icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belastingaangifte te laat

Als je de belastingaangifte te laat verzendt, heb je niet meteen een boete aan je broek. Hoe zit het precies? Wanneer ben je te laat en wat zijn de gevolgen als je de belastingaangifte te laat indient?

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:30 januari 2019

Artikel te laat met belastingaangifte

Als je een boete kunt voorkomen door op tijd de aangifte in te leveren is dat natuurlijk altijd beter. 

Voorkom een boete

Je moet in principe aangifte doen voor 1 mei. Voorzie je in april of eerder dat je de belastingaangifte te laat gaat indienen? Vraag dan uitstel aan voor de belastingaangifte. Als je geen aangiftebrief hebt gekregen van de Belastingdienst, heb je tot 14 juli de tijd om je aangifte in te dienen als je weet dat je belasting moet betalen.

Vóór de boete

Als je je belastingaangifte te laat inlevert, krijg je eerst een herinnering en daarna een aanmaning van de Belastingdienst. Je krijgt daarin nog een aantal dagen (meestal 10 werkdagen) om de aangifte alsnog in te dienen. Pas als je die niet benut, krijg je een boete.

Hoogte van de boete

De eerste keer krijg je een verzuimboete van €369. Dit geldt ook voor het voor de tweede keer te laat indienen van een belastingaangifte. Wie daarna zijn lesje nog niet geleerd heeft, kan een boete van maximaal €5278 verwachten.

Belasting terugkrijgen

Ook als je een teruggave verwacht op je aanslag, kun je een boete krijgen als je de belastingaangifte te laat indient. Tenminste, als je een aangiftebrief ontvangen hebt. Heb je niet zo'n brief ontvangen, dan kun je een teruggave wel aan je neus voorbij laten gaan zonder dat je risico loopt op een boete.

Aanslag en bewijslast

Als je de belastingaangifte inkomstenbelasting te laat doet krijg je (uiteindelijk) niet alleen een boete, maar ook alsnog een aanslag inkomstenbelasting. De fiscus legt dan een zogenaamde 'ambtshalve aanslag' op. Daarvoor baseert de fiscus zich op een geschat belastbaar inkomen. Die schatting moet zo veel mogelijk berusten op redelijke uitgangspunten. Maar in de praktijk krijg je meestal een hoge aanslag opgelegd in de verwachting dat je wel gaat protesteren als deze echt te hoog is.

Tegen een ambtshalve aanslag kun je op dezelfde manier bezwaar maken als tegen een normale aanslag. Als je je aangifte niet, of niet behoorlijk ingevuld indient, krijg je een zwaardere bewijslast. Het is dan aan jóu om te bewijzen dat de ambtshalve aanslag onjuist is.

Als je de belastingaangifte te laat hebt ingediend (na het verstrijken van alle geboden extra termijnen, maar voor het opleggen van de aanslag), dan zal de fiscus de aanslag vaak alsnog op die aangifte baseren. De boete wordt dan waarschijnlijk wel opgelegd.

Geen aangiftebrief ontvangen?

De herinnering- en boeteprocedure geldt alleen als je van de Belastingdienst een bericht krijgt om aangifte te doen. Heb je geen aangiftebrief ontvangen maar moet je toch verplicht aangifte doen, dan kun je ook een boete krijgen van maximaal €5278, maar de regels daarvoor zijn iets anders.

Opzettelijk geen aangifte doen

Als de fiscus kan bewijzen dat je met opzet of grove schuld geen aangifte gedaan hebt, kun je een boete krijgen die nog hoger is. Het bedrag van de boete is dan afhankelijk van belasting die je schuldig bent. De boete is dan 25 tot 100% van belasting die je moet betalen. De belasting van de inkomsten uit het vermogen (het inkomen bij box 3), kan zelfs worden verhoogd met een boete van maximaal 3 keer het bedrag van die belasting.

Als je nooit aangifte gedaan hebt en ook geen aangiftebrief hebt ontvangen, zal daar niet snel sprake van zijn. Alleen als er iets bijzonders aan de hand is, bijvoorbeeld als je een loterij wint, kan deze boete dan aan de orde zijn.

Meer over de belastingaangifte:

Nieuw & interessant

 • schade aan vakantiehuisje
  13 mei.

  Vakantiehuis en belastingen

  Let op bij de belastingaangifte. Een vakantiehuisje en de bijbehorende schuld moet je aangeven in box 3 en de rente is niet aftrekbaar.
 • vermogende-bejaarde
  18 mrt.

  Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrag

  Als je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Wij geven tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.
 • combikorting-toeslagen
  Nieuws  |  25 okt.

  Belastingkorting voor ouders in 2019 soms €1000 lager

  Werkende ouders gaan meer belasting betalen dan in 2018. Mits de wetsvoorstellen die op Prinsjesdag bekend zijn gemaakt ook echt doorgaan.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  29 jan.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte.