icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Te laat met aangifte of oneens met aanslag

Wil je op tijd aangifte doen? Doe dan je aangifte in maart of april. Uitstel aanvragen tot 1 september is niet moeilijk. Met een telefoontje naar de Belastingtelefoon (0800-0543) regel je uitstel. Maar het heeft ook nadelen. Te laat aangifte doen zonder uitstel aan te vragen is onverstandig.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  8 februari 2018

Home te laat of oneens met belastingaangifte

Vraag uitstel aan

Aangifte doen mag dit jaar in maart en april. Je hebt dus 2 maanden de tijd, maar het heeft voordelen om de aangifte vóór 1 april in te dienen. Zo krijg je gegarandeerd bericht terug van de fiscus vóór 1 juli.

Red je het niet om de aangifte vóór 1 mei te verzenden? Je kunt makkelijk uitstel aanvragen voor het doen van belastingaangifte. Je krijgt dan de tijd tot 1 september. Met een telefoontje naar de Belastingtelefoon (0800-0543) regel je uitstel. Maar het heeft ook nadelen.

Misschien twijfel je nog ergens over of wacht je op een antwoord op je bezwaarschrift over de WOZ-waarde? Je kunt er ook voor kiezen om meteen aangifte te doen en daarbij aan de voorzichtige kant te gaan zitten. Dat wil zeggen dat je in eerste instantie liever te veel dan te weinig belasting betaalt.

Je vult bijvoorbeeld de WOZ-waarde in die de gemeente in eerste instantie heeft opgelegd en waartegen jij in bezwaar bent gegaan. Je loopt dan geen risico op een boete. Blijkt later dat je minder belasting verschuldigd was, dan open je de aangifte opnieuw. Je past hem aan en verzendt de belastingaangifte gewoon nog een keer. De Belastingdienst betaalt het verschil dan aan je uit.

Zelf je belastingaangifte doen?

De Belastinggids 2018 loodst je stap voor stap door je aangifte inkomstenbelasting 2017. Van hulp bij het invullen tot praktische bespaartips.

Bestel de Belastinggids

Belastinggids los 1200x1200 herzien

Voorkom een boete

Als je geen uitstel hebt aangevraagd en de aangifte niet op tijd (voor 1 mei) indient, loop je het risico op een boete. Overigens komt die boete niet totaal onverwacht. De fiscus stuurt meestal eerst nog 2 brieven waarin je een korte extra periode krijgt om de aangifte alsnog te doen.

Pas als je beide kansen laat lopen, volgt een boete. De eerste keer en tweede keer bedraagt die €369, maar bij herhaling loopt die boete op tot meer dan €5200.

Ben je verplicht aangifte te doen, maar dien je uiteindelijk helemaal niets in? Dan stuurt de belastinginspecteur je bovenop de boete, ook een ambtshalve aanslag. Hij maakt daarin een schatting van het bedrag waarover je belasting moet betalen. Ben je het hier niet mee eens, dan kun je bezwaar maken. Het is dan aan jou om te bewijzen dat de gegevens die de inspecteur gebruikte niet kloppen. Voor de boete gelden dezelfde bedragen als wanneer je de aangifte te laat indient.

Oneens met de aanslag?

Ben je het oneens met de aanslag die je van de Belastingdienst hebt ontvangen? Of heb je bijvoorbeeld een naheffing parkeerbelasting ontvangen? Dan kun je hiertegen bezwaar maken. We hebben tips voor een succesvol bezwaar op een rij gezet. Controleer ook of het indienen van een bezwaarschrift bij de Belastingdienst in jouw situatie het beste is om te doen. Wellicht zijn er andere mogelijkheden.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belasting-telefoon
  Nieuws  |  9 mrt.

  Dure 0900-nummers niet van Belastingdienst

  Twee jaar geleden waarschuwden wij dat een 0900-nummer een peperdure doorschakelservice naar de Belastingtelefoon was. Helaas is het probleem nog niet opgelost.
 • aftrekbare vervoerskosten bij artsenbezoeks belasting
  8 mrt.

  Aftrekbare vervoerskosten bij artsenbezoek

  De zorgverzekering vergoedt de meeste zorg die we nodig hebben, maar de ritten erheen zijn vaak voor eigen rekening. De Belastingdienst betaalt gelukkig vaak wel een deel mee.
 • nieuw-in-aangifte-over-2017
  27 feb.

  Nieuw in de aangifte over 2017

  Dit zijn de belangrijkste wijzigingen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2017.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  30 jun.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte over 2017.