icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Budgetpolis: wat moet je weten?

Verwacht je weinig zorgkosten en/of neem je genoegen met een beperkte keus aan ziekenhuizen? Dan kun je veel geld besparen met een 'budget-zorgverzekering'. Maar als je niet op de kleine lettertjes let kun je ook voor onverwacht hoge kosten komen te staan.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:14 november 2018

Artikel budgetpolis

Voorkom bijbetalen

Een goedkope zorgverzekering is prettig, maar voorkom dat je achteraf hoge kosten moet betalen. Bij sommige polissen krijg je slechts 65% van de kosten vergoed als je naar een ziekenhuis gaat dat geen contract heeft met je zorgverzekeraar. Dat kan al snel honderden of zelfs duizenden euro's kosten.

Heb je een verwijzing van je huisarts voor psychische hulp of ga je zelf op zoek naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut? Dan is het belangrijk om vooraf te weten of de zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar. Vraag om een schriftelijke bevestiging, dat voorkomt gedoe achteraf.

Let er ook op dat zorginstellingen en zorgverleners soms wel een contract hebben met de verzekeraar. Maar dat het contract ook geldig moet zijn voor het type zorgverzekering dat je hebt. Bij veel budgetpolissen heb je weinig te kiezen in kraamzorg, bepaalde hulpmiddelen en medicijnen. Dat komt door een beperkt aantal leveranciers.

Zorgverzekeringen vergelijken

Ben je op zoek naar een aanvullende zorgverzekering of wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Met de Zorgvergelijker vind je in een paar stappen de zorgverzekering die het beste bij je past.

Naar de Zorgvergelijker

zorgvergelijker-ipad-nov_2017

Budgetpolis iets voor jou?

De afweging om wel of geen budgetpolis te nemen kan lastig zijn. Met onze keuzehulp (pdf) helpen we je graag bij het maken van de juiste keuze. Je ziet ook of het wel of niet verstandig is om je eigen risico vrijwillig te verhogen in ruil voor extra premiekorting.

De budgetpolissen in 2019 zijn:

  • Studenten Goed Verzekerd: Basis Budget
  • ZEKUR: Gewoon ZEKUR Polis
  • ZieZo: ZieZo Selectief
  • Zilveren Kruis: Basis Budget
  • Pro Life: Principe Polis Budget

Hoeveel je zelf betaalt is per polis verschillend en de kosten worden bij een beperkt aantal ziekenenhuisen volledig vergoed:

Naam polisKosten bij niet-gecontracteerde zorg Bij welke ziekenhuizen kun je terecht?
Pro Life: Principe Polis Budget25% zelf betalenOverzicht geselecteerde ziekenhuizen
Studenten Goed Verzekerd: Basis Budget25% zelf betalen

Overzicht geselecteerde ziekenhuizen (collectief van Zilveren Kruis, komt overeen met Zilveren Kruis Basis Budget)

ZEKUR: Gewoon ZEKUR Polis20% zelf betalenOverzicht geselecteerde ziekenhuizen 
ZieZo Selectief (van Zilveren Kruis)25% zelf betalenOverzicht geselecteerde ziekenhuizen (polis via Zilveren Kruis)
Zilveren Kruis: Basis Budget25% zelf betalenOverzicht geselecteerde ziekenhuizen

Selectieve naturapolissen

Naast budgetpolissen zijn er ook 'selectieve naturapolissen'. Deze polissen hebben beperkte vergoedingen en voorwaarden ten opzichte van de normale naturaverzekeringen. De beperking in vrije keuze voor ziekenhuizen, zoals bij de budgetpolissen geldt hier echter niet.

Naar welke zorgverlener?

Bij de meeste zorgverzekeringen (dus niet alleen bij de budgetpolissen) geldt dat de zorgverzekeraar niet met alle zorgverleners een contract heeft afgesloten. Je kunt meestal wel bij de meeste ziekenhuizen en bij vrijwel alle huisartsen en tandartsen terecht. Op de website van zorgverzekeraars kun je bekijken met welke zorgverleners een contract is afgesloten. 

Let op: ga je naar een zorgverlener zonder contract met je zorgverzekeraar, dan kan je dat duizenden euro's kosten. Omdat sommige prijsvechters onder de zorgverzekeraars een beperkt aantal ziekenhuizen hebben gecontracteerd is het raadzaam om gebruik te maken van de 'zorggids' of 'zorgvinder' van je zorgverzekeraar.

Check de vergoeding

Wil je toch naar een zorgverlener die geen contract heeft met je zorgverzekeraar? Vraag dan aan je zorgverzekeraar welk bedrag of percentage wordt vergoed om onverwachte kosten te voorkomen. Voor verschillende soorten zorg (bijvoorbeeld het ziekenhuis, de fysiotherapeut, de psycholoog of logopedist) kan je zorgverzekeraar verschillende percentages of maximale bedragen vergoeden.