icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Check de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon.

VluchtClaimService

Zorgverzekering buitenland

Met je zorgverzekering ben je voor spoedeisende hulp ook in het buitenland verzekerd. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan waar je rekening mee moet houden. En hoe zit het als je tijdelijk in het buitenland gaat studeren of werken?
Sandra Mul

Expert Geld & Verzekering

Artikel zorgverzekering in het buitenland

Basisverzekering

Met de basisverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene nood(zakelijke) zorg. Als je op vakantie bent en een ongeluk krijgt, worden de ziekenhuiskosten dus vergoed.

Let op: de wet gaat uit van wat de behandeling in Nederland kost. Wie bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan in de VS zal flink moeten bijbetalen. De kosten voor de gezondheidszorg zijn veel hoger dan hier.

Dubbel verzekerd

Om jezelf goed te verzekeren voor onverwachte medische kosten in het buitenland zijn er 2 mogelijkheden:

Kijk voor je een aanvullende verzekering gaat afsluiten dus eerst of je een reisverzekering hebt waarin medische kosten zijn gedekt.

Reisverzekering of aanvullende zorgverzekering buitenland?

De plus- en minpunten van een reisverzekering:

    uitgebreide en hoge dekking
    +   het hele jaar door af te sluiten
    -   kan dubbelop zijn met je zorgverzekering

De plus- en minpunten van een aanvullende zorgverzekering buitenland:

    geen extra losse verzekering
    -   dekt niet alle kosten
     hoe hoger je eigen risico hoe meer je zelf betaalt
    -   soms maximering tot tweemaal het Nederlandse tarief
    -   niet het hele jaar af te sluiten

(Tijdelijk) wonen en/of werken in het buitenland

Wanneer je gaat werken in het buitenland, gelden er andere regels dan wanneer je (tijdelijk) in het buitenland verblijft maar daar niet werkt. Als je (langer dan 3 maanden) in het buitenland werkt, kun je alleen je Nederlandse zorgverzekering aanhouden als je in Nederland verzekerd blijft voor de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is een volksverzekering en dekt ziektekosten die niet onder de gewone zorgverzekering vallen. Of voor jouw geval geldt dat je hiervoor verzekerd blijft, kun je het beste navragen bij de Sociale Verzekeringsbank.

Als je verzekerd blijft voor de Wlz, kun je gewoon een zorgverzekering in Nederland afsluiten. Als je een reisverzekering hebt met geneeskundige dekking, is het overbodig om ook via de zorgverzekering een aanvullende verzekering af te sluiten voor medische kosten in het buitenland. Met de basisverzekering ben je namelijk wereldwijd verzekerd voor medische zorg. De aanvullende (reis-)verzekering dekt de kosten als die hoger zijn dan het Nederlandse tarief.

Als je niet verzekerd blijft voor de Wlz, moet je je Nederlandse verzekering opzeggen voor de maanden die je in het buitenland werkt. Werk je bijvoorbeeld in Duitsland, dan dien je je daar bij een zogenoemde Krankenkasse te verzekeren. Vraag je werkgever om meer informatie.

Verdragspolis

Wil je van Nederlandse zorg (blijven) gebruikmaken, dan biedt een buitenlandse ziektekostenverzekeraar wellicht geen of onvoldoende dekking. In dat geval kun je in Nederland een Verdragspolis afsluiten. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je jezelf registreren als ‘verdragsgerechtigde’.

Dit kan via de website van CZ, sinds 2006 de enige zorgverzekeraar die de Verdragspolis aanbiedt. Je moet daarbij het verdragsformulier 106 of S1 (werknemers) dan wel het verdragsformulier 121 of S1 (gepensioneerden of uitkeringsgerechtigden) kunnen overleggen. Hiermee verklaart de buitenlