icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Zo regel je de vrijgestelde schenking

Je wilt gebruikmaken van de vrijgestelde schenking voor de eigen woning en het goed regelen. Aangifte schenkbelasting is verplicht en een schenkingsakte maken verstandig. Wij geven uitleg en tips om familieruzies en discussie met de Belastingdienst te voorkomen.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:24 juli 2019

vrijgestelde schenking

Aangifte schenkbelasting 

Ook als de schenking onder het eenmalig vrijgestelde bedrag van €102.010 blijft, moet je aangifte schenkbelasting doen. Dit moet binnen 2 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de schenking is gedaan. Dus vóór 1 maart. In het aangifteformulier geef je aan dat je gebruik wilt maken van de verhoogde vrijstelling voor de eigen woning. Schenker en ontvanger kunnen samen aangifte doen op hetzelfde formulier. Sinds mei 2017 kun je ook digitaal aangifte doen in Mijn Belastingdienst. Lees ook onze eerste indruk over de aangifte van schenkbelasting

Schenkingsakte en andere bewijsstukken 

  • Bewaar het bewijs van de schenking, zoals een printje van de overschrijving.
  • Bewaar ook de bewijzen van de besteding van het geld (bijvoorbeeld de overschrijving naar de aannemer of de kwitantie van de verbouwing).
  • Als de schenking gebruikt wordt voor een aflossing, is het aan te raden dat de schenker het geld overmaakt aan de begunstigde, die daar vervolgens zelf mee aflost bij de bank. 
  • Een schenkingsakte is geen vereiste, maar versterkt je positie ten opzichte van de fiscus wel. Je hebt namelijk alleen recht op de vrijstelling als de schenking is gedaan onder de voorwaarde dat de schenking moet worden gebruikt voor het huis. Dat kun je in een akte vastleggen. Een ander voordeel van zo'n akte is dat je er latere onduidelijkheid of meningsverschillen (bijvoorbeeld tussen de kinderen) mee kunt voorkomen. Een akte is extra wenselijk als er veel tijd zit tussen de schenking en de besteding van de schenking. 

Handig naslagwerk: slim schenken

Als je vermogen hebt, wil je dat misschien met naasten delen. Het boek Slim schenken geeft inzicht in de belangrijkste financiële en praktische aspecten waar je rekening mee moet houden. Met handige tips en heldere rekenvoorbeelden.

Bestel het boek

Slim schenken 1200x1200

Notaris of fiscalist 

Een notariële akte is niet vereist. Een notaris of fiscalist kan wel voorkomen dat je fouten begaat, omdat er veel bijzonderheden zijn om aan te denken. Sommige fouten zijn kostbaar. Afstemmen met een specialist is vooral aan te raden als je: 

  • veel vragen hebt over de vrijstelling.
  • het idee hebt dat je in een bijzondere positie verkeert.
  • een plan wilt maken om je vermogen zo slim mogelijk over te dragen naar de volgende generatie.

De notaris is er bovendien in gespecialiseerd de overeenkomst zo op te stellen dat hij precies bij je past. Wil je bijvoorbeeld voorkomen dat de schenking bij echtscheiding van je kind gedeeltelijk bij zijn partner terechtkomt? Of wil je zorgen dat de schenking wordt 'ingebracht', zodat een kind dat niets krijgt bij overlijden gelijkgetrokken wordt met een kind dat een schenking voor de eigen woning kreeg? Dan kan een notaris je bij deze kwesties helpen.

Zelf regelen

1. Maak een akte 

Er zijn online modelovereenkomsten te vinden. De Consumentenbond heeft deze echter niet getoetst. Ze zijn waarschijnlijk niet zo goed op je eigen situatie toegespitst als de akte van de notaris, maar wie het toch zonder notaris doet, is wel beter gewapend mét akte dan zónder akte. 

De Consumentenbond vindt de keuze om géén adviseur in te schakelen begrijpelijk bij een kleine schenking. Als je een specialist inschakelt blijft er wel héél weinig van het belastingvoordeel over. En bij rechttoe rechtaan situaties lijkt zulk advies ook niet altijd nodig. Print de akte 2 keer uit. Zowel de schenker als de begunstigde moeten beide stukken tekenen. Beiden bewaren jullie 1 exemplaar.

2. In de akte: clausules 

Soms kun je niet al je kinderen op hetzelfde moment en op dezelfde manier bevoordelen. Veel ouders willen dat dit later wordt rechtgetrokken. Je kunt dat regelen in je testament, maar ook door bij de schenking op te nemen dat de schenking wordt 'ingebracht'. Als je dat doet, wordt de schenking verrekend bij het verdelen van de erfenis, als de situatie dan nog niet gelijkgetrokken is. Neem in de schenkovereenkomst bijvoorbeeld de volgende clausule op:  
<naam  begunstigde> moet deze schenking inbrengen in de nalatenschap van <naam schenker>, zodat de kinderen uiteindelijk evenveel zullen krijgen.
Als je niet wilt dat een schenking (mede) in handen komt van de partner van de begunstigde, neem je de zogenaamde uitsluitingsclausule op. 

BekijkVoorbeeldteksten voor een uitsluitingsclausule.

Let op dat aan de schenking voor de eigen woning geen voorwaarden mogen zitten, bijvoorbeeld opschortende of herroepelijke voorwaarden. De enige voorwaarde die je mag stellen is dat het hele bedrag aan de eigen woning moet worden uitgegeven en anders vervalt.

3. Kwijtschelden?

Veel ouders lenen hun kinderen geld voor de eigen woning. De eenmalig verhoogde schenkvrijstelling zien zij vaak als goede aanleiding om een deel van die lening kwijt te schelden. Ga van te voren na of dat echt verstandig is. De lening levert immers voordeel op

Als je kiest voor kwijtschelding hoef je geen 'kasrondje' te maken, door het bedrag eerst over te maken. De staatssecretaris vindt dat een (gedeeltelijke) kwijtschelding van de schuld hetzelfde is als het schenken van een bedrag waarmee die schuld wordt afgelost. Vergeet niet aangifte te doen van de schenking. 

Ook interessant:

Hoeveel kun je belastingvrij schenken voor een eigen woning?

Ontdek in een paar stappen hoeveel je mag schenken voor een huis zonder schenkbelasting te betalen.

Ga aan de slag

Keuzehulp-schenken

Nieuw & interessant