icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Uitstel belasting aanvragen

Je moest in principe vóór 1 mei 2018 je aangifte inkomstenbelasting doen. Redde je dat niet? Dan kon je voor 1 mei 2018 uitstel aanvragen bij de Belastingdienst.
Nelleke Rookmaaker
Nelleke Rookmaaker

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  7 februari 2018

Artikel uitstel aanvragen

Hoe vraag je uitstel aan?

Telefonisch

  • Bel naar de BelastingTelefoon: 0800-0543.

Online

  • Ga naar Mijn Belastingdienst.
  • Ga naar het tabblad 'Inkomstenbelasting'.
  • Kies voor 'Belastingjaar 2017'.
  • Klik onder 'Ik wil' op 'uitstel voor mijn aangifte inkomstenbelasting aanvragen'.
  • Vul het formulier in en stuur het op.

De Belastingdienst kent het standaard uitstel van 4 maanden in principe altijd toe. Dit is alleen niet het geval als er al een aanmaning is verstuurd, of als er een blokkade is opgelegd door de inspecteur. Bijvoorbeeld wanneer er al meerdere keren een onjuiste aangifte is gedaan.

Termijn

Uitstel van belastingaangifte tot 1 september krijg je zonder opgaaf van redenen. Wil je nóg langer uitstel, dan moet je in een brief aan het regiokantoor uitleggen waarom je de aangifte niet op tijd kunt indienen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet over je fiscale gegevens beschikt.

Geef daarbij ook aan wanneer je de aangifte wel kunt indienen en vermeld je burgerservicenummer (BSN).

Gevolgen van uitstel van belastingaangifte

Uitstel geeft je meer tijd voor het doen van je aangifte, maar heeft ook andere gevolgen.

De renteregeling pakt ongunstig voor je uit

  • Als je een aanslag krijgt en een bedrag terug moet betalen, betaal je daarover vanaf 1 juli 2018 belastingrente. Die rente loopt gewoonlijk door tot 6 weken na de datum van de aanslag. Treuzelt de Belastingdienst met het opleggen van de aanslag, dan betaal je rente door tot 19 weken nadat de Belastingdienst je aangifte ontvangt. Daarna stopt het oplopen van de rente.
  • Krijg je belasting terug, dan krijg je geen rente vergoed vanaf 1 juli 2018 omdat de vertraging aan jezelf te wijten is. Pas als de Belastingdienst nadat je de aangifte alsnog indient, meer dan 13 weken doet over het opleggen van een aanslag, gaat de rentetikker alsnog lopen.

De rente bedraagt op dit moment 4% (februari 2018).

Langer kans op een navordering

De termijn voor het opleggen van aanslagen wordt verlengd met de duur van het verleende uitstel. Dit geldt voor de termijn van 3 jaar waarbinnen een definitieve aanslag moet worden opgelegd. En voor de navorderingstermijn van 5 jaar, verlengd tot 12 jaar bij buitenlandse inkomsten en vermogen.

Langer kans om toeslagen over 2017 aan te vragen

Uitstel van je aangifte inkomstenbelasting werkt ook door naar de uiterste termijn waarop je vergeten toeslagen kunt aanvragen. Blijkt uit een proefberekening voor de toeslagen dat je in 2017 recht had op huur- of zorgtoeslag of op kindgebonden budget? Dan kun je deze toeslagen aanvragen tot 1 september 2018. Maar als je extra uitstel krijgt voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting over 2017, kun je de toeslagen over 2017 aanvragen tot het uitstel is verlopen. Dit geldt ook als je toeslagpartner uitstel heeft gekregen.

Te laat zonder uitstel

Als je geen uitstel aanvraagt en de aangifte niet op tijd indient, loop je het risico op een boete en een hoge aanslag inkomstenbelasting. Maar die boete komt niet totaal onverwacht. De fiscus stuurt meestal eerst nog 2 brieven waarin je een korte extra periode krijgt om de aangifte alsnog te doen.

Pas als je beide kansen laat lopen, volgt een boete. De eerste keer en tweede keer bedraagt die €369, maar bij herhaling loopt die op tot meer dan €5200.

Meer lezen over de belastingaangifte:

Nieuw & interessant