! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen. | Laat je review achter

Zorgverzekering 2021

Wat verandert er in 2021 aan de zorgverzekering? Hoe hoog is de verwachte zorgpremie komend jaar en hoeveel bedraagt het verplichte eigen risico? We houden je op deze pagina op de hoogte over de ontwikkelingen op het gebied van de zorgverzekering van 2021.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:15 september 2020

zorgverzekering

Belangrijke data

 • 12 november 2020: op deze dag moeten zorgverzekeraars uiterlijk de premies voor hun zorgverzekeringen bekendmaken.
 • 31 december 2020: de uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering.
 • 31 januari 2021: de uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Zorgpremie basisverzekering

De zorgpremie is het bedrag dat je betaalt aan de zorgverzekeraar om verzekerd te zijn. De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Maar de hoogte van de premie voor een basisverzekering kan behoorlijk verschillen.

Het kabinet verwacht dat de gemiddelde maandpremie in 2021 €122.75 bedraagt. Dat is een stijging van €59 op jaarbasis. De zorgverzekeraars bepalen uiterlijk 12 november de uiteindelijke premies.

Effect coronacrisis op premie

Het effect van corona op de zorgpremie is klein, zo berekende het kabinet. Slechts €1 van de stijging van de verwachte zorgpremie komt door de zorgkosten rondom corona. Maar de economische gevolgen van de coronacrisis hebben wel invloed op de inkomensafhankelijke bijdrage. De inkomsten uit de inkomensafhankelijke bijdragen zullen in 2020 lager uitvallen. Om het tekort weg te werken moet de premie wat stijgen. Per saldo is het effect van de coronacrisis op de zorgpremie €5.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt voordat de zorgverzekeraar overgaat tot vergoeding. Kinderen en bijvoorbeeld een consult bij de huisarts zijn hiervan uitgezonderd. In 2020 is het verplichte eigen risico €385. In 2021 zal dat zo blijven. In het regeerakkoord staat namelijk dat het eigen risico tijdens de hele kabinetsperiode gelijk blijft.

Nieuwe uitzonderingen op eigen risico

Voor de meeste zorg uit de basisverzekering geldt het eigen risico. Er zijn wel wat uitzonderingen, zoals huisartsenzorg, verloskundige zorg, kraamzorg en wijkverpleging. In 2021 komen er uitzonderingen bij.

Medische en psychologische hulp voor slachtoffers van seksueel geweld
Mensen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld krijgen het eigen risico voor hun medische en psychologische hulp vergoed. Hiervoor moeten ze zich wel binnen 7 dagen melden bij een Centrum Seksueel Geweld. Deze regel geldt al vanaf 1 september 2020 en geldt voor één jaar. Er is sprake van een tijdelijke proef. Die moet uitwijzen of het vergoeden van het eigen risico de drempel voor deze slachtoffers om om hulp te vragen verlaagt. 

Medische kosten die verband houden met donatie

Vanaf 2021 geldt er geen eigen risico meer bij medische kosten die verband houden met een orgaandonatie. Medische kosten die binnen 13 weken na donatie optreden worden nu al volledig vergoed door de zorgverzekeraar van de patiënt. Nacontroles worden vergoed door de zorgverzekeraar van de donor. Hierbij geldt geen eigen risico. Vanaf 2021 worden ook de medische kosten die na 13 weken na donatie optreden (en verband houden met die donatie) uitgezonderd van het eigen risico.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage in kosten voor de zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. De maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens stijgt in 2021 met €44. De maximale zorgtoeslag voor meerpersoonshuishoudens stijgt met €99.

Wijzigingen basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. We zetten de tot nu toe bekende wijzigingen voor je op een rijtje:

Uitbreidingen van de basisverzekering:

 • Geneesmiddelen tegen lymfeklierkanker en eierstokkanker
  Vanaf 1 mei 2020 wordt het geneesmiddel axicabtagene ciloleucel (merknaam Yescarta) vergoed vanuit de zorgverzekering.
  Vanaf 16 april 2020 is er vergoeding voor olaparib (merknaam Lynparza). Deze medicijnen richten zich op de behandeling van patiënten met respectievelijk bepaalde vormen van lymfeklierkanker en eierstokkanker.

 • Dagbehandeling voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel
  Vanaf 2021 wordt de dagbehandeling in groepsverband voor ouderen en mensen met niet-aangeboren hersenletsel vergoed vanuit de basisverzekering. Tot die tijd is hier een subsidieregeling voor.

 • Extra behandelingen fysio- en oefentherapie voor subcategorie patiënten met COPD
  Voor COPD-patiënten in subcategorie B2 wordt in 2020 het maximaal aantal behandelingen in het eerste jaar verhoogd naar 70. De daaropvolgende jaren is er recht op 52 behandelingen per jaar. Patiënten in subcategorie B1 houden de huidige vergoeding van 27 behandelingen in het eerste jaar en maximaal 3 in de daaropvolgende jaren.

 • Paramedische herstelzorg na corona
  Voor patiënten die herstellen van COVID-19 is er vanuit de basisverzekering vergoeding voor paramedische zorg (fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek) tot zeker 18 juli 2021. 
  Lees er meer over op onze pagina Coronavirus: wat vergoedt de zorgverzekering.

 • 13-weken-echo
  In de tweede helft van 2021 wordt de 13-weken-echo opgenomen in de basisverzekering. Deze echo komt naast de al bestaande termijnecho en de 20-weken-echo. Sommige foetale afwijkingen kunnen al eerder worden ontdekt dan tijdens de 20-weken-echo.
  Door een 13-weken-echo in te voeren, kunnen ernstige afwijkingen dus al in een eerder stadium worden opgespoord. De invoering gebeurt in een onderzoekssetting: er zal gekeken worden naar de effectiviteit ervan. 

Vind je dit artikel waardevol? Met jouw steun kunnen we iedereen blijven helpen. Help jij ons met een donatie?

Ja, ik doneer

€10 €15 €20

of kies een ander bedrag

Zorg - Doneer - Square

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering