icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Uitvaartverzekering: kinderen niet altijd gedekt

Met een uitvaartverzekering zijn je kinderen vaak gratis meeverzekerd, maar de dekking wisselt sterk. Check je polisvoorwaarden, ook op rare (oude) uitsluitingen.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  13 december 2017

Kind-niet-gedekt-uitvaartpolis900x600

De meeste uitvaartpolissen dekken ongeboren kinderen al vanaf ongeveer 27 weken zwangerschap. Vaak zijn kinderen tot 18 jaar meeverzekerd, maar het is niet altijd gratis. Ook kan het verzekerde bedrag sterk per verzekeraar en polis verschillen.

Uitvaartverzekering en kinderen

Uitvaartverzekeraars Ardanta en Monuta verzekeren op hun huidige uitvaartpolissen kinderen tot 18 jaar gratis mee, Yarden tot 21 jaar (met de Mijn Laatste Wensen uitvaartpolis). De uitvaartkosten van kinderen zijn bij alledrie gedekt tot het hoogste verzekerde bedrag van de ouders. Bij Dela zijn kinderen tijdens de zwangerschap tot 60 dagen na de geboorte gratis meeverzekerd, dáárna betaal je een kinderpremie (tot 25 jaar). Je moet je kind dan niet vergeten aan te melden voor de verzekering.

Uitvaartverzekering en baby's

Bij overlijden van een pasgeboren kind, of bij de geboorte van een levenloos kind, kunnen andere regels gelden. Bij Ardanta en Monuta is de uitkering maximaal gelijk aan het verzekerd bedrag van één van de ouders. Dela regelt en verzorgt de verzekerde uitvaartdiensten. Er is geen maximumbedrag omdat het om een natura-uitvaartverzekering gaat. Bij Yarden is de uitkering voor een levenloos geboren kind of een kind dat sterft binnen 6 maanden gemaximeerd op €2500. Bij Monuta en Yarden geldt de dekking vanaf 20 weken zwangerschap. Dela stelt geen termijn. Ardanta doet dit ook niet, de verzekeraar vraagt bij overlijden een bewijs van de Burgerlijke Stand of een medische verklaring.

Check dekking en polisvoorwaarden

De genoemde dekkingen gelden voor de huidige of nieuw af te sluiten polissen van de uitvaartverzekeraars. Zo geeft Monuta aan dat sommige ‘oudere’ producten ook kinderdekkingen hebben, maar met andere voorwaarden. Zo zijn er Monuta-verzekeringen met een looptijd tot 16 jaar of een maximum verzekerd bedrag van € 2500.

Check jouw dekking en polisvoorwaarden dus goed, ook op rare uitsluitingen. In sommige 'oude' polisvoorwaarden zijn kinderen nog weleens gratis meeverzekerd, maar bijvoorbeeld pas na een leeftijd van bijvoorbeeld 30 dagen. Overlijdt een baby voor die tijd of komt het levenloos ter wereld, dan wordt er pijnlijk genoeg dus niets uitgekeerd. In de huidige voorwaarden van uitvaartverzekeringen hebben we deze bepaling niet aangetroffen.

Meld je kind aan bij je uitvaartverzekering

Na de geboorte van je kind denk je niet direct aan je uitvaartpolis. Maar vergeet niet om je baby aan te melden voor dekking, vaak moet dit 30 tot 60 dagen na de geboorte. Denk ook aan het aanmelden bij andere verzekeraars, zoals de zorgverzekeraar en bijvoorbeeld aansprakelijkheidsverzekeraar.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant

 • toeslagen-aanvragen
  Nieuws  |  29 mei.

  Toeslagontvangers moeten vaak geld terugbetalen

  Ontvang je een toeslag, zoals zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan is de kans groot dat je die deels moet terugbetalen aan de Belastingdienst.
 • otly app eerste indruk
  Eerste indruk  |  29 mrt.

  Otly!

  Vanwege de toenemende behoefte aan financiële educatie neemt de Consumentenbond voor het eerst een 'zakgeldapp' onder de loep. Met Otly! kun je als ouder virtueel zakgeld overmaken en de financiën van je kind bijhouden.
 • compensatieregeling-zwangeren
  Nieuws  |  19 mrt.

  Zelfstandige krijgt alsnog zwangerschapsuitkering

  Vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen en werkzaam waren als ondernemer of zzp‘er, komen alsnog in aanmerking voor een zwangerschapsuitkering. Zij moeten deze wel zelf aanvragen, namelijk tussen 15 mei en 1 oktober.
 • sparen-voor-je-kind
  13 mrt.

  Sparen voor de studie van je kind

  Straks gaat je kind studeren en wil je graag bijdragen aan de studiekosten. Hoe zorg je dat je genoeg inkomen hebt om die hoge kosten te betalen?