icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Is belastingaangifte verplicht?

Als je een aangiftebrief ontvangt, ben je verplicht om belastingaangifte te doen over 2018. Maar ook als je geen brief ontvangt kan het verplicht of juist slim zijn om aangifte te doen. We leggen je uit waarom en geven daarbij voorbeelden hoe je over dit jaar en voorgaande jaren geld kunt terugkrijgen via je aangifte.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 maart 2019

Artikel is aangifte doen verplicht

Wel een aangiftebrief ontvangen

Als je wél een aangiftebrief hebt ontvangen van de fiscus, dan is belastingaangifte verplicht. Zonder uitzondering. Het maakt dan niet uit hoeveel je inkomen is. De brief ontving je in januari of februari, zowel in je brievenbus als in je Berichtenbox op mijn.overheid.nl.

Dat geldt ook als je verwacht geld terug te krijgen van de Belastingdienst. Pas dus op als je het niet de moeite waard vindt om aangifte te doen om geld terug te halen, maar wel een aangiftebrief hebt ontvangen. Ook dan kun je een boete krijgen voor het niet of te laat doen van aangifte.

Er geldt een aanslaggrens van €46. Als je €46 of minder moet bijbetalen, krijg je geen aanslag opgelegd. Je bent dan dus ook geen belasting verschuldigd. Maar als je een aangiftebrief hebt ontvangen, is belastingaangifte toch verplicht. Alleen als je een voorlopige aanslag hebt gehad met een te betalen bedrag, geldt deze regel niet en moet je ook bedragen kleiner dan €46 betalen.

Geen aangiftebrief ontvangen

Soms is belastingaangifte ook verplicht als je geen aangiftebrief ontvangt van de Belastingdienst. Dat is zo als je kunt weten dat je belasting moet bijbetalen. Je moet dan uit eigen beweging aangifte doen.

Niet iedereen met een inkomen hoeft aangifte te doen. Heb je het hele jaar dezelfde baan? Je werkgever houdt dan vaak precies het bedrag dat je verschuldigd bent aan inkomstenbelasting al in op je salaris (als loonheffing).

Maar als je veel bezittingen hebt, bijvoorbeeld veel spaargeld, is belastingaangifte verplicht. Of als je meer dan €6000 per jaar verdient met een baan waarop geen loonbelasting is ingehouden. Ook als je in een jaar van baan wisselde, meerdere banen tegelijk had of AOW én een pensioen ontving, moet je vaak belasting bijbetalen.

Wie minder dan €47 moet bijbetalen op de aangifte, hoeft geen aangifte doen. Dan wordt er namelijk toch geen aanslag opgelegd. Dat geldt niet als je een voorlopige aanslag hebt gehad met een te betalen bedrag.

Niet verplicht, wel slim

Vaak kun je door belastingaangifte te doen juist geld terugkrijgen van de fiscus. We geven hier een aantal voorbeelden:

Hoe kun je geld terugkrijgen via je aangifte?

Als je maar een deel van het jaar een baan had, heeft je werkgever meestal te veel loonbelasting ingehouden (in opdracht van de Belastingdienst). Je kunt dan door het doen van belastingaangifte de teveel betaalde loonbelasting terugkrijgen van de Belastingdienst.

Hypotheekrenteaftrek en andere aftrekposten

Als je geen aangifte doet, kun je ook geen aftrekposten claimen, zoals bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek en zorgkostenaftrek. Tijdens het invullen van de online aangifte, ontdek je stap voor stap op welke aftrekposten je recht hebt.

Partners

Heb je zelf geen inkomen of een inkomen tot ongeveer €6000? Dan is het slim om aangifte te doen als je een fiscaal partner hebt met een aardig inkomen. Je krijgt dan al snel een uitbetaling van heffingskorting van zo’n €1000 of meer.

Wonen in een zorginstelling

Als je (fiscaal partner) in een verpleeghuis woont, krijg je vaak geen alleenstaande ouderenkorting terwijl je er wel recht op hebt. In de belastingaangifte kun je daar alsnog om vragen door hem helemaal in te vullen en ondertekend in te sturen.

