Offerte uitvaart

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 28 juni 2022

Offerte opvragen
Maar weinig mensen vragen vooraf een offerte op voor een uitvaart. Toch is het geen slecht idee: een uitvaart kost al snel duizenden euro's.
Je kunt zelfs als iemand net overleden is nog bij verschillende uitvaartverzorgers een offerte opvragen. Maar je kunt ook ruim van tevoren verschillende uitvaartverzorgers benaderen. Je krijgt dan een kostenbegroting. Het voordeel is dat je door een gesprek met een uitvaartverzorger alvast over bepaalde keuzes gaat nadenken. Hoe gedetailleerder je wensen zijn, hoe specifieker de begroting.
Als je 1 of meerdere offertes opvraagt, wordt het verschil in kosten tussen verschillende onderdelen van een uitvaart duidelijk. Net als het verschil tussen uitvaartverzorgers.
Uitvaartkosten berekenen
De 3 grote verzekeraars Dela, Monuta en Yarden werken deels met vaste, landelijke tarieven. Maar de tarieven voor diensten van lokale partijen variëren altijd. Bijvoorbeeld het gebruik van een crematorium voor de afscheidsdienst en crematie.
De meeste verzekeraars hebben een kostencalaculator op hun website. Daarmee kun je berekenen wat een uitvaart ongeveer kost.
Rekentools
- Dela heeft een tool die bedoeld is voor mensen die op een verzekering oriënteren. Daarnaast biedt de Dela de Eigen Regie tool aan. Deze tool is gedetailleerd. Dela zegt voor beide tools dezelfde tarieven te gebruiken.
- Ook Monuta heeft een tool om uitvaartkosten te berekenen, de Uitvaartkostenmeter.
- Op de site van Yarden kun je ook een indicatie krijgen van de uitvaartkosten. Bij Yarden kun je geen nieuwe verzekering meer afsluiten.
- Ook Ardanta biedt een tool aan om een schatting te maken van de uitvaartkosten op basis van je wensen.
Offertesites
Er zijn allerlei websites waarop je offertes kunt aanvragen voor een uitvaart. Je vult je wensen in en krijgt van verschillende uitvaartverzorgers een offerte.
Bij veel van deze websites moet je je telefoonnummer achterlaten. Als je de aanvraag verstuurt, word je vaak direct gebeld of gemaild door verschillende uitvaartverzorgers. De offertes liggen vaak iets lager dan als je direct via de uitvaartverzorger een offerte opvraagt. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Het kan dus geen kwaad om via deze weg offertes aan te vragen. Maar let op. Er kan een uitvaartverzorger of verzekeraar achter de offertesite zitten, waardoor hij niet onafhankelijk is. Je krijgt dan bijvoorbeeld alleen offertes van één van de uitvaartverzekeraars (zoals Dela, Monuta of Yarden).
Checklist offerte opvragen
- Probeer bij meer dan één uitvaartverzorger een offerte op te vragen.
- Heb je een uitvaartverzekering? De verzekeraar keert een som geld uit óf regelt de uitvaart conform het pakket dat je hebt afgesloten. Bij een uitvaartverzekering die geld uitkeert, ben je vrij in de keuze van de uitvaartverzorger. Bij een pakket kun je wel kiezen voor een andere uitvaartondernemer. Het uitgekeerde bedrag is dan wel veel lager dan de waarde van het pakket. Je zit dus in feite vast aan de uitvaartverzorger van de verzekeraar.
- Wees erop voorbereid dat de meeste uitvaartverzorgers langs willen komen voor een persoonlijk gesprek. Als je dit liever niet wilt moet je soms sterk in je schoen staan, maar het kan wel.
- Vraag offertes bij voorkeur al op als het nog niet nodig is. Zo word je gedwongen om alvast na te denken en bepaalde keuzes te maken. Ook fijn voor je nabestaanden!
- Een offerte is meestal beperkt geldig. Als je de kosten opvraagt voor later, is het meer een kostenbegroting waaraan je meestal geen rechten kan ontlenen.
- Let op kostenposten die als nacalculatie, PM of pro memori op de offerte of begroting staan. Dit zijn kosten die achteraf in rekening worden gebracht. Bijvoorbeeld de catering: achteraf wordt berekend hoeveel er gebruikt is. Juist deze kosten kunnen hoog uitvallen.
- Check of de uitvaartverzorger is aangesloten bij het Keurmerk Uitvaartzorg. Je kunt dan onder andere met je klacht terecht bij de Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen.
Lees meer
Nieuw & interessant
- 5 mei.
Veelgestelde vragen over Yarden
Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela? - 30 okt.
Een uitvaart tijdens coronatijd
Welke regels gelden er voor uitvaarten tijdens coronatijd? En hoe zit met je uitvaartverzekering? - Nieuws | 14 sep.
Vonnis over inperking Yarden-polis opsteker voor gedupeerden
Uitvaartverzekeraar Yarden heeft ten onrechte de pakketpolis van 390.000 verzekerden aangepast. Dat oordeelde de Rechtbank Midden-Nederland op 11 september. De uitspraak is een steun in de rug voor alle gedupeerden, vindt de Consumentenbond. - Nieuws | 2 mrt.
Beperking uitvaartpolis Yarden onrechtmatig
De Consumentenbond heeft Yarden in een brief gesommeerd de versobering van het natura-uitvaartpakket terug te draaien. Volgens de Consumentenbond is die maatregel onrechtmatig.