icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekering militair

Als militair in werkelijke dienst ben je een uitzondering binnen de Zorgverzekeringswet (ZVW). Je hoeft jezelf niet te verzekeren voor zorg. In plaats daarvan val je onder de 'regeling ziektekostenverzekering militairen'. De Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht (SZVK) is belast met de uitvoering van deze regeling.
Sandra Mul
Sandra Mul

Expert Geld & Verzekering

militair-zorgverzekering

SZVK

Als militair ben je verplicht verzekerd bij de SZVK (feitelijk uitvoerend verzekeraar Univé). Je verzekering wordt door Defensie bij indiensttreding geregeld. Bij nevenwerkzaamheden dien je bij je werkgever aan te geven militair te zijn en zodoende geen inkomensafhankelijke bijdrage te hoeven betalen.

Vlak na aanmelding ontvang je een brief waarin je verzekering bij SZVK bevestigd wordt. Na opgave van verdere informatie ontvang je een 'Bewijs van Inschrijving'. Je hebt dan recht op vergoedingen volgens het 'Basispakket SZVK' en de 'Uitbreiding Basispakket SZVK'. De premie wordt maandelijks ingehouden op je salaris. Lees meer over de voorwaarden op de website van SZVK.

Militair geneeskundige diensten

Voor geneeskundige zorg ga je als militair naar de Militair Geneeskundige Diensten (MGD). Zowel bij normale omstandigheden, als in situaties van spanning, crisisbeheersing en oorlog kun je je wenden tot de MGD. Wanneer er geen hulp kan worden gezocht bij de MGD (bijvoorbeeld in acute situaties) en je daarom gebruikmaakt van burgerfaciliteiten dien je je aan enkele regels te houden om de kosten vergoed te krijgen.

Gunstige condities bij Zorgzaam

Gezinsleden, militairen met leeftijdsontslag (LOM), ex-BOT'ers (ex-Beroepsmilitairen Onbepaalde Tijd) en ex-BBT'ers (ex-Beroepsmilitairen Bepaalde Tijd) vallen niet onder de SZVK. Zij hebben wel een zorgverzekeringsplicht volgens de ZVW. Voor hen heeft SZVK goede afspraken gemaakt met de verzekeraar Zorgzaam, waardoor zij de 'Basisverzekering Zorgzaam' tegen gunstige condities kunnen afsluiten.

Buitenland

Ook bij plaatsing buiten Nederland blijft de verzekering via SZVK gelden. Je dient wel een verhuisbericht naar Univé te sturen en je Nederlandse bankrekening te behouden. Voor gezinsleden die in het buitenland verblijven, geldt de ZVW. De zorgkosten in het buitenland worden over het algemeen vergoed zoals in Nederland. Ook is er een vergoeding beschikbaar voor vervoerskosten terug naar Nederland (repatriëring) of in geval van overlijden.

Kies de beste zorgverzekering