! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Closure

Eerste indruk|Closure is een dienst voor het opzeggen van abonnementen van een overledene. Je geeft 1 keer de gegevens van de overledene door en Closure informeert allerlei bedrijven en instanties zoals de bank, energieleverancier, sportvereniging, verzekeraar, het telefoonbedrijf en goede doelen. Wij namen de opzegservice onder de loep.

Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:1 maart 2019


Aanbieder Closure B.V.

Kosten €99


Soort Dienst voor opzeggen van abonnementen van een overledene


closure-opzeggen

Conclusie: makkelijk en tijdbesparend

Met Closure kun je aangeven welke abonnementen en accounts je wilt stopzetten. Zo kun je er accounts mee deactiveren en verwijderen zoals die op social media, datingsapps, online marktplaats, streamingsdiensten en vacaturesites. Pasjes als de AH Bonuskaart, Ikea Familypas, Museumkaart of een pas van een bouwmarkt of groothandel kun je ook laten blokkeren. 

Met deze nabestaandeservice bespaar je tijd aan het opstellen en verzenden van opzegbrieven aan diverse organisaties waar de overledene klant was. Het aanmaken van het account en invullen van de gegevens is eenvoudig. Als je diensten in de standaardchecklist van Closure mist, dan moet je die wel handmatig toevoegen en dat kost meer tijd. 

Pluspunten

 • Het overzicht van de diensten is in alfabetische volgorde. Handig is dat je met de zoekfunctie snel een organisatie kunt vinden.
 • Je hebt geen gebruikersgegevens, wachtwoorden of identiteitsgegevens van de overledene nodig.
 • Je kunt op een later moment nog diensten toevoegen. Hiervoor betaal je geen extra kosten vanwege de vaste prijs.
 • Je gegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden. Closure gebruikt de gegevens alleen om de bedrijven die je zelf selecteert te informeren.

Minpunt

 • Het overzicht van diensten is onvolledig. Sommige veelgebruikte diensten ontbreken, waaronder Snapchat, Pinterest en YouTube in de categorie social media.
 • De dienst kost eenmalig €99. Dat is best prijzig.

Hoe werkt het?

 1. Je maakt een online account aan op closure.nl.
 2. Je vult de checklist in door aan te vinken welke diensten per categorie je wilt beëindigen of overzetten en per wanneer. Het overzicht van de diensten is in alfabetische volgorde. Omzetten kies je bijvoorbeeld als je partner overlijdt vóór de wijziging van de tennaamstelling.
 3. Je voert persoonsgegevens van de overledene in en zorgt voor het uploaden van de overlijdensakte.
 4. Je gaat akkoord met algemene gebruiksvoorwaarden (pdf) van Closure.
 5. Je selecteert een vakje waarmee je Closure machtigt om op eigen risico diensten te beëindigen of een contractovername aan te vragen.
 6. Voor de verificatie van jou als nabestaande doe je een iDEAL-transactie.

Verdienmodel

Closure verdient aan afspraken die zij maken met bedrijven zoals KPN en Telfort. Deze en andere bedrijven nemen de kosten op zich, omdat het voor hen efficiënter is met een goed ingericht proces. Je kunt ook direct via één van deze bedrijven bij Closure terechtkomen.

Wat kost het?

Je betaalt een vast bedrag van €99 voor deze opzegservice. In maart 2019 krijg je tijdelijk een korting van €49 tot €74. Indien de dienst je wordt aangeboden door een bedrijf zoals KPN, Telfort of Ardanta kan de prijs variëren.

Doel van de aanbieder is dat de dienst in de toekomst volledig kosteloos is voor nabestaanden. Dat wil Closure realiseren door een groot netwerk van bedrijven. 

Privacy

In de privacyverklaring van Closure ontbreekt de exacte bewaartermijn van de persoonsgegevens. Dit hebben wij aangekaard bij de aanbieder. Hun reactie hierop is: 'Op het moment dat alles is afgerond nemen wij contact op met de nabestaande en vragen wij of er nog andere dingen zijn die we voor hen kunnen afhandelen. Als dat niet het geval is, bewaren wij de gegevens nog 6 maanden voor de zekerheid. Dit doen wij om de mogelijkheid te bieden om later toch nog iets door te geven en in verband met eventuele vragen over de bevestiging. Na de 6 maanden wordt het dossier verwijderd. Daarvan krijgt de nabestaande van tevoren een bericht. Ook kunnen ze altijd eerder al aangeven het dossier te willen verwijderen.'

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • grafrechten-begraafplaats
  28 mei.

  Besparen op grafrechten

  Gemeentelijke begraafplaatsen rekenen hoge kosten voor een graf. Kijk je verder dan de begraafplaats om de hoek, dan betaal je misschien een stuk minder.
 • yarden
  5 mei.

  Veelgestelde vragen over Yarden

  Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
 • Home header erven en schenken

  Erven en schenken

  Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen: het loon de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Zo laat je geen belastingvoordeel liggen of voorkom je dat je belasting moet betalen.

 • Praat mee op de Community

  Over onze inkomsten

  De Consumentenbond ontvangt een vaste vergoeding voor iedere geslaagde aanvraag van een uitvaartverzekering via de keuzehulp uitvaartverzekering. Ongeacht de hoogte van de premie en de gekozen dekking. Lees meer over deze vergoeding en onze inkomsten.