icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Of een uitvaartverzekering nuttig of nodig is, hangt af van je financiële situatie. Heb je onvoldoende spaargeld, dan is een verzekering geen overbodige luxe. Maar ook als je wel hebt gespaard, kan een verzekering interessant zijn.
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 26 september 2022

Uitvaart witte bloemen

Een uitvaartverzekering geeft de zekerheid dat er geld is voor (een eenvoudige) begrafenis of crematie. Als je geen of weinig eigen spaargeld hebt dan is een uitvaartverzekering zeker verstandig. 

Een goede reden kan ook zijn dat je je nabestaanden niet met uitvaartkosten wilt opzadelen.

Voldoende spaargeld voor je uitvaart

Ook als je voldoende spaargeld hebt, kun je voor een uitvaartverzekering kiezen. Bijvoorbeeld omdat het meer oplevert dan een spaarrekening.

Bij de huidige lage spaarrentes wint de uitvaartverzekering het al snel van sparen. Je houdt nauwelijks iets over van de spaarrente als je ook jaarlijks vermogensrendementsheffing betaalt. Spaar je via een uitvaartverzekering voor je uitvaart? Dan betaal je geen vermogensbelasting als het verzekerd bedrag niet hoger is dan €7.444 (2022). Let op: is de waarde (het verzekerde bedrag) hoger, dan vervalt de vrijstelling. 

Je kunt je geld ook op een spaardeposito zetten met een looptijd van bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Maar met een deposito moet je mogelijk wel vermogensbelasting betalen. Kies voor een deposito waarbij je het geld boetevrij kunt opnemen bij overlijden.

Een andere optie is een uitvaartdeposito. Je krijgt dan een behoorlijke rente. Ook weet je zeker dat het geld na je overlijden ook echt wordt gebruikt voor de uitvaart.

Andere mogelijkheden

Naast verzekeren en sparen zijn er nog andere opties om je uitvaart te bekostigen, zoals:

 • Uitvaartvereniging: je kunt ook lid worden van een uitvaartvereniging. Je betaalt dan ledencontributie. De vereniging (zonder winstoogmerk) werkt vaak met vrijwilligers. Vaak heeft een uitvaartvereniging afspraken met bepaalde dienstverleners zodat je korting krijgt. Het is vaak voordeliger dan een uitvaartverzekering. Maar een uitvaartvereniging werkt lokaal, dus er moet er wel een in de buurt zijn.
 • Lijfrente: bij overlijden gaat het resterende kapitaal naar de nabestaanden. Je moet mogelijk wel vermogensbelasting (vermogensrendementsheffing) betalen. Dit is vooral nuttig als je kiest voor een langere uitkeringsperiode, zoals 20 of 25 jaar. Nabestaanden kunnen het geld in principe vrij besteden. Bij de meeste uitvaartverzekeringen moet je het bedrag aan de uitvaart besteden.
 • Overlijdensrisicopolis: keert alleen een bedrag uit als de verzekerde gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt. Bovendien kennen deze verzekeringen een maximum eindleeftijd. Als je die bereikt, vervalt de polis. Nabestaanden kunnen het geld in principe vrij besteden. Bij de meeste uitvaartverzekeringen moet je het bedrag aan de uitvaart besteden.

Nieuw & interessant

 • yarden
  5 mei.

  Veelgestelde vragen over Yarden

  Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
 • Uitvaart kist bloemen
  30 okt.

  Een uitvaart tijdens coronatijd

  Welke regels gelden er voor uitvaarten tijdens coronatijd? En hoe zit met je uitvaartverzekering?
 • yarden
  Nieuws | 14 sep.

  Vonnis over inperking Yarden-polis opsteker voor gedupeerden

  Uitvaartverzekeraar Yarden heeft ten onrechte de pakketpolis van 390.000 verzekerden aangepast. Dat oordeelde de Rechtbank Midden-Nederland op 11 september. De uitspraak is een steun in de rug voor alle gedupeerden, vindt de Consumentenbond.
 • yarden
  Nieuws | 2 mrt.

  Beperking uitvaartpolis Yarden onrechtmatig

  De Consumentenbond heeft Yarden in een brief gesommeerd de versobering van het natura-uitvaartpakket terug te draaien. Volgens de Consumentenbond is die maatregel onrechtmatig.