icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Einde aan collectiviteitskorting basisverzekering

Nieuws
|
De collectiviteitskorting op de basisverzekering wordt afgeschaft. Dat maakt minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) bekend in antwoord op Kamervragen. Naar verwachting zal de afschaffing op zijn vroegst in 2023 worden doorgevoerd.
fauve panis

Fauve Panis   Expert Voeding & GezondheidGepubliceerd op:22 september 2020

Collectiviteitskorting

Korting na verhogen premie

Het idee achter de collectiviteitskorting was dat zorgverzekeraars door zorgafspraken voor specifieke groepen kosten zouden kunnen besparen. Deze kostenbesparing zou terugvloeien naar de collectief verzekerden in de vorm van een korting op de premie.

In de praktijk blijkt de collectieve korting voor de basisverzekering vaak ‘een sigaar uit eigen doos’. Verzekeraars verhogen de premie van de basisverzekering voor iedereen, waarna collectief verzekerden deze verhoging in de vorm van korting terugkrijgen. Zo komt de korting voor mensen met een collectieve verzekering eigenlijk uit de portemonnee van individueel verzekerden. Dit wordt ook wel kruissubsidiëring genoemd.

Ook betalen collectief verzekerden met een relatief lage collectiviteitskorting mee aan de hoge kortingen van andere collectief verzekerden (bijvoorbeeld studenten en werknemers). Voorbeelden van collectieve zorgverzekeringen met een relatief lage collectiviteitskorting zijn de gemeentepolis en patiëntencollectiviteit.

Omdat het onwenselijk is dat de ene groep betaalt voor korting van de andere groep, schaft minister Van Ark de collectiviteitskorting voor de basisverzekering af.

Eerdere daling collectiviteitskorting

De maximale collectiviteitskorting voor de basisverzekering werd door voormalig minister Bruins van Medisch Zorg per 2020 al verlaagd van 10% naar 5%. Deze maatregel heeft de kruissubsidiëring niet voldoende kunnen tegenhouden. Daarom wordt de collectiviteitskorting voor de basisverzekering nu volledig afgeschaft.

Minder collectiviteiten

Door het afschaffen van de collectiviteitskorting op de basisverzekering zullen er naar verwachting collectiviteiten verdwijnen. Dit zorgt voor een overzichtelijker polisaanbod. Het afschaffen van de collectiviteitskorting geldt voor de basisverzekering. Kortingen op de aanvullende verzekering mogen blijven bestaan.

Standpunt Consumentenbond

De Consumentenbond kan zich vinden in de maatregelen van de minister. Het is niet terecht dat individueel verzekerden betalen voor de kortingen van collectief verzekerden.

Het afschaffen van de collectiviteitskorting maakt het aanbod aan zorgverzekeringen bovendien een stukje overzichtelijker. Hierdoor wordt het vergelijken van zorgverzekeringen makkelijker. In voorgaande jaren streden wij met onze actie Polisjungle al voor een overzichtelijker polisaanbod.

Meer lezen:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.