icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Erven, schenken en giften

Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen: het loont de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Anders laat je geheid belastingvoordeel liggen of moet je onnodig schenkbelasting of erfbelasting betalen. Wie vooruit kijkt, bespaart.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:16 maart 2015


Schenken in het kort

SchenkenGiften aan het goede doel zijn aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting, maar wie niet vooruit kijkt trekt aan het kortste eind. Schenkingen aan familie of vrienden zijn niet aftrekbaar. Toch leiden deze uiteindelijk ook vaak tot een belastingbesparing. Als je nu aan je kinderen schenkt, laat je straks minder aan hen na. Mogelijk betalen zij daardoor straks minder erfbelasting.

Vrijstellingen schenkbelasting 

In 2016 mag je maximaal €5304 schenken per kind, zonder dat hij of zij schenkbelasting hoeft te betalen. Geef je meer, dan moet je zoon of dochter (minstens) 10% van het meerdere afstaan aan de fiscus. Schenk je aan een ander dan je (eigen) kind, dan is slechts €2122 per jaar belastingvrij. In uitzonderingsgevallen mag je èen hoger bedrag belastingvrij schenken.

Schenken aan je kinderen

Er zijn verschillende manieren om slim te schenken aan je kind. Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat je een schenking zolang je leeft nog zelf kunt gebruiken met een herroepelijke schenking of een schenking op papier.

Soms loop je belastingvoordeel mis, als je zo'n schenking niet vastlegt bij de notaris. Als het zonder notaris kan, kun je overwegen zelf een schenkingsakte te maken. Daarin leg je gemaakte afspraken duidelijk vast. Dat kan familieruzies voorkomen. Je kunt op internet gratis een model voor zo'n schenkingsakte downloaden. Je kunt in zo'n akte ook opnemen dat je cadeau niet deels bij de ex van je kind terecht komt, mocht hij of zij later scheiden.

Schenken voor een koophuis 

Schenken-koophuisJe kunt je kind ook helpen bij de aanschaf van een eigen woning of hem van (een deel van) zijn lening bij de bank verlossen. Dat kan met een lening en/of een schenking. Beide opties kunnen veel fiscaal voordeel opleveren én een lager rentetarief voor het leningdeel dat overblijft bij de bank. Let op bij geld uitlenen, want als jullie je niet aan de regels houden kan je kind fluiten naar zijn renteaftrek. 

Tussen 1 oktober 2013 en 1 januari 2015 had je de mogelijkheid om tot €100.000 belastingvrij te schenken, als het bedrag gebruikt wordt voor de eigen woning. Dat kan inmiddels niet meer, maar in 2017 komt er weer een vergelijkbare regeling. Maar die is niet precies hetzelfde.

Erven en erfbelasting

Na iemands overlijden moet binnen 8 maanden na het overlijden een aangifte erfbelasting worden ingediend. Daarnaast moet er nog aangifte inkomstenbelasting gedaan worden namens de overledene. Ook in je eigen aangifte inkomstenbelasting moet je soms de onverdeelde erfenis al opgeven bij je vermogen. 

Veel mensen denken dat die erfbelasting veel hoger is dan hij in werkelijkheid is. Hij blijft altijd onder de 40% van de erfenis. Voor kinderen blijft hij altijd onder de 20% en partners hoeven voor hun erfdeel (door een hele grote vrijstelling) nóg veel minder (vaak zelfs niets) af te staan aan de fiscus.

 

Nieuw & interessant