icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

10 belastingtips voor 2017

Belastingtips voor 2017. Bijvoorbeeld over schenkingen aan (klein)kinderen, aftrekbare giften en lijfrentepremies, en aflossen van (hypotheek)schulden. Het gaat om zaken waar je tijdens het jaar op kunt letten. Zodat je later niet meer belasting betaalt dan nodig is.
Asha Stuivenwold
Asha Stuivenwold

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  12 januari 2017

Bijgewerkt op:  21 februari 2017

Home 1 belastingaangifte

Meer giften aftrekken

Periodieke giften

Kiezen voor een periodieke gift is fiscaal veel gunstiger dan losse schenkingen. Bij periodieke giften aan het goede doel is het hele bedrag namelijk aftrekbaar. Ga wel even na wat een periodieke gift is, want met een automatische overschrijving ben je er nog niet.

Waarschuwing

Let wel op wanneer je naast periodieke giften nog ‘gewone’ (niet-periodieke) giften blijft doen. Voor de gewone giften aan een goed doel geldt altijd de drempel. Deze giften zijn pas aftrekbaar voor zover je in een jaar meer 'gewoon' schenkt dan 1% van je inkomen. Je kunt de drempel omzeilen als je al je giften kunt omzetten in een periodieke gift.

Een van onze leden trok terecht de volgende conclusie: er is alleen voordeel te behalen bij periodieke schenkingen als de resterende losse giften minder bedragen dan de drempel van 1% van je inkomen. Wie 1% van zijn inkomen periodiek schenkt en 1% gewoon is dus niet beter af dan wie 2% van zijn inkomen gewoon schenkt.

Drempel

Wil je liever geen periodieke gift doen? Als jij je giften van 2 of meer jaren allemaal tegelijk in 1 jaar geeft, heb je maar 1 keer last van die drempel. Dat kan ook behoorlijk schelen. Let op: Als je meer dan 10% van je jaarinkomen aan het goede doel geeft, is het meerdere niet aftrekbaar. Behalve bij periodieke giften.

Hypotheek aflossen

Als je een hypotheek hebt, kan het heel voordelig zijn om die vrijwillig (geheel of gedeeltelijk) af te lossen. Dat geldt zeker voor kleine hypotheken. Bekijk ook de checklist voor huizenbezitters. Bij een bankspaarhypotheek en spaarhypotheek is het zelden voordelig om vervroegd af te lossen, maar het is sinds 1 januari 2017 wel in meer gevallen dan voorheen mogelijk zonder fiscale boete.

 • Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Check of het verstandig is om je hypotheek af te lossen in jouw situatie.
 • Ga na of je de bank een boete moet betalen bij vervroegd aflossen. Als je rentevastperiode afloopt mag je in elk geval zo veel als je wil boetevrij aflossen. 

Belastingvrij schenken aan (klein)kind

Je mag elk van je kinderen in 2017 €5320 belastingvrij schenken. Eén keer in hun leven mag dat zelfs €25.526 zijn. Eén van de voorwaarden is dat je kind (of diens partner) dan tussen de 18 en 40 jaar oud is. Een grootouder mag zijn kleinkind in 2017 €2129 belastingvrij schenken.

Als je kind het bedrag (grotendeels) gebruikt voor een dure studie, is een belastingvrije schenking mogelijk tot €53.176. Hij moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Eigen huis

Als je (klein)kind het bedrag (grotendeels) gebruikt voor zijn eigen huis is sinds 1 januari 2017 zelfs een belastingvrije schenking tot €100.000 mogelijk. Je kind bespaart hierdoor later erfbelasting, omdat de erfenis kleiner wordt door de schenking. Er zijn voorwaarden verbonden aan €100.000 belastingvrij schenken

Bestel onze uitgave Slim nalaten en schenken voor meer tips.

Met middeling belasting terugvragen

Als je inkomen in 3 opvolgende jaren sterk varieert, betaal je meer belasting dan wanneer het in die jaren gelijk zou zijn. Dit verschil kun je terugkrijgen voor zover het meer is dan €545. Bijvoorbeeld als je net bent gestart met werken, een tijd onbetaald verlof hebt opgenomen of bent gestopt met werken. Bereken of jij met een verzoek om middeling belasting terug kunt krijgen. De Belastingdienst geeft een ingewikkeld stappenplan voor de berekening, maar een printje bijvoegen van de berekening op berekenhet.nl volstaat.

Lijfrentepremies aftrekken

Als je de afgelopen 7 jaar geen of weinig pensioen opbouwde bij je werkgever, kun je fiscaal aantrekkelijk sparen voor je pensioen. Ga na of je jaarruimte of reserveringsruimte hebt met deze rekenhulp.

Jaarruimte of reserveringsruimte

Het gaat daar over 'jaarruimte' en 'reserveringsruimte'. Je hebt jaarruimte als je dit jaar niet voldoende pensioen opbouwt via je werkgever. Je hebt reserveringsruimte als je in de 7 jaren daarvóór niet voldoende pensioen opbouwde. Had je op 1 januari 2017 de AOW-leeftijd, dan heb je geen recht meer op aftrek in de jaarruimte. Misschien heb je dan nog wel reserveringsruimte doordat je in vorige jaren de jaarruimte niet (volledig) hebt gebruikt.

Tip: De rekenhulp begint met de jaarruimte, maar je kunt beter beginnen met het berekenen van de reserveringsruimte. Dan laat je geen rechten verloren gaan.

Voordeel

Het voordeel van het sparen voor je pensioen met een 'lijfrente' is dat de premies (tot de jaar- of reserveringsruimte) aftrekbaar zijn. Je kunt er ook voor kiezen om te sparen voor je pensioen op een geblokkeerde bankrekening. Dan is het in het betreffende jaar bijeengespaarde bedrag (tot de jaar- of reserveringsruimte) aftrekbaar. 

Later belasting betalen

Je krijgt in het jaar dat je de premie betaalt geld terug van de Belastingdienst. In de jaren waarin de lijfrente uitkeert, moet je er straks wel belasting over betalen. De kans is groot dat je er dan een lager tarief over betaalt, omdat AOW'ers minder betalen over een inkomen tot zo'n €33.000. Bovendien verlaag je door de premiebetalingen en stortingen op de geblokkeerde spaarrekening jarenlang je spaargeld dat belast is in box 3.

Sparen of verzekeren?

Bij sparen op een geblokkeerde bankrekening zijn je kosten veel lager. Aan de andere kant: voor wie erg oud wordt, kan een lijfrenteverzekering juist gunstiger uitpakken. Ga na wat beter bij je past: banksparen of een lijfrenteverzekering.

Tip: Raadpleeg als je de mogelijkheid hebt om fiscaal aantrekkelijk te sparen voor je pensioen een financieel adviseur en/of onze uitgave Belastingtips voor 50+. of het - gezien je inkomen nu én later - wel verstandig is om een lijfrente af te sluiten.

Aftrekposten kennen

Wie gedurende het jaar weet wat er aftrekbaar is, kan vaak meer aftrekken bij het invullen van de belastingaangifte in het volgende jaar. Je zorgt er dan voor dat je uitgaven voldoen aan de regels voor aftrek. Bijvoorbeeld door een goede administratie bij te houden.

Neem daarom op je gemak de lijst aftrekposten in de belastingaangifte door.

Wie een monumentenpand bezit (niet alleen als woonhuis, maar bijvoorbeeld ook ter belegging of als vakantiehuis) krijgt in 2017 nog een flinke aftrekpost bij renovatie ervan. De minister werkt aan een nieuwe subsidieregeling ter vervanging van deze fiscale aftrekregeling, dus het is nog de vraag hoeveel daarvan overblijft de komende jaren.

Alimentatie afkopen

Weet je nu al dat je volgend jaar een (flink) lager tarief gaat betalen in box 1, dan kan het zin hebben om partneralimentatie die je aan je ex moet betalen, vooruit te betalen of gedeeltelijk af te kopen. Dat kun je dan nog tegen het hogere tarief van dit jaar aftrekken. Bovendien is je box 3-vermogen per 1 januari van volgend jaar dan lager, waardoor je er minder belasting over betaalt.

Kosten uit 2018 vooruitbetalen

Aftrekbare kosten

Soms is het voordelig kosten voor volgend jaar alvast vooruit te betalen. Dat geldt in sterke mate voor aftrekbare kosten. Als je volgend jaar een lager inkomen hebt en/of de AOW-leeftijd bereikt kun je de kosten in 2017 vaak aftrekken tegen een hoger belastingtarief.

Een andere reden om aftrekbare kosten vooruit te betalen is dat zorgkosten, scholingskosten en giften elk jaar pas aftrekbaar zijn voor zover ze een bepaald bedrag overschrijden in 1 jaar (de drempel). Overschrijd je dat bedrag in 2017 en weet je niet of dat in 2018 weer zo is? Dan is nu betalen fiscaal interessant.

Bovendien is het kabinet van plan om de aftrek van scholingskosten te laten vervallen per 1 januari 2018 en te vervangen door een subsidieregeling voor scholingskosten. Maak haast met het volgen (én betalen) van een studie voor je (toekomstige) beroep, als je nog gebruik wilt maken van de aftrekpost.

Vermogen

Kosten vooruitbetalen in 2017 zorgt er ook voor dat je vermogen op 1 januari 2018 lager is. Dit scheelt belasting in box 3 als je (anders) boven het heffingsvrije vermogen uitkomt. Dit voordeel geldt natuurlijk voor alle kosten die je vooruitbetaalt, en niet alleen voor de aftrekbare kosten.

Vermogen verminderen voor toeslagen of eigen bijdrage zorginstelling

Als je je vermogen vermindert in 2017, kun je daarmee soms je recht op toeslagen veiligstellen. Je krijgt namelijk geen huurtoeslag, zorgtoeslag en/of kindgebonden budget als je te veel vermogen hebt.

Wlz-bijdrage verminderen

Ook de eigen Wlz-bijdrage bij opname in een verpleeghuis is afhankelijk van je vermogen. Het gaat steeds om je vermogen op 1 januari, bijvoorbeeld van 2018. Je hebt dus nog tot het einde van het jaar om je vermogen te verlagen. Dit kun je doen door te schenken, kosten uit 2018 vooruit te betalen, je aftrekposten te verhogen of met eigen geld de eigenwoningschuld af te lossen (daar kan wel een vermindering van de hypotheekrenteaftrek tegenover staan).

Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) stelt de eigen bijdrage voor de Wlz vast op basis van je vermogen van 2 jaar geleden. Een vermindering van je vermogen in dit jaar heeft dus pas effect op je eigen bijdrage over het jaar 2020.

Los kleine schulden af

Je kunt er fiscaal voordeel bij hebben om kleine schulden, zoals creditcardschulden, voor het eind van het jaar af te lossen als je daar genoeg geld voor hebt. Voordat je je schulden in mindering kunt brengen op je box-3-vermogen moet je eerst de drempel toepassen. Dat betekent dat je schulden pas kunt opvoeren als ze meer bedragen dan €3000 (of €6000 bij partners). Bovendien mag je de rente niet aftrekken als het geen eigen woning of ondernemingsschuld is. Aflossen loont in dat geval - nog afgezien van de vaak aanzienlijke rentebesparing.

Lees meer tips in onze uitgaven Belastingtips voor 50+ en Geldzaken = Makkelijk.

Ook interessant:

 

Nieuw & interessant

 • Fiscale-wijzigingen-2018
  12 dec.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 veranderen er weer een aantal belastingwetten. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Afbeelding-brief-Belastingdienst
  Nieuws  |  12 dec.

  Laat je niet misleiden

  Heb je een brief ontvangen waarin staat dat je waarschijnlijk geen belasting hoeft te betalen over 2016? Laat je niet op het verkeerde been zetten.
 • belastingaangifte-hypotheekrente-vooruitbetalen
  Nieuws  |  1 dec.

  Tip niet meer actueel

  Het spijt ons. We hebben deze tip nog eens nader onderzocht en hij is niet meer actueel. De wetgever heeft er inmiddels een stokje voor gestoken.