Uitproberen

Aangifte doen is niet verplicht als je geen aangiftebrief hebt ontvangen, maar vaak is het toch de moeite waard. Of aangifte doen in jouw geval slim is, kun je het best zelf uitvinden door de belastingaangifte in te vullen via ‘Mijn belastingdienst’. Je moet daarvoor wel inloggen met een DigiD. Als je die nog niet hebt, moet je eerst een DigiD aanvragen.

Daarmee kun je volgens de Belastingdienst vrijblijvend je situatie invullen. De Belastingdienst zegt namelijk dat ze alleen de informatie bekijken die je daadwerkelijk opstuurt. Stuur je niks op, dan kijken ze er dus niet naar. In het laatste scherm van de online aangifte in Mijn Belastingdienst zie je of je belasting terugkrijgt. En zo ja, hoeveel. Nog vóór je je gegevens verstuurt.

Krijg je maar €14 of minder terug, dan heeft aangifte doen geen zin. Zulke kleine bedragen worden niet geretourneerd.

Hulp bij belastingaangifte

Vul samen met een van onze adviseurs online je belastingaangifte in. Zo heb je de zekerheid van een juiste en volledige aangifte.

Meer informatie

belastingaangiftehulp

Laat je niet op het verkeerde been zetten

Wij kregen de afgelopen jaren verschillende signalen van consumenten die ten onrechte een brief van de Belastingdienst ontvingen met de tekst: 'Volgens onze gegevens is uw situatie niet gewijzigd. U hoeft daarom waarschijnlijk geen belasting te betalen. U ontvangt van ons dan ook geen aangiftebrief.’  

Dit kan verwarrend werken, omdat aangifte doen in bepaalde gevallen wél wat oplevert. Zoals hier:

Voorbeeld

Een van de melders kreeg de brief, maar had zorgkosten gemaakt. Dit kon de Belastingdienst natuurlijk niet weten, maar als zij de aangifte niet invult zou ze de belastingteruggave mislopen. De ontvangen brief zou haar op het verkeerde been kunnen zetten als ze zich zelf er niet wat in had verdiept.

Vaar dus niet blind op een aankondiging als deze van de Belastingdienst. Belasting terugkrijgen kan nog tot 5 jaar na afloop van het betreffende belastingjaar, door alsnog aangifte te doen.

Bij twijfel

Twijfel je of je belasting moet bijbetalen of terug kunt krijgen, vul dan op proef de aangifte in op Mijn Belastingdienst. Dat kan voor het jaar 2018 vanaf 1 maart 2019. Binnen een uur weet je het dan zeker. Vaak gaat het echt om honderden euro’s. Als je nog geen DigiD hebt, moet je die wel eerst aanvragen.

Voor 1 april of 1 mei

Als de Belastingdienst je begin 2019 een aangiftebrief heeft gestuurd, moet je de aangifte voor 1 mei indienen, tenzij je tussen 1 maart en 1 mei uitstel aanvraagt via Mijn Belastingdienst. Je krijgt dan zonder opgaaf van reden uitstel tot 1 september 2019. 

Telefonisch uitstel aanvragen kan ook via de Belastingtelefoon (0800 - 0543).

Meer over belasting:

Nieuw & interessant

 • schade aan vakantiehuisje
  13 mei.

  Vakantiehuis en belastingen

  Let op bij de belastingaangifte. Een vakantiehuisje en de bijbehorende schuld moet je aangeven in box 3 en de rente is niet aftrekbaar.
 • vermogende-bejaarde
  18 mrt.

  Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrag

  Als je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Wij geven tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.
 • combikorting-toeslagen
  Nieuws  |  25 okt.

  Belastingkorting voor ouders in 2019 soms €1000 lager

  Werkende ouders gaan meer belasting betalen dan in 2018. Mits de wetsvoorstellen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt ook echt doorgaan.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  29 jan.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte.