icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Belastingaangifte te laat

Als je de belastingaangifte te laat verzendt, heb je niet meteen een boete aan je broek. Hoe zit het precies? Wanneer ben je te laat en wat zijn de gevolgen als je de belastingaangifte te laat indient?
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Artikel te laat met belastingaangifte

Als je de belastingaangifte inkomstenbelasting te laat verzendt, heb je niet meteen een boete aan je broek. Hoe zit het precies? Wanneer ben je te laat en wat zijn de gevolgen als je de belastingaangifte te laat indient?

Voorkom een boete

Je moet in principe aangifte doen voor 1 mei. Voorzie je in maart al of eerder dat je de belastingaangifte te laat gaat indienen? Vraag dan uitstel aan voor de belastingaangifte. Als je geen aangiftebrief hebt gekregen van de Belastingdienst, dan heb je tot 14 juli de tijd om je aangifte in te dienen als je weet dat je belasting moet betalen.

Vóór de boete

Als je je belastingaangifte te laat inlevert, krijg je eerst een herinnering en daarna een aanmaning van de Belastingdienst. Je krijgt daarin nog een aantal dagen (meestal 10 werkdagen) om de aangifte alsnog in te dienen. Pas als je die niet benut, krijg je een boete.

Hoogte van de boete

De eerste keer krijg je een verzuimboete van €369. Dit geldt ook voor het voor de tweede keer te laat indienen van een belastingaangifte. Wie daarna zijn lesje nog niet geleerd heeft, kan een boete van maximaal €5278 verwachten.

Belasting terugkrijgen

Ook als je een teruggave verwacht op je aanslag, kun je een boete krijgen als je de belastingaangifte te laat indient. Tenminste, als je een aangiftebrief ontvangen hebt. Heb je niet zo'n brief ontvangen, dan kun je een teruggave wel aan je neus voorbij laten gaan zonder dat je risico loopt op een boete.

Doe zelf je aangifte over 2016

De Belastinggids van de Consumentenbond helpt je stapsgewijs door je aangifte inkomstenbelasting 2016 heen. Duidelijk en eenvoudig mét praktische voorbeelden en bespaartips.
 

Direct bestellen

Belastinggids 2017

Aanslag en bewijslast

Als je de belastingaangifte inkomstenbelasting te laat doet krijg je (uiteindelijk) niet alleen een boete, maar ook alsnog een aanslag inkomstenbelasting. De fiscus legt dan een zogenaamde "ambtshalve aanslag" op. Daarvoor baseert de fiscus zich op een geschat belastbaar inkomen. Die schatting moet zo veel mogelijk berusten op redelijke uitgangspunten. Maar in de praktijk krijg je een hoge aanslag opgelegd in de verwachting dat je wel gaat protesteren als deze echt te hoog is.

Tegen een ambtshalve aanslag kun je op dezelfde manier bezwaar maken als tegen een normale aanslag. Als je je aangifte niet, of niet behoorlijk ingevuld indient, krijg je een zwaardere bewijslast. Het is dan aan jóu om te bewijzen dat de ambtshalve aanslag onjuist is.

Als je de belastingaangifte te laat hebt ingediend (na het verstrijken van alle geboden extra termijnen, maar voor het opleggen van de aanslag), dan zal de fiscus de aanslag vaak alsnog op die aangifte baseren. De boete wordt dan waarschijnlijk wel opgelegd.

Geen aangiftebrief ontvangen?

De herinnering- en boeteprocedure die hierboven staat beschreven geldt alleen voor wie door de fiscus is uitgenodigd om aangifte te doen. Wie geen aangiftebrief ontvangen heeft en toch verplicht aangifte moet doen, kan ook een boete krijgen van maximaal €5278, maar de regels daarvoor zijn iets anders.

Opzettelijk geen aangifte doen

Als de fiscus kan bewijzen dat je met opzet of grove schuld geen aangifte gedaan hebt, kun je een boete krijgen die nog hoger is. Het bedrag van de boete is dan afhankelijk van de verschuldigde belasting. De boete bedraagt dan 25 tot 100% van de te betalen belasting. De belasting van de inkomsten uit het vermogen (het box 3 inkomen), kan zelfs worden verhoogd met een boete van maximaal 3 keer het bedrag van die belasting.

Als je nooit aangifte gedaan hebt en ook geen aangiftebrief hebt ontvangen, zal daar niet snel sprake van zijn. Alleen als er iets bijzonders aan de hand is - denk aan het winnen van de staatsloterij - kan deze boete dan aan de orde zijn.

Meer over de belastingaangifte:

Nieuw & interessant

 • Spaarrekening kiezen
  Nieuws  |  20 sep.

  Aanpassingen spaartaks op lange baan

  Nieuwe aanpassingen aan de vermogensrendementsheffing, die de heffing in box 3 meer in lijn moeten brengen met de werkelijk behaalde rendementen, worden overgelaten aan een volgend kabinet.
 • slim-nalaten-en-schenken-2017
  Nieuws  |  25 aug.

  Nieuwe editie Slim Nalaten & Schenken

  Het boek Slim nalaten & schenken van de Consumentenbond geeft heldere informatie over erfrecht, nalatenschapsplanning, erf- en schenkbelasting en de wettelijke regels rond schenken. Het boek is vanaf 29 augustus 2017 beschikbaar en het E-book per direct.
 • huis-te-koop
  Nieuws  |  5 jul.

  Einde belastingvoordeel bij restschuldfinanciering

  Huizenbezitters opgelet! Vanaf 1 januari 2018 kun je de betaalde rente over een restschuldfinanciering niet meer aftrekken bij je belastingaangifte
 • schenkbelasting
  Eerste indruk  |  1 jun.

  Aangifte Schenkbelasting

  Sinds medio mei kun je aangifte schenkbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Voorheen kon dit alleen via een papieren formulier. De Consumentenbond probeerde deze manier van aangifte doen uit.