! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vakantiehuis en belastingen

Heb je een vakantiehuis? Let dan op bij het doen van je belastingaangifte. Een vakantiehuisje en de bijbehorende schuld moet je aangeven in box 3. De betaalde rente is niet aftrekbaar.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:21 juli 2021

schade aan vakantiehuisje

3 highlights uit het artikel

1. Met welke belastingen moet je rekening houden?

Dat zijn er een heleboel. Meestal in elk geval overdrachtsbelasting, inkomstenbelasting, waterschapsbelasting, rioolbelasting, afvalstoffenheffing en onroerendezaakbelasting. Soms ook btw en forensenbelasting. Als het huis in het buitenland ligt, gaat het om de heffingen die daar gelden. Het vakantiehuis moet dan ook worden vermeld in de Nederlandse aangifte inkomstenbelasting.

2. Is rente voor een lening voor een vakantiehuis aftrekbaar?

Nee. De schuld die je hebt, vermindert wel je belaste vermogen (in box 3).

3. Moet je belasting betalen over huurinkomsten?

Nee. Je betaalt geen belasting over huurinkomsten. Bij hoge huurinkomsten uit permanente verhuur met huurbescherming, betaal je wel meer belasting dan bij lage huurinkomsten. De fiscus gaat er dan van uit dat de belaste waarde van de woning dan hoger is dan bij lage huurinkomsten. Overigens betaal je bij permanente verhuur met huurbescherming altijd minder inkomstenbelasting dan voor een vakantiehuis dat niet verhuurd wordt.

Je vakantiehuis is voor de Belastingdienst vermogen. Je moet deze in box 3 aangeven voor de WOZ-waarde per 1 januari van het voorgaande jaar. In de aangifte die je in 2021 indient en die gaat over het jaar 2020, neem je dus de waarde op per 1 januari 2019. Die staat in de WOZ-beschikking die je in 2020 kreeg van de gemeente.

  Belasting verhuurd vakantiehuis

  Is je vakantiehuis permanent verhuurd en geniet de huurder huurbescherming? Dan mag je de waarde nog wel verminderen. De jaarhuur bepaalt hoeveel lager de waarde is. 

  Voorbeeld lagere waardering

  Je vakantiewoning in Zeeland heb je in 2020 het hele jaar verhuurd voor €750 per maand (exclusief gas, water, licht, stoffering). De huurder heeft in dit geval recht op huurbescherming. De jaarhuur is dus €9000 (€750 x 12). De gemeente heeft de WOZ-waarde bepaald op €229.000.

  De waardevermindering van de WOZ is afhankelijk van hoeveel procent de jaarhuur van de WOZ-waarde is. in jouw geval dus (€9000 : €229.000) x 100% = 3,9%. In de tabel zie je dat daarbij een percentage hoort van 62. De waarde die je moet aangeven in je aangifte inkomstenbelasting is dan 62% x €229.000 = €141.980,-.

  Benieuwd naar dit artikel?

  Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

  Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

   

  Word lid

  Al lid? Log dan in

  Arrow_Blue