icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vergoedingspercentages niet-gecontracteerde zorg

Ga je naar een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan betaal je vaak een deel van de rekening uit eigen zak. Hoeveel je precies moet bijbetalen kan per zorgverzekering verschillen. Wij zetten de verschillende vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg in 2024 op een rij.
Annet van den Berg 700x700

Annet van den Berg   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:1 december 2023

Zorgpremie zorgverzekeraar

Beperking keuzevrijheid bij lage vergoeding

Bij sommige zorgverzekeraars is het vergoedingspercentage voor niet-gecontracteerde zorg bij hun (goedkoopste) zorgpolis erg laag. Je krijgt dan niet meer dan 60 of 65% van de rekening vergoed. Maar ook een vergoedingspercentage van 80% bij naturapolissen kan een grote belemmering zijn om zelf je zorgverlener te kiezen. Bij hoge kosten is 20% van de rekening voor veel mensen niet op te brengen. Er is dan dus niets te kiezen. 

Wij vinden dat zorgverzekeraars verzekerden moeten compenseren als die naar een niet-gecontracteerde zorgverlener zijn geweest en daarvoor geen redelijke vergoeding hebben gekregen.

Geen hindernis

Als verzekerden zorgkosten zelf moeten betalen, moet dat geen belemmering worden om naar een niet-gecontracteerde zorgverlener te gaan. De kosten mogen dus niet zorgelijk stijgen. Dat heeft De Hoge Raad in december 2022 besloten. Het maakt namelijk nogal wat uit of je 25% van de kosten van bijvoorbeeld een behandeling van €400 moet betalen. Of 25% van een operatie in het ziekenhuis die €50.000 kost.

De Hoge Raad gaf niet precies aan wat de maximale eigen bijdrage mag zijn. Maar een vergoedingspercentage van 75% als ondergrens kan een optie zijn. Zilveren Kruis, de grootste verzekeraar, laat weten dat een verzekerde altijd een beroep kan doen op een zogenoemde hardheidsclausule in de verzekeringspolis. Dan wordt gekeken naar de persoonlijke financiële situatie van iemand.

Vergoedingspercentages niet-gecontracteerde zorg

Bekijk hieronder het overzicht met vergoedingspercentages voor de naturapolissen (inclusief budgetpolissen) en combinatiepolissen van 2024. 

Let op! Deze informatie is overgenomen van de zorgverzekeringskaarten van de verzekeraars. Percentages kunnen verschillen voor verschillende zorgsoorten. Ook kan het tarief waar het percentage op slaat verschillen. Denk aan het gemiddeld gecontracteerd tarief, het wettelijk maximumtarief, het maximaal gecontracteerde tarief, het laagst gecontacteerde tarief of het marktconforme tarief. Kijk daarom in de polisvoorwaarden of op de website van de verzekeraar welk percentage op basis van welk tarief voor de verschillende zorgsoorten geldt.

In onze check staan alleen verzekeraars die zich niet richten op een speciale doelgroep. En we keken dan alleen naar individuele polissen en open collectieven. Gesloten collectiviteiten voor speciale groepen zijn dus niet meegenomen.

De volgende verzekeraars zijn bij deze check meegenomen: a.s.r., Aevitae, Anderzorg, CZ, CZdirect, De christelijke zorgverzekaar, De Friesland, DSW, FBTO, HEMA, Ik kies zelf van a.s.r., Interpolis, inTwente, Just, Menzis, Nationale-Nederlanden, OHRA, ONVZ, Salland, Stad Holland, United Consumers, Univé, VGZ, VGZbewuzt, VinkVink, ZEKUR, ZieZo, Zilveren Kruis, Zorg en Zekerheid.

Zorgverzekeraars maken het lastig

Vooral in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) kun je te maken krijgen met niet-gecontracteerde zorgverleners. Ook in de wijkverpleging moet je opletten of een aanbieder een contract met de zorgverzekeraar heeft. Zo niet, dan moet je bijbetalen. Tenminste, als je een natura- of combinatiepolis hebt. Met een budgetpolis moet je extra uitkijken. Dan kun je alleen bij een beperkt aantal ziekenhuizen terecht zonder bijbetaling.

Zorgverzekeraars proberen al lange tijd om mensen te ontmoedigen om voor een niet-gecontracteerde zorgverlener te kiezen. Niet alleen door een lager vergoedingspercentage te hanteren. Maar ook door het lastiger te maken voor niet-gecontracteerde zorgverleners om elektronisch te declareren. Dat kan betekenen dat je de factuur van de zorgverlener zelf moet voorschieten. Een andere hindernis is dat je soms eerst bij je verzekeraar om toestemming moet vragen als je gebruik wilt maken van ongecontracteerde zorg.

Niet-gecontracteerde zorg vooral in Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Zelfstandige psychologenpraktijken, psychiaters, wijkverpleging en GGZ-instellingen hebben vaker geen contract met een verzekeraar dan bijvoorbeeld ziekenhuizen. Dat kan komen omdat ze het niet eens zijn met de tarieven en voorwaarden van de verzekeraar. Of de verzekeraar weigert een contract omdat de geboden kwaliteit in zijn ogen niet voldoende is.