icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Uitstel belasting aanvragen

Je moet in principe vóór 1 mei je aangifte inkomstenbelasting doen. Red je dat niet? Vraag dan voor 1 mei uitstel aan bij de Belastingdienst.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Artikel uitstel aanvragen

Hoe vraag je uitstel aan?

Telefonisch

 • Bel naar de BelastingTelefoon: 0800-0543.

Online

 • Ga naar Mijn Belastingdienst.
 • Ga naar het tabblad 'Inkomstenbelasting'.
 • Kies voor 'Belastingjaar 2017'.
 • Klik onder 'Ik wil' op 'uitstel voor mijn aangifte inkomstenbelasting aanvragen'.
 • Vul het formulier in en stuur het op.

De Belastingdienst kent het standaard uitstel van 4 maanden in principe altijd toe. Dit is alleen niet het geval als er al een aanmaning is verstuurd, of als er een blokkade is opgelegd door de inspecteur. Bijvoorbeeld wanneer er al meerdere keren een onjuiste aangifte is gedaan.

Termijn

Uitstel van belastingaangifte tot 1 september krijg je zonder opgaaf van redenen. Wil je nóg langer uitstel, dan moet je in een brief aan het regiokantoor uitleggen waarom je de aangifte niet op tijd kunt indienen. Bijvoorbeeld omdat je nog niet over je fiscale gegevens beschikt.

Geef daarbij ook aan wanneer je de aangifte wel kunt indienen en vermeld je burgerservicenummer (BSN).

Gevolgen van uitstel van belastingaangifte

Uitstel geeft je meer tijd voor het doen van je aangifte, maar heeft ook andere gevolgen.

De renteregeling pakt ongunstig voor je uit

 • Als je een aanslag krijgt en een bedrag terug moet betalen, betaal je daarover vanaf 1 juli 2018 belastingrente. Die rente loopt gewoonlijk door tot 6 weken na de datum van de aanslag. Treuzelt de Belastingdienst met het opleggen van de aanslag, dan betaal je rente door tot 19 weken nadat de Belastingdienst je aangifte ontvangt. Daarna stopt het oplopen van de rente.
 • Krijg je belasting terug, dan krijg je geen rente vergoed vanaf 1 juli 2018 omdat de vertraging aan jezelf te wijten is. Pas als de Belastingdienst nadat je de aangifte alsnog indient, meer dan 13 weken doet over het opleggen van een aanslag, gaat de rentetikker alsnog lopen.

De rente bedraagt op dit moment 4% (februari 2018).

Langer kans op een navordering

De termijn voor het opleggen van aanslagen wordt verlengd met de duur van het verleende uitstel. Dit geldt voor de termijn van 3 jaar waarbinnen een definitieve aanslag moet worden opgelegd. En voor de navorderingstermijn van 5 jaar, verlengd tot 12 jaar bij buitenlandse inkomsten en vermogen.

Langer kans om toeslagen over 2017 aan te vragen

Uitstel van je aangifte inkomstenbelasting werkt ook door naar de uiterste termijn waarop je vergeten toeslagen kunt aanvragen. Blijkt uit een proefberekening voor de toeslagen dat je in 2017 recht had op huur- of zorgtoeslag of op kindgebonden budget? Dan kun je deze toeslagen aanvragen tot 1 september 2018. Maar als je extra uitstel krijgt voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting over 2017, kun je de toeslagen over 2017 aanvragen tot het uitstel is verlopen. Dit geldt ook als je toeslagpartner uitstel heeft gekregen.

Te laat zonder uitstel

Als je geen uitstel aanvraagt en de aangifte niet op tijd indient, loop je het risico op een boete en een hoge aanslag inkomstenbelasting. Maar die boete komt niet totaal onverwacht. De fiscus stuurt meestal eerst nog 2 brieven waarin je een korte extra periode krijgt om de aangifte alsnog te doen.

Pas als je beide kansen laat lopen, volgt een boete. De eerste keer en tweede keer bedraagt die €369, maar bij herhaling loopt die op tot meer dan €5200.

Meer lezen over de belastingaangifte:

Nieuw & interessant

 • belasting-tips
  13 feb.

  10 belastingtips voor 2018

  Hoe zorg je dat je later niet meer belasting betaalt dan nodig is? Wij geven tips over bijvoorbeeld schenkingen aan (klein)kinderen, aftrekbare giften en lijfrentepremies, en aflossen van (hypotheek)schulden.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Fiscale-wijzigingen-2018
  13 feb.

  Fiscale wijzigingen

  In 2018 zijn er weer een aantal belastingwetten veranderd. Hier heb je last van of je profiteert ervan, en soms kun je er een beetje op inspelen. Check of de belangrijkste wetswijzigingen goed of slecht nieuws zijn voor jou.
 • nieuw-in-aangifte-over-2017
  13 feb.

  Nieuw in de aangifte over 2017

  Dit zijn de belangrijkste wijzigingen bij de aangifte inkomstenbelasting over 2017.