! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingtip na eerste AOW

In het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt, krijg je vaak recht op ouderenkorting en/of alleenstaande-ouderenkorting. Maar als je geen belastingaangifte doet, ontvang je maar een deel daarvan. Je hebt gelukkig wel 5 jaar de tijd voor deze aangifte.
Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 30 april 2021

Waar heb je recht op?

Je hebt in het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt, recht op ouderenkorting. Ten minste bij een inkomen hebt tot ongeveer €48.000. De hoogte van die ouderenkorting is afhankelijk van je inkomen. Het gaat in 2020 om maximaal €1622. Dat bedrag geldt voor alle AOW’ers met een fiscaal jaarinkomen tot €37.000.

Als je alleenstaand bent, krijg je daarbovenop €436 alleenstaande ouderenkorting. Dat bedrag geldt ongeacht de hoogte van je inkomen. Bij een fiscaal jaarinkomen boven de €48.000, krijg je als alleenstaande geen ouderenkorting maar wel alleenstaande ouderenkorting.

In het jaar dat je de AOW-leeftijd bereikt, loop je al snel een deel van deze twee kortingen mis. Ten minste als je een brief krijgt waarin staat dat je niet verplicht bent om aangifte inkomstenbelasting te doen.   

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue