icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ontdek de Gezondgids |

Word abonnee en kies je korting / cadeau.

Gezondgids 45x45

Huis of hypotheek met hulp van ouders

Voor ouders zijn er verschillende manieren om hun kind te helpen bij de koop van een woning. Het meest voor de hand ligt een lening of een schenking. Of ouders kunnen een woning kopen en die verhuren aan hun kind. Check welke optie het best bij jullie past.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Artikelen_hulpouderbijaankoop

Snel naar:


Lenen

Het is financieel gezien bijna altijd aantrekkelijker om als ouders een lening te verstrekken aan je kind voor de eigen woning, dan een schenking te doen. Tenminste, als jullie de lening slim inrichten en combineren met een schenking; de zogenoemde familiebank. Via deze constructie behalen ouders en kind samen uiteindelijk meer financieel voordeel, dan via een belastingvrije schenking voor de eigen woning

Voordelen lenen

Het eerste voordeel van de familiebank is rente aftrekbaar voor het kind. Dat is ook het geval bij een lening bij de bank, maar dit voordeel valt bij een familiebank nóg beter te benutten. Hoe dat precies zit, lichten we verderop deze pagina in 'rekenvoorbeeld 1'.

Voor ouders die het uitgeleende geld anders op een gewone spaarrekening zouden zetten, levert een lening aan de kinderen bovendien een rentevoordeel op: het verschil tussen de hypotheekrente en de spaarrente blijft in de familie. Hoe dat werkt, lichten we verderop deze pagina toe in 'rekenvoorbeeld 2'.

Veel ouders vinden het bovendien prettig dat de bank met de familiebank (gedeeltelijk) wordt buitengesloten. Banken bieden momenteel nauwelijks spaarrente en mochten er banken omvallen of de economie instorten, dan zit het spaargeld van de ouders relatief veilig in de woning van hun kind. 

Nadeel lenen

Een kind met een gedeeltelijke lening bij de ouders kan helaas geen duurder huis kopen dan zónder die hulp. De bank telt de lening bij de ouders namelijk mee bij de berekening van het bedrag dat het kind maximaal kan lenen. Een duurder huis kopen kan wél met een volledige financiering door de ouders of een schenking.

Rekenvoorbeeld 1

Hoe immens groot het voordeel van de familiebank kan zijn, wordt duidelijk in onderstaand rekenvoorbeelden. Stel:

 • Ouders lenen €100.000 aan hun kind tegen 5% rente. Het kind betaalt dan €5000 per jaar aan rente.
 • Had het kind het bedrag van €100.000 bij de bank geleend, dan had hij een lagere rente betaald, bijvoorbeeld 2%. Het kind had dan €2000 per jaar aan rente betaald.
 • Ouders besluiten om elk jaar het verschil van €3000 (€5000 - €2000) belastingvrij terug te schenken aan het kind. Het kind betaalt dan €5000 rente, krijgt €3000 terug van de ouders en €2000 van de fiscus (bij 40% belastingheffing).

Conclusie
Per saldo betaalt het kind €0 per jaar voor de lening. Ook de ouders halen een goed rendement (2%) uit de lening. Een mooie win-winsituatie.

Rekenvoorbeeld 2

 • Een kind heeft een hypotheek van €100.000 met een rente van 2,6%. De rente die het kind betaalt bedraagt €2600 per jaar 
 • De ouders van het kind hebben €100.000 op een spaarrekening staan met 0,5% rente. De rente die de ouders op jaarbasis over hun spaargeld ontvangen is dan €500.
 • De ouders besluiten €100.000 uit te lenen aan hun kind tegen een rente van 0,5%. Ook nu ontvangen zij jaarlijks €500 aan rente.

Conclusie
Als het kind de hypotheek oversluit van de bank naar de ouders en de ouders het bedrag van €100.000 voortaan tegen 0,5% rente aan hun kind lenen, bespaart de familie €2100 (€2600 - €500) per jaar. Dat bedrag was anders 'weggelekt' naar de bank. 

Hypotheek oversluiten van bank naar familiebank

Om een boete van de bank te vermijden, sluit je de hypotheek over op de renteherzieningsdatum of in stappen van maximaal het bedrag dat het kind jaarlijks boetevrij mag aflossen.

Hoe regel je de familiebank?

De keuze voor een familiebank kan een fantastische win-winsituatie opleveren voor zowel de lener als de uitlener, maar dat gaat niet vanzelf. Het is best ingewikkeld en wie een foutje maakt verspeelt al snel het recht op hypotheekrenteaftrek of laat onbedoeld duizenden euro's financieel voordeel liggen. Sommige familiebankconstructies leiden zelfs tot familieruzies. Zo kan iets wat goed bedoeld is, uiteindelijk heel vervelend uitpakken.

Lees hoe je een familielening regelt en wat de valkuilen zijn.

Schenken

Een andere veelgebruikte optie die ouders benutten om hun kind te helpen met de financiering van een huis is schenken. Het kind hoeft door een schenking minder te lenen bij de bank, waardoor hij of zij een duurder huis kan kopen.

Lees wat de voordelen en valkuilen van een schenking zijn en hoe je de schenking regelt.

Verhuren

Mochten ouders de mogelijkheid hebben, dan kunnen ze ook zelf een woning kopen en die vervolgens verhuren aan hun kind. Dit is een sterk onderschat alternatief voor de familiebank. 

Voor- en nadelen verhuur

Het nadeel van verhuren is dat de hypotheekrente voor niemand aftrekbaar is, maar de voordelen wegen daar soms ruimschoots tegenop. Zeker bij kinderen met een laag inkomen. Zij kunnen weinig of zelfs geen rente aftrekken bij een lening, maar hebben vaak wel recht op huurtoeslag bij huur. Dat tikt aan. 

Alleenstaanden krijgen in 2017 maximaal €354 huurtoeslag per maand; samenwonenden maximaal €307 per maand. Dat geldt ook wanneer een kind de woning van de ouders huurt.

Als de ouders genoegen nemen met een spaarrente van 0,5% (de gemiddelde spaarrente op een direct opvraagbare spaarrekening in mei 2017) en de rest van de huur terugschenken aan hun kind, kan het kind bij zo'n toeslag soms zelfs gratis wonen (na de gift en de toeslag) of er zelfs geld op toe krijgen. 

Bereken op de website van de Belastingdienst of je recht hebt op huurtoeslag.  

Hoger rendement

Deze huurconstructie levert per saldo een veel hoger rendement op dan sparen. Daar komt de (eventuele) waardestijging van de woning nog bovenop, verminderd met de onderhoudskosten. Bovendien besparen ouders inkomstenbelasting in box 3, want een verhuurd huis is lager belast dan spaargeld. Bij een onzakelijk lage huur aan de kinderen, betalen de ouders rendementsheffing over 62% van de WOZ-waarde.

Hoe regel je verhuur?

Als ouders kun je kiezen voor een lage huurprijs, om je kind te bevoordelen. Bij kinderen die recht hebben op huurtoeslag, is het slim eerst de huurprijs te berekenen waarbij hij of zij de maximale toeslag ontvangt. Als je die huur nog steeds aan de hoge kant vindt, kun je daarnaast elk jaar een bedrag schenken aan je kind. Zo behoudt je kind de maximale huurtoeslag. 

Let wel op: Als ouders een kind in 2017 meer dan €5320 bevoordelen door een onzakelijk lage huur en/of losse schenkingen, dan moet het kind over het meerdere 10% schenkbelasting betalen. 

Bijkomende voor- en nadelen verhuur

Bijkomend voordeel van verhuur is dat deze constructie overzichtelijker is dan een familielening. Er kan niets misgaan met de renteaftrek (want die is er niet) en het kind heeft geen extreem stijgende maandlasten.

Nadeel is natuurlijk dat je als ouders dan wel een héél pand moet kunnen financieren. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Al helemaal niet voor meerdere kinderen. Dat betekent dat je andere kinderen waarschijnlijk ook op een of andere manier gelijk wilt trekken.

Lees ook:

 

Handig naslagwerk: De familiebank

De familiebank, een uitgave van de Consumentenbond, biedt een mooi overzicht van manieren waarop je familie en vrienden met een lening en/of schenking kunt helpen. Uiteraard lees je ook hoe je dit goed regelt en wat de fiscale consequenties zijn.

Boek bestellen

De-familiebank-WW

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • BKR-financieel
  Nieuws  |  18 sep.

  Gratis inzage BKR-registraties in 2018

  Vanaf eind mei 2018 is het opvragen van je eigen gegevens bij het het Bureau Kredietregistratie (BKR) gratis.
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  3 aug.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • nieuw-huis-nieuws
  Nieuws  |  28 jul.

  Nieuwe dienst: Verhuizen met de Consumentenbond

  Consumenten die verhuizen naar een nieuwe koop- of huurwoning kunnen vanaf vandaag terecht op het 'Nieuw huis' platform van de Consumentenbond. Praktische informatie, een checklist en een e-mailservice helpen verhuizende consumenten op weg.