 2017

Niet verplicht, wel slim

Soms kun je door belastingaangifte te doen juist geld terugkrijgen van de fiscus. Dat is vaak zo als je maar een deel van het jaar een baan had of als je aftrekposten kunt opvoeren, zoals hypotheekrenteaftrek.

Ook als je een partner hebt met een inkomen, terwijl je zelf geen inkomen had, is het vaak slim om aangifte te doen. Je krijgt dan al snel meer dan €800 terug aan heffingskorting.

Aangifte doen is dan (als je geen aangiftebrief kreeg) niet verplicht, maar toch de moeite waard.

Als aangifte leidt tot een teruggave van slechts €14 of minder, heeft aangifte doen geen zin. Zulke kleine bedragen worden niet geretourneerd.

Laat je niet op het verkeerde been zetten

Wij ontvingen verschillende signalen van consumenten die ten onrechte een brief van de Belastingdienst ontvingen met de tekst:

'Volgens onze gegevens is uw situatie in 2016 niet gewijzigd. U hoeft daarom waarschijnlijk geen belasting te betalen over 2016. U ontvangt van ons dan ook geen aangiftebrief.’  

Dit kan verwarrend werken, omdat aangifte doen in bepaalde gevallen wél wat oplevert. Een voorbeeld:

Voorbeeld 
Een van de melders kreeg de brief, maar had over 2016 zorgkosten gemaakt. Dit kon de Belastingdienst natuurlijk niet weten, maar als zij de aangifte niet invult zou ze de belastingteruggave mislopen. De ontvangen brief zou haar op het verkeerde been kunnen zetten als ze zich zelf er niet wat in had verdiept.

Vaar dus niet blind op een aankondiging als deze van de Belastingdienst. Belasting terugkrijgen kan nog tot 5 jaar na afloop van het betreffende belastingjaar, door alsnog aangifte te doen.

Bij twijfel

Twijfel je of je belasting moet bijbetalen of terug kunt krijgen, vul dan op proef de aangifte in op Mijn Belastingdienst. Dat kan voor het jaar 2016 vanaf 1 maart 2017. In een kwartier tot een uur weet je het dan zeker. Als je nog geen DigiD hebt, moet je die wel eerst aanvragen. Een flink aantal gegevens is al ingevuld.

Voor 1 april of 1 mei

Als de Belastingdienst je een aangiftebrief heeft gestuurd, moest je de aangifte voor 1 mei indienen, tenzij je uitstel hebt aangevraagd. Je kon tot 1 mei digitaal uitstel vragen in Mijn Belastingdienst. Je kreeg dan zonder opgaaf van reden uitstel tot 1 september 2017. 

Telefonisch uitstel aanvragen kon ook nog via de Belastingtelefoon (0800 - 0543). Let wel op, het uitstel wordt niet altijd toegekend. Heb je geen aangiftebrief ontvangen, dan heb je langer de tijd. Je moet je aangifte dan indienen vóór 14 juli, als je weet dat je belasting moet betalen. Krijg je geld terug, dan heb je 5 jaar de tijd.

Diende je je aangifte vóór 1 april in, dan garandeert de Belastingdienst je teruggave vóór half juli. Moet je een bedrag betalen, dan was inleveren vóór 1 mei in ieder geval slim omdat je dan geen belastingrente hoeft te betalen.

Meer over de belasting:

Nieuw & interessant

 • belastinggids 2018
  Nieuws  |  18 jan.

  Alternatief voor Elsevier Belasting Almanak

  Ben je een trouwe afnemer van de consumentenuitgave van de Elsevier Belasting Almanak? Dan weet je misschien al dat dit boek per 2018 niet meer wordt uitgegeven. Gelukkig zijn er alternatieven.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  12 dec.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 veranderen er weer een aantal belastingwetten. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • Afbeelding-brief-Belastingdienst
  Nieuws  |  12 dec.

  Laat je niet misleiden

  Heb je een brief ontvangen waarin staat dat je waarschijnlijk geen belasting hoeft te betalen over 2016? Laat je niet op het verkeerde been zetten.