icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Studieschuld en hypotheek

Voor sommige studieschulden stijgt de rente in 2024 fors. Heb je een studieschuld en een hoge rente dan kun je veel minder lenen voor een huis. Soms willen ouders helpen. Bijvoorbeeld met een extra aflossing op de studieschuld. Dat levert niet altijd het meeste voordeel op. Bekijk wat je kunt doen voor een hogere hypotheek. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:11 maart 2024

studie schuld hypotheek

Lagere hypotheek door studieschuld

Een studieschuld vermindert het maximale bedrag dat je mag lenen. Want je moet maandelijks een bedrag aflossen op je studieschuld. En hierdoor hou je minder geld over om je hypotheek te betalen. Wil jij weten hoeveel je ongeveer kunt lenen met een studieschuld?

Rekenvoorbeeld

Rente studieschuld in 2024

De rente van studieschulden gaat in 2024 flink omhoog. Voor studieschulden met een looptijd van 35 jaar stijgt de rente van 0,46% naar 2,56%. Voor studieschulden die in 15 jaar afgelost moeten worden, stijgt de rente naar 2,95%. Niet alle oud-studenten krijgen in 2024 een nieuwe rente. De rente wordt steeds voor 5 jaar vastgezet. Wie geluk heeft, houdt nog een tijdje een lage rente. 

  2019 t/m 2022 2023 2024
Studieschuld 35 jaar aflossen 0% 0,46% 2,56%
Studieschuld 15 jaar aflossen 0% 1,78% 2,95%

Regels hypotheek en studieschuld anders in 2024  

In 2024 zijn de regels voor het berekenen van je maximale hypotheek bij een studieschuld veranderd. Je maandbedrag voor DUO telt mee en niet meer het startbedrag van je studieschuld. Hierdoor telt de studieschuld minder zwaar mee bij een hypotheekaanvraag. Of je in 2024 een hogere hypotheek kunt krijgen, hangt ook af van de  rente op je studieschuld.  

Als je geld over hebt biedt DUO je ook de mogelijkheid om je maandbedrag vrijwillig te verhogen. Doe dat niet als je van plan een huis te kopen. Hoe hoger je maandlast, hoe lager je maximale hypotheek. 

Hulp van ouders voor aflossing studieschuld 

Misschien willen je ouders je bij de aankoop van een huis helpen door geld te schenken. Met dat geld kun je extra aflossen op je studieschuld en zo een hogere hypotheek krijgen. Je kunt de schenking ook gebruiken om een deel van de aankoopkosten van je huis te betalen.

Een hypotheekspecialist kan voor je berekenen wat het meeste voordeel oplevert. Je betaalt geen schenkbelasting over de schenking als je gebruikmaakt van de jaarlijkse vrijstelling (€6633) of de eenmalige hoge vrijstelling (€31.813). Beide vrijstellingen gelden in 2024.

We hebben alle mogelijkheden voor ouders om een kind te helpen bij de aankoop van een woning verzameld. Met de voor- en nadelen per optie. 

Studieschuld niet verzwijgen

Hypotheekverstrekkers zijn verplicht naar je studieschuld te vragen. Want ze moeten bij de berekening voor je maximale hypotheek rekening houden met je schulden. Een studieschuld staat niet geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Hierdoor weet een geldverstrekker niet of je een studieschuld hebt. Veel hypotheekverstrekkers vragen toestemming om informatie bij DUO op te vragen. Werk je daar niet aan mee dan kan de hypotheekaanbieder je hypotheekaanvraag weigeren. 

Nationale Hypotheek Garantie

We raden je aan om een studieschuld te melden. Het is niet verstandig om te veel te lenen waardoor je straks de hypotheeklasten misschien niet kunt betalen. Je studieschuld verzwijgen kan gezien worden als fraude. Neem je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en kun je de hypotheeklasten niet meer betalen? Dan moet je je huis verkopen. NHG scheldt een eventuele restschuld kwijt. Maar verzwijg je een studieschuld, dan moet je de restschuld zelf betalen.

Wel studieschuld maar nog geen aflossing

Ben je afgestudeerd of stop je met je studie? Dan hoeft je niet direct te beginnen met het aflossen van je studieschuld. Minimaal de eerste 2 jaar hoef je nog niets terug te betalen. Los je nog niet af op je studieschuld en vraag je een hypotheek aan? Hypotheekaanbieders houden er dan al rekening mee dat je rente en aflossing moet gaan betalen voor je studieschuld. En hierdoor kun je per maand minder besteden aan je hypotheeklasten. 

Omdat je nog niet bent begonnen met aflossen, staat de rente die je moet betalen over je studieschuld nog niet vast. De meeste hypotheekaanbieders gaan in dat geval niet uit van de standaard vastgestelde percentages maar van iets hogere percentages. Zo houden ze rekening met een eventuele stijging van de rente over studieleningen. 

Artikelen binnen Starter