! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Uitvaart

Een uitvaart regelen is vaak emotioneel zwaar. Toch is het zaak om zo scherp en zakelijk mogelijk te blijven, de kosten kunnen namelijk hoog oplopen. Wij geven tips over wat je allemaal moet regelen als er iemand overleden is en waar je op kunt letten bij de kosten voor een uitvaart.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 27 mei 2021

Stappenplan uitvaart regelen

Als iemand overlijdt moet je van alles regelen. Maar waar moet je beginnen? Een (huis)arts moet in ieder geval vaststellen dat iemand is overleden. En het is bijvoorbeeld handig als je weet of de overledene zijn wensen had vastgelegd en of hij of zij een uitvaartverzekering had. Welke stappen je nog meer moet nemen, lees je in het stappenplan uitvaart regelen.

Wat kost een uitvaart?

De kosten voor een uitvaart kunnen behoorlijk oplopen. Maar je kunt ook kosten besparen door dingen zelf te regelen. Denk bijvoorbeeld aan de bloemen of de afscheidsbijeenkomst. Wij zetten op een rij wat een uitvaart kost en waar je op kunt letten om niet achteraf verrast te worden door een hoge rekening.

Hoe betaal ik mijn uitvaart?

Een uitvaart kost al snel zo'n €7500. Om je nabestaanden niet voor de kosten op te laten draaien moet je zorgen dat je iets hebt geregeld. Je kunt bijvoorbeeld een uitvaartverzekering afsluiten of je spaargeld opzij zetten. Met een uitvaartverzekering dek je de kosten van een begrafenis of crematie. Wij zetten op een rij wanneer je een uitvaartverzekering nodig hebt.

Nieuw & interessant

 • grafrechten-begraafplaats
  28 mei.

  Besparen op grafrechten

  Gemeentelijke begraafplaatsen rekenen hoge kosten voor een graf. Kijk je verder dan de begraafplaats om de hoek, dan betaal je misschien een stuk minder.
 • yarden
  5 mei.

  Veelgestelde vragen over Yarden

  Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
 • Home header erven en schenken

  Erven en schenken

  Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen: het loon de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Zo laat je geen belastingvoordeel liggen of voorkom je dat je belasting moet betalen.

 • Praat mee op de Community

  Over onze inkomsten

  De Consumentenbond ontvangt een vaste vergoeding voor iedere geslaagde aanvraag van een uitvaartverzekering via de keuzehulp uitvaartverzekering. Ongeacht de hoogte van de premie en de gekozen dekking. Lees meer over deze vergoeding en onze inkomsten.