Voordelen kapitaalverzekering en (bank)spaarhypotheek
Ellen Kloor Expert hypothekenBijgewerkt op:20 november 2024
Voordeel van een (bank)spaarhypotheek
Bij een bankspaarhypotheek of spaarhypotheek los je tijdens de looptijd niet af. En blijf je rente betalen over de volledige schuld. Die rente kun je aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Je hypotheekrente is bijvoorbeeld 4,5%. Door de belastingteruggave betaal je per saldo netto een lagere rente. Bijvoorbeeld maar 2,7%. En omdat je tussentijds niet aflost, profiteer je dus maximaal van de hypotheekrenteaftrek.
Daarnaast spaar je belastingvrij een bedrag op een geblokkeerde spaarrekening of in een polis. De rente die je ontvangt over deze spaarpot is gelijk aan de rente van je hypotheek. In dit voorbeeld is het 4,5%. Die 4,5% rente die je ontvangt is dus hoger dan de 2,7% hypotheekrente die je netto betaalt. Bovendien hoef je over het gespaarde bedrag geen vermogensbelasting in box 3 te betalen.
Beleggen kan ook
Bij een bankspaarhypotheek of een spaarhypotheek denk je aan sparen. Maar je kan bij beide producten ook kiezen voor beleggen. Of kiezen voor een combinatie van sparen en beleggen. Je hebt dan geen garantie dat je op de einddatum genoeg geld hebt om de hypotheek af te lossen. Met beleggen is er wel kans op een hoger rendement. De voorwaarden die we hieronder noemen gelden zowel voor sparen als beleggen.
Nadeel: soms hoge kosten
Bij een spaarhypotheek of een hypotheek met een gekoppelde kapitaalverzekering betaal je meestal hoge kosten. Je mag deze hypotheken oversluiten naar een andere hypotheekvorm. Dat heeft geen nadelige fiscale gevolgen. Bij een bankspaarhypotheek betaal je geen kosten.
Voorwaarden voor financieel voordeel
Je moet voldoen aan een aantal fiscale voorwaarden om te profiteren van de voordelen.
Opbouwen spaarpot:
- Je stort minimaal 1 keer per jaar een vast bedrag op de spaarrekening of in de polis. Een jaar is in dit geval geen kalenderjaar, maar een periode van 12 maanden die ingaat vanaf de eerste storting.
- Let op dat de hoogste storting in een verzekeringsjaar niet hoger mag zijn dan 10 keer de laagste storting in een ander jaar. Dit heet de bandbreedte. Het gaat dan om het totaal van alle stortingen in 1 verzekeringsjaar. Dus de 'gewone' inleg en een eventuele extra storting samen.
Uitkeren spaarpot:
- Het is niet mogelijk een deel van de spaarpot op te nemen. Als je het saldo hebt opgenomen, vervalt daarna de geblokkeerde spaarrekening of de polis.
- Je mag het saldo van de spaarpot op elk moment opnemen, uiterlijk na 30 jaar. Je moet de uitkering wel gebruiken om af te lossen op je hypotheek. Bij bijna alle aanbieders mag je dan boetevrij aflossen. Alleen bij het Woonfonds niet als je meer aflost dan het boetevrije percentage.
- Tot een uitkering van maximaal €202.000 (2024) betaal je geen belasting over het bedrag dat je op hypotheek aflost.
-
De vrijstelling geldt per fiscale partner. Als je een fiscaal partner hebt, hebben jullie recht op 2 keer deze vrijstelling €404.000 (2024). Dat geldt ook als maar 1 van jullie de begunstigde is van de uitkering. Wil je gebruikmaken van 2 keer de vrijstelling? Dan moeten jullie daar om vragen bij het indienen van de aangifte.
-
De vrijstelling is nooit hoger dan je hypotheekschuld op het moment dat je de uitkering ontvangt.
Overige voorwaarden
- De woning waarvoor je de geblokkeerde spaarrekening of polis afsluit, moet je hoofdverblijf zijn. Het mag ook de eigen woning van je fiscale partner zijn.
- In de polis staat dat de uitkering gebruikt wordt om de hypotheek op de eigen woning af te lossen.
Wat als je niet voldoet aan de voorwaarden?
-
Is de uitkering hoger dan het bedrag van je vrijstelling? Dan moet je belasting betalen over de opgebouwde rente van het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt.
-
Voldoe je niet aan alle voorwaarden? Dan betaal je belasting over het verschil tussen de uitkering en de betaalde premies. De bank of verzekeringsmaatschappij weet de exacte bedragen.
Het deel van de uitkering waarover je belasting moet betalen, wordt belast in box 1. Net zoals je salaris, pensioen of de AOW.
Kapitaalverzekering bij een spaarhypotheek
Heb je een spaarhypotheek? Dan heb je daar meestal een Kapitaalverzekering Eigen Woning bij. Dit is een verzekering bij een verzekeringsmaatschappij. De naam van deze verzekering wordt vaak afgekort tot KEW-polis.
Op de einddatum kun je met de uitkering de volledige spaarhypotheek aflossen. En er is een uitkering na overlijden verzekerd. De uitkering na overlijden is gelijk aan de uitkering op de einddatum.
Uitzondering verzekering vóór 14 september 1999
Heb je vóór 14 september 1999 bij je spaarhypotheek een kapitaalverzekering afgesloten? En heb je deze verzekering niet omgezet in een kapitaalverzekering eigen woning (KEW)? Dan gelden er andere voorwaarden en een andere vrijstelling dan bij de KEW-polis.
Geblokkeerde rekening bij een bankspaarhypotheek
Heb je een bankspaarhypotheek? Dan spaar of beleg je op een geblokkeerde rekening bij een (erkende) bank of verzekeraar. Deze rekening heet officieel een Spaarrekening Eigen Woning (SEW) of een Beleggingsrekening Eigen Woning (BEW). Het eindkapitaal op de rekening hoeft niet gelijk te zijn aan je hypotheek. En er is geen uitkering na overlijden verzekerd. Het saldo van de spaarpot op het moment van overlijden komt beschikbaar.
Opname spaarpot na overlijden
Als jij of je partner overlijdt, wordt de spaarpot standaard gedeblokkeerd. De achterblijvende partner moet de uitkering gebruiken om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen.
Staat de hypotheek op jullie beide namen? Dan kan de achterblijvende partner er ook voor kiezen om de spaarrekening niet te deblokkeren. Vraag je adviseur of dat verstandig is.
Hypotheek oversluiten zonder belasting
Je mag je hypotheek zonder fiscale naheffingen oversluiten naar een nieuwe aanbieder of naar een andere soort hypotheek als je 1 van deze hypotheekvormen hebt:
- Bankspaarhypotheek
- Spaarhypotheek
- Traditioneel levenhypotheek
- Beleggingsverzekeringshypotheek
- Hybride hypotheek. Dit is een combinatie van een spaar- en beleggingsverzekeringshypotheek.
Niet alle hypotheekaanbieders werken daar aan mee.