icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Te laat met aangifte of oneens met aanslag

Doe je aangifte vóór 1 mei, dan ben je op tijd. Red je dat niet? Uitstel aanvragen tot 1 september is niet moeilijk. Met een telefoontje naar de BelastingTelefoon regel je uitstel. Maar het heeft ook nadelen. En te laat aangifte doen zonder uitstel aan te vragen is onverstandig.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:30 augustus 2018

Home te laat of oneens met belastingaangifte

Vraag uitstel aan

Aangifte doen mag in maart en april. Je hebt dus ieder jaar 2 maanden de tijd, maar het heeft ook voordelen om de aangifte vóór 1 april in te dienen. Zo krijg je gegarandeerd bericht terug van de fiscus vóór 1 juli.

Redde je het dit jaar niet om de aangifte vóór 1 mei te verzenden? Je kon makkelijk uitstel aanvragen voor het doen van belastingaangifte. Je kreeg dan de tijd tot 1 september. Met een telefoontje naar de BelastingTelefoon (0800-0543) regelde je uitstel. Maar het heeft ook nadelen.

Misschien twijfelde je nog ergens over of wachtte je op een antwoord op je bezwaarschrift over de WOZ-waarde? Je kan er ook voor kiezen om meteen aangifte te doen en daarbij aan de voorzichtige kant te gaan zitten. Dat wil zeggen dat je in eerste instantie liever te veel dan te weinig belasting betaalt.

Je vult bijvoorbeeld de WOZ-waarde in die de gemeente in eerste instantie heeft opgelegd en waartegen jij in bezwaar bent gegaan. Je loopt dan geen risico op een boete. Blijkt later dat je minder belasting verschuldigd was, dan open je de aangifte opnieuw. Je past hem aan en verzendt de belastingaangifte gewoon nog een keer. De Belastingdienst betaalt het verschil dan aan je uit.

Voorkom een boete

Als je geen uitstel hebt aangevraagd en de aangifte niet op tijd (voor 1 mei) indiende, loop je het risico op een boete. Overigens komt die boete niet totaal onverwacht. De fiscus stuurt meestal eerst nog 2 brieven waarin je een korte extra periode krijgt om de aangifte alsnog te doen.

Pas als je beide kansen laat lopen, volgt een boete. De eerste keer en tweede keer bedraagt die €369, maar bij herhaling loopt die boete op tot meer dan €5200.

Moet je verplicht aangifte doen, maar diende je uiteindelijk helemaal niets in? Dan stuurt de belastinginspecteur je bovenop de boete, ook een ambtshalve aanslag. Hij maakt daarin een schatting van het bedrag waarover je belasting moet betalen. Ben je het hier niet mee eens, dan kun je bezwaar maken. Het is dan aan jou om te bewijzen dat de gegevens die de inspecteur gebruikte niet kloppen. Voor de boete gelden dezelfde bedragen als wanneer je de aangifte te laat indient.

Oneens met de aanslag?

Ben je het oneens met de aanslag die je van de Belastingdienst hebt ontvangen? Of heb je bijvoorbeeld een naheffing parkeerbelasting ontvangen? Dan kun je hiertegen bezwaar maken. We hebben tips voor een succesvol bezwaar op een rij gezet. Controleer ook of het indienen van een bezwaarschrift bij de Belastingdienst in jouw situatie het beste is om te doen. Wellicht zijn er andere mogelijkheden.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • BTW
  13 dec.

  Fiscale wijzigingen 2019

  In 2019 veranderen er veel belastingregels ingrijpend. We hebben de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje gezet.
 • Eigen woning 2
  13 dec.

  Fiscale wijzigingen eigen woning

  In 2019 veranderen er veel belastingregels rondom de eigen woning ingrijpend. Welke gevolgen heeft dit voor jouw situatie?
 • combikorting-toeslagen
  Nieuws  |  25 okt.

  Belastingkorting voor ouders in 2019 soms €1000 lager

  Werkende ouders gaan meer belasting betalen dan in 2018. Mits de wetsvoorstellen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt ook echt doorgaan.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  10 sep.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte.