icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Uitstel belasting aanvragen

Aangifte doen moet in principe voor 1 mei. Als je dat niet redt, kun je elk jaar voor 1 mei uitstel aanvragen.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Artikel uitstel aanvragen

Aangifte doen moest in principe voor 1 mei. Redde je dat niet, dan kon je uitstel aanvragen tot 1 mei. Voor de aangifte over het jaar 2016 ben je nu te laat met de aanvraag.

Hoe vraag je uitstel aan?

Telefonisch

 • Bel naar de BelastingTelefoon: 0800-0543. 

Online

 • Ga naar Mijn Belastingdienst.
 • Ga naar het tabblad 'Inkomstenbelasting'.
 • Kies voor 'Belastingjaar 2016'.
 • Klik onder 'Ik wil' op 'uitstel voor mijn aangifte inkomstenbelasting aanvragen'.
 • Vul het formulier in en stuur het op.

De Belastingdienst kent het standaard uitstel van 4 maanden in principe altijd toe. Dit is alleen niet het geval als er al een aanmaning is verstuurd, of als er een blokkade is opgelegd door de inspecteur. Bijvoorbeeld wanneer er al meerdere keren een onjuiste aangifte is gedaan.

Termijn

Uitstel van belastingaangifte tot 1 september krijg je zonder opgaaf van redenen. Wil je nóg langer uitstel, dan moet je in een brief aan het regiokantoor uitleggen waarom je de aangifte niet op tijd kunt indienen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet over je fiscale gegevens beschikt.

Geef daarbij ook aan wanneer je de aangifte wel kunt indienen en vermeld je Burgerservicenummer (BSN).

Gevolgen van uitstel van belastingaangifte

Uitstel geeft je meer tijd voor het doen van je aangifte, maar heeft ook andere gevolgen.

De renteregeling pakt ongunstig voor je uit

 • Wie uitstel vraagt en op de aanslag uiteindelijk een te betalen bedrag aantreft, moet daarover belastingrente betalen vanaf 1 juli 2017. Die rente loopt gewoonlijk door tot 6 weken na de datum van de aanslag. Als de Belastingdienst treuzelt met het opleggen van de aanslag betaal je rente door tot 19 weken nadat de belastingdienst je aangifte ontvangt. Daarna stopt het oplopen van de rente.
 • Als je na 1 mei aangifte doet en juist belasting terugkrijgt, krijg je geen rente vergoed vanaf 1 juli 2017 omdat de vertraging aan jezelf te wijten is. Pas als de Belastingdienst nadat je de aangifte alsnog indient, meer dan 13 weken doet over het opleggen van een aanslag, gaat de rentetikker alsnog lopen. 
 • De rente bedraagt op dit moment (februari 2017) 4%.

Langer kans op een navordering

De termijn voor het opleggen van aanslagen wordt verlengd met de duur van het verleende uitstel. Dit geldt voor de termijn van 3 jaar waarbinnen een definitieve aanslag moet worden opgelegd. En voor de navorderingstermijn van 5 jaar, verlengd tot 12 jaar bij buitenlandse inkomsten en vermogen.

Te laat zonder uitstel

Als je geen uitstel aanvraagt en de aangifte niet op tijd indient, loop je het risico op een boete en een hoge aanslag inkomstenbelasting. Maar die boete komt niet totaal onverwacht. De fiscus stuurt meestal eerst nog 2 brieven waarin je een korte extra periode krijgt om de aangifte alsnog te doen.

Pas als je beide kansen laat lopen, volgt een boete. De eerste keer en tweede keer bedraagt die €369, maar bij herhaling loopt die op tot meer dan €5200.

Meer lezen over de belastingaangifte:

Nieuw & interessant

 • Spaarrekening kiezen
  Nieuws  |  20 sep.

  Aanpassingen spaartaks op lange baan

  Nieuwe aanpassingen aan de vermogensrendementsheffing, die de heffing in box 3 meer in lijn moeten brengen met de werkelijk behaalde rendementen, worden overgelaten aan een volgend kabinet.
 • slim-nalaten-en-schenken-2017
  Nieuws  |  25 aug.

  Nieuwe editie Slim Nalaten & Schenken

  Het boek Slim nalaten & schenken van de Consumentenbond geeft heldere informatie over erfrecht, nalatenschapsplanning, erf- en schenkbelasting en de wettelijke regels rond schenken. Het boek is vanaf 29 augustus 2017 beschikbaar en het E-book per direct.
 • huis-te-koop
  Nieuws  |  5 jul.

  Einde belastingvoordeel bij restschuldfinanciering

  Huizenbezitters opgelet! Vanaf 1 januari 2018 kun je de betaalde rente over een restschuldfinanciering niet meer aftrekken bij je belastingaangifte
 • schenkbelasting
  Eerste indruk  |  1 jun.

  Aangifte Schenkbelasting

  Sinds medio mei kun je aangifte schenkbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Voorheen kon dit alleen via een papieren formulier. De Consumentenbond probeerde deze manier van aangifte doen uit.