Einde aan collectiviteitskorting basisverzekering
Fauve Panis Expert Voeding & GezondheidGepubliceerd op:22 september 2020
Korting na verhogen premie
Het idee achter de collectiviteitskorting was dat zorgverzekeraars door zorgafspraken voor specifieke groepen kosten zouden kunnen besparen. Deze kostenbesparing zou terugvloeien naar de collectief verzekerden in de vorm van een korting op de premie.
In de praktijk blijkt de collectieve korting voor de basisverzekering vaak ‘een sigaar uit eigen doos’. Verzekeraars verhogen de premie van de basisverzekering voor iedereen, waarna collectief verzekerden deze verhoging in de vorm van korting terugkrijgen. Zo komt de korting voor mensen met een collectieve verzekering eigenlijk uit de portemonnee van individueel verzekerden. Dit wordt ook wel kruissubsidiëring genoemd.
Ook betalen collectief verzekerden met een relatief lage collectiviteitskorting mee aan de hoge kortingen van andere collectief verzekerden (bijvoorbeeld studenten en werknemers). Voorbeelden van collectieve zorgverzekeringen met een relatief lage collectiviteitskorting zijn de gemeentepolis en patiëntencollectiviteit.
Omdat het onwenselijk is dat de ene groep betaalt voor korting van de andere groep, schaft minister Van Ark de collectiviteitskorting voor de basisverzekering af.
Eerdere daling collectiviteitskorting
De maximale collectiviteitskorting voor de basisverzekering werd door voormalig minister Bruins van Medisch Zorg per 2020 al verlaagd van 10% naar 5%. Deze maatregel heeft de kruissubsidiëring niet voldoende kunnen tegenhouden. Daarom wordt de collectiviteitskorting voor de basisverzekering nu volledig afgeschaft.
Minder collectiviteiten
Door het afschaffen van de collectiviteitskorting op de basisverzekering zullen er naar verwachting collectiviteiten verdwijnen. Dit zorgt voor een overzichtelijker polisaanbod. Het afschaffen van de collectiviteitskorting geldt voor de basisverzekering. Kortingen op de aanvullende verzekering mogen blijven bestaan.
Standpunt Consumentenbond
De Consumentenbond kan zich vinden in de maatregelen van de minister. Het is niet terecht dat individueel verzekerden betalen voor de kortingen van collectief verzekerden.
Het afschaffen van de collectiviteitskorting maakt het aanbod aan zorgverzekeringen bovendien een stukje overzichtelijker. Hierdoor wordt het vergelijken van zorgverzekeringen makkelijker. In voorgaande jaren streden wij met onze actie Polisjungle al voor een overzichtelijker polisaanbod.
Meer lezen:
Meer nieuws
Nieuws|4 april 2024
Toezichthouder moet harder ingrijpen bij lange wachtlijsten GGZNieuws|29 december 2023
Ook in 2024 grote kans op patiëntenstops, Consumentenbond opent meldpunt