! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Of een uitvaartverzekering nuttig of nodig is, hangt af van je financiële situatie. Heb je onvoldoende spaargeld, dan is een verzekering geen overbodige luxe. Maar ook als je wel hebt gespaard, kan een verzekering interessant zijn.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 november 2021

kosten-uitvaart

Een uitvaartverzekering geeft de zekerheid dat er geld is voor (een eenvoudige) begrafenis of crematie. Als je geen of weinig eigen spaargeld hebt dan is een uitvaartverzekering zeker verstandig. 

Een goede reden kan ook zijn dat je je nabestaanden niet met de kosten van de uitvaart wilt opzadelen.

Voldoende spaargeld

Ook als je voldoende spaargeld hebt, kun je voor een uitvaartverzekering kiezen. Bijvoorbeeld omdat het meer oplevert dan een spaarrekening.

Bij de huidige lage spaarrentes wint de uitvaartverzekering het al snel van sparen.  Je houdt nauwelijks iets over van de spaarrente als je ook jaarlijks vermogensrendementsheffing betaalt. Spaar je via een uitvaartverzekering voor je uitvaart, dan betaal je geen vermogensbelasting als het verzekerd bedrag niet hoger is dan €7.348 (2021). Let op: is de waarde (het verzekerde bedrag) hoger, dan vervalt de vrijstelling. 

Je kunt je geld natuurlijk ook op een spaardeposito zetten met een looptijd van bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Maar met een deposito moet je mogelijk wel vermogensbelasting betalen. Kies voor een deposito waarbij je het geld boetevrij kunt opnemen bij overlijden.

Een andere optie is een uitvaartdeposito. Je krijgt dan een behoorlijke rente en weet zeker dat het geld na je overlijden ook echt wordt gebruikt voor de uitvaart.

Andere mogelijkheden

Naast verzekeren en sparen zijn er nog andere opties om je uitvaart te bekostigen, zoals:

 • Uitvaartvereniging: je kunt ook lid worden van een uitvaartvereniging. Je betaalt dan ledencontributie. De vereniging (zonder winstoogmerk) werkt vaak met vrijwilligers. Vaak heeft een uitvaartvereniging afspraken met bepaalde dienstverleners zodat je korting krijgt. Het is vaak voordeliger dan een uitvaartverzekering, maar een uitvaartvereniging werkt lokaal, dus er moet er wel een in de buurt zijn.
 • Lijfrente: bij overlijden gaat het resterende kapitaal naar de nabestaanden. Je moet mogelijk wel vermogensbelasting (vermogensrendementsheffing) betalen.
  Dit is vooral nuttig als je kiest voor een langere uitkeringsperiode, zoals 20 of 25 jaar. Nabestaanden kunnen het geld in principe vrij besteden. Bij de meeste uitvaartverzekeringen moet je het bedrag aan de uitvaart besteden.
 • Overlijdensrisicopolis: keert alleen een bedrag uit als de verzekerde gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt. Bovendien kennen deze verzekeringen een maximum eindleeftijd. Als je die bereikt, vervalt de polis. Nabestaanden kunnen het geld in principe vrij besteden. Bij de meeste uitvaartverzekeringen moet je het bedrag aan de uitvaart besteden.

Nieuw & interessant

 • grafrechten-begraafplaats
  28 mei.

  Besparen op grafrechten

  Gemeentelijke begraafplaatsen rekenen hoge kosten voor een graf. Kijk je verder dan de begraafplaats om de hoek, dan betaal je misschien een stuk minder.
 • yarden
  5 mei.

  Veelgestelde vragen over Yarden

  Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
 • Home header erven en schenken

  Erven en schenken

  Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen: het loon de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Zo laat je geen belastingvoordeel liggen of voorkom je dat je belasting moet betalen.

 • Praat mee op de Community

  Over onze inkomsten

  De Consumentenbond ontvangt een vaste vergoeding voor iedere geslaagde aanvraag van een uitvaartverzekering via de keuzehulp uitvaartverzekering. Ongeacht de hoogte van de premie en de gekozen dekking. Lees meer over deze vergoeding en onze inkomsten.