icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingtip na eerste AOW

In het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt, krijg je vaak recht op ouderenkorting en/of alleenstaande-ouderenkorting. Maar als je geen belastingaangifte doet, ontvang je maar een deel daarvan. Je hebt gelukkig wel 5 jaar de tijd voor deze aangifte.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:11 december 2023

Waar heb je recht op?

Je hebt in het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt, recht op ouderenkorting. Ten minste bij een inkomen hebt tot €40.889. De hoogte van die ouderenkorting is afhankelijk van je inkomen. Het gaat in 2023 om maximaal €1835. Dat bedrag geldt voor alle AOW’ers met een fiscaal bruto jaarinkomen tot €40.889

Als je alleenstaand bent, krijg je daarbovenop €478 alleenstaande ouderenkorting. Dat bedrag geldt ongeacht de hoogte van je inkomen. Bij een fiscaal bruto jaarinkomen boven de €50.000, krijg je als alleenstaande geen ouderenkorting maar wel alleenstaande ouderenkorting.

In het jaar dat je de AOW-leeftijd bereikt, loop je al snel een deel van deze twee kortingen mis. Ten minste als je een brief krijgt waarin staat dat je niet verplicht bent om aangifte inkomstenbelasting te doen.   

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue