icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Budgetpolis: wat moet je weten?

Verwacht je weinig zorgkosten en/of neem je genoegen met een beperkte keus aan ziekenhuizen? Dan kun je veel geld besparen met een 'budget-zorgverzekering'. Maar als je niet op de kleine lettertjes let kun je ook voor onverwacht hoge kosten komen te staan.
Sandra Mul
Sandra Mul

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  9 mei 2018

Artikel budgetpolis

Voorkom bijbetalen

Een goedkope zorgverzekering is prettig, maar voorkom dat je achteraf hoge kosten moet betalen. Bij sommige polissen krijg je slechts 65% van de kosten vergoed als je naar een ziekenhuis gaat dat geen contract heeft met je zorgverzekeraar. Dat kan al snel honderden of zelfs duizenden euro's kosten.

Heb je een verwijzing van je huisarts voor psychische hulp of ga je zelf op zoek naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut? Dan is het belangrijk om vooraf te weten of de zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar. Vraag om een schriftelijke bevestiging, dat voorkomt gedoe achteraf.

Let er ook op dat zorginstellingen en zorgverleners soms wel een contract hebben met de verzekeraar. Maar dat het contract ook geldig moet zijn voor het type zorgverzekering dat je hebt. Bij veel budgetpolissen heb je weinig te kiezen in kraamzorg, bepaalde hulpmiddelen en medicijnen. Dat komt door een beperkt aantal leveranciers.

Budgetpolis iets voor jou?

De afweging om wel of geen budgetpolis te nemen kan lastig zijn. Met onze keuzehulp helpen we je graag bij het maken van de juiste keuze. Je ziet ook of het wel of niet verstandig is om je eigen risico vrijwillig te verhogen in ruil voor extra premiekorting.

Gewoon ZEKUR

Kosten niet-gecontracteerde zorg in 2018

Ga je met een Gewoon ZEKUR-polis naar een ziekenhuis of zorgverlener waarmee geen contract is afgesloten, dan moet je zelf 20% van de rekening betalen. Dit geldt niet wanneer je met spoed naar het ziekenhuis moet.

Ziekenhuizen

Voor een actueel overzicht van gecontracteerde ziekenhuizen kun je terecht in de Zorgvinder van ZEKUR.

Zilveren Kruis Basis Budget

Kosten niet-gecontracteerde zorg in 2018

Ga je met een Zilveren Kruis Basis Budget-polis naar een ziekenhuis of zorgverlener waarmee geen contract is afgesloten, dan moet je zelf 25% van de rekening betalen. Dit geldt niet wanneer je met spoed naar het ziekenhuis moet.

Daarnaast zijn er nog enkele behandelingen die wel voor 100% worden vergoed in elk ziekenhuis (zoals bijvoorbeeld IVF, verloskundige zorg en kaakchirurgie) .

Ziekenhuizen

Bekijk op hun website het overzicht van gecontracteerde ziekenhuizen van Zilveren Kruis Basis Budget.

ZieZo Selectief

Kosten niet-gecontracteerde zorg in 2018

Ga je met een ZieZo Selectief-polis naar een ziekenhuis of zorgverlener waarmee geen contract is afgesloten, dan moet je zelf 25% van de rekening betalen. Dit geldt niet wanneer je met spoed naar het ziekenhuis moet.

Daarnaast zijn er nog enkele behandelingen (net als bij Zilveren Kruis Basis Budget, zoals bijvoorbeeld IVF, verloskundige zorg en kaakchirurgie) die wel voor 100% vergoed worden bij elk ziekenhuis.

Ziekenhuizen

Bekijk op hun website het overzicht van de gecontracteerde ziekenhuizen van ZieZo Selectief.

Studenten Goed Verzekerd Basis Budget

Kosten niet-gecontracteerde zorg in 2018

Ga je met een Studenten Goed Verzekerd Basis Budget-polis naar een ziekenhuis of zorgverlener waarmee geen contract is afgesloten, dan moet je zelf 25% van de rekening betalen.

Daarnaast zijn er nog enkele behandelingen (net als bij Zilveren Kruis Basis Budget, zoals bijvoorbeeld IVF, verloskundige zorg en kaakchirurgie) die wel voor 100% vergoed worden bij elk ziekenhuis.

Ziekenhuizen

Bekijk op hun website een overzicht van de gecontracteerde ziekenhuizen van Zilveren Kruis Basis Budget (waar Studenten Goed Verzekerd een collectief van is).

Lees meer: zorgverzekering voor studenten

Selectieve naturapolissen

Naast budgetpolissen zijn er ook 'selectieve naturapolissen'. Deze polissen hebben beperkte vergoedingen en voorwaarden ten opzichte van de normale naturaverzekeringen. De beperking in vrije keuze voor ziekenhuizen, zoals bij de budgetpolissen geldt hier echter niet.

Naar welke zorgverlener?

Bij de meeste zorgverzekeringen (dus niet alleen bij de budgetpolissen) geldt dat de zorgverzekeraar niet met alle zorgverleners een contract heeft afgesloten. Je kunt meestal wel bij de meeste ziekenhuizen en bij vrijwel alle huisartsen en tandartsen terecht. Op de website van zorgverzekeraars kun je bekijken met welke zorgverleners een contract is afgesloten. 

Let op: ga je naar een zorgverlener zonder contract met je zorgverzekeraar, dan kan je dat duizenden euro's kosten. Omdat sommige prijsvechters onder de zorgverzekeraars een beperkt aantal ziekenhuizen hebben gecontracteerd voor 2018 is het raadzaam om gebruik te maken van de 'zorggids' of 'zorgvinder' van je zorgverzekeraar.

Check de vergoeding

Wil je toch naar een zorgverlener die geen contract heeft met je zorgverzekeraar? Vraag dan aan je zorgverzekeraar welk bedrag of percentage wordt vergoed om onverwachte kosten te voorkomen. Voor verschillende soorten zorg (bijvoorbeeld het ziekenhuis, de fysiotherapeut, de psycholoog of logopedist) kan je zorgverzekeraar verschillende percentages of maximale bedragen vergoeden.

Zorgverzekeringen vergelijken

Met de Zorgvergelijker vind je in 4 simpele stappen een zorgverzekering die aansluit bij je wensen. Let op: Je kunt alleen in uitzonderlijke gevallen nog gedurende het jaar een (aanvullende) zorgverzekering afsluiten.

Naar de Zorgvergelijker

zorgvergelijker-ipad-2018

Kies de beste zorgverzekering