icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Moeten mijn kinderen later erfbelasting betalen?

We helpen je stap voor stap op weg naar het antwoord op deze vraag. Dat hangt af van hoeveel vermogen je overhoudt aan het eind van je leven. Maar ook van hoeveel kinderen je hebt.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 1 januari 2023

Schenking op papier

Altijd €22.918 per kind erfbelastingvrij

Is de uiteindelijke erfenis van je kind(eren) meer waard dan €22.918 (€21.559 in 2022)? Dan moeten zij erfbelasting betalen over het meerdere.

Schenken

In dat geval kun je de kinderen later erfbelasting besparen door alvast te schenken. Bijvoorbeeld op papier. Is de waarde van de erfenis per kind bij overlijden van beide ouders juist lager dan €22.918? Dan heeft schenken op papier om erfbelasting te verlagen geen zin. De eerste €22.918 die iemand van een ouder erft, is belastingvrij. De kinderen betalen dan sowieso geen erfbelasting.

Dit bedrag wijzigt jaarlijks

De grens van €22.918 geldt trouwens alleen voor de erfenis van iemand die overlijdt in 2023. Deze grens wordt elk jaar een beetje hoger. Tien jaar geleden was het nog iets meer dan €19.000. Tegen de tijd dat je zelf overlijdt, is de grens misschien wel opgelopen tot €30.000. Voor het gemak houden we in ons rekenvoorbeeld €22.918 aan.

Ben je als kind de enige erfgenaam? Dan moet je dus erfbelasting betalen bij een nalatenschap vanaf ongeveer €23.000. 

Als de alleenstaande vader weduwnaar is, is de berekening misschien al iets lastiger. Zijn vermogen bevatte dan misschien al een erfdeel. Volg dan stap 1, 2 en 4 uit het stappenplan lager op deze pagina.   

Lastige rekensom

Bij een ouderpaar is het vaak bewerkelijker om in te schatten of de kinderen meer zullen erven dan de vrijstelling. Dat laten we zien met het volgende voorbeeld. 

Opmerking vooraf: Vind je het voorbeeld moeilijk te volgen? Er staat een stappenplan onder waarin we de berekening stap voor stap uitleggen. 

Soms komt er dus zelfs bij gezinnen met veel vermogen geen erfbelasting kijken. Als we het voorbeeld een klein beetje aanpassen, is er wel erfbelasting verschuldigd.

 • Was Anne 10 jaar ouder geweest toen Frits overleed?
 • Had Anne na het overlijden van Frits minder uitgegeven? 
 • Hadden Anne en Frits 2 kinderen gehad in plaats van 3?

Dan is schenken op papier dus wel zinvol.

Stappenplan

Ben je getrouwd?

Schat stap voor stap in hoeveel erfbelasting over jullie nalatenschap betaald moet worden. Dit stappenplan geldt voor gehuwden en mensen met een geregistreerd partner, die geen testament hebben.

Woon je samen?

Woon je ongehuwd samen, zonder geregistreerd partnerschap en hebben jullie ook geen testament? Dan is de berekening makkelijker. Ook dan kun je dit stappenplan gebruiken om de belasting over jullie nalatenschap in te schatten. Stap 2 is dan alleen anders. De erfenis wordt verdeeld over de kinderen en je partner erft niets. Stap 3 kun je daarom overslaan.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  2 jan.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Sinds 1 januari 2023 is het tijdperk van de jubelton voorbij. In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen.
 • Goede doelen donatie
  11 okt.

  Goede doelen: slim geld doneren

  Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
 • Erfenis aanvaarden
  6 jul.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • Onterecht schenk- of erfbelasting betaald
  22 sep.

  Recht op een teruggave erf- of schenkbelasting?

  In sommige gevallen heb je recht op teruggave van erf- of schenkbelasting. Kijk of je hier recht op hebt als je in de afgelopen 5 jaar erf- of schenkbelasting hebt betaald.