! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zo regel je de vrijgestelde schenking voor je woning

Je wilt gebruikmaken van de mogelijkheid om vrijgesteld te schenken voor de eigen woning en het goed regelen. Aangifte schenkbelasting is verplicht en een schenkingsakte maken verstandig. Met deze tips voorkom je familieruzies en discussie met de Belastingdienst.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:15 maart 2021

vrijgestelde schenking

Aangifte verplicht ondanks vrijstelling

Ook als de schenking onder het eenmalig vrijgestelde bedrag van €105.302 blijft, moet je aangifte schenkbelasting doen. Dit moet vóór 1 maart van het jaar na de schenking. In de aangifte geef je aan dat je gebruik wilt maken van de verhoogde vrijstelling voor de eigen woning. 

De ontvanger vult de aangifte in of de schenker en ontvanger doen samen aangifte.

Online of met pdf

Je kunt aangifte doen met een aangifteformulier (pdf) of online via Mijn Belastingdienst. Dat laatste vinden wij makkelijker. Heb je problemen met het online programma? Lees dan het stappenplan

Voordelen online aangifte

Met een online aangifte hoef je niet alle vragen te doorlopen. Je slaat de vragen over die niet van toepassing zijn.

Daarnaast heb je alle informatie bij elkaar. Je hoeft niet te werken met een aangifteformulier en een apart document als toelichting. In de online aangiftemodule kun je klikken op het vraagtekensymbool voor het openen van een toelichtingsveld.

Als je klaar bent, kun je de aangifte direct online verzenden. Dat scheelt printen, een enveloppe adresseren, een postzegel, twijfel over aangetekend verzenden en een ommetje naar de brievenbus. 

Voordeel pdf aangifte

Een voordeel van offline aangifte doen met een pdf is dat je ziet welk bedrag je eventueel moet betalen. Bij de online aangifte zie je dit bedrag niet.Als je een vrijgestelde schenking voor de woning doet tot maximaal €105.302, is de belasting nul. Dan doet dit voordeel er dus niet toe. 

Schenkingsakte en andere bewijsstukken 

 • Bewaar het bewijs van de schenking, zoals een printje van de overschrijving.
 • Bewaar ook de bewijzen van de besteding van het geld (bijvoorbeeld de overschrijving naar de aannemer of de kwitantie van de verbouwing).
 • Als de schenking gebruikt wordt voor een aflossing, is het aan te raden dat de schenker het geld overmaakt aan de begunstigde, die daar vervolgens zelf mee aflost bij de bank. 
 • Een schenkingsakte is geen vereiste, maar versterkt je positie ten opzichte van de fiscus wel. Je hebt alleen recht op de vrijstelling als de schenking is gedaan onder voorwaarde dat je deze gebruikt voor het huis. Dat kun je in een akte vastleggen. Een ander voordeel van zo'n akte is dat je er later onduidelijkheid of meningsverschillen (bijvoorbeeld tussen de kinderen) mee kunt voorkomen. Een akte is extra wenselijk als er veel tijd zit tussen de schenking en de besteding van de schenking. 

Notaris of fiscalist 

Een notariële akte is niet vereist. Een notaris of fiscalist kan wel voorkomen dat je fouten begaat. Sommige fouten zijn kostbaar. Afstemmen met een specialist is vooral aan te raden als je: 

 • Veel vragen hebt over de vrijstelling.
 • Het idee hebt dat je in een bijzondere positie verkeert.
 • Een plan wilt maken om je vermogen zo slim mogelijk over te dragen naar de volgende generatie.

De notaris kan de overeenkomst zo opstellen dat hij precies bij je past. Wil je bijvoorbeeld voorkomen dat de schenking bij echtscheiding van je kind gedeeltelijk bij zijn partner terechtkomt? Of wil je zorgen dat de schenking wordt 'ingebracht', zodat een kind dat niets krijgt bij overlijden gelijkgetrokken wordt met een kind dat een schenking voor de eigen woning kreeg? Dan kan een notaris je bij deze kwesties helpen.

Zelf regelen

Lees verder

Nieuw & interessant

 • verzorghuis rolstoel
  29 dec.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Hoe hoog is dat bedrag?
 • vermogende-bejaarde
  13 jun.

  Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrage

  Als je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Wij geven tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.
 • belastingdienst-telefoon
  Nieuws | 27 mrt.

  Weer onvoldoende voor BelastingTelefoon

  De BelastingTelefoon krijgt voor het zesde jaar op rij een onvoldoende van de Consumentenbond. Na onderzoek rond de jaarwisseling (4,8) kreeg het een herhaalonderzoek in maart. Cijfer: 5,4. Ver onder de maat, vindt de Consumentenbond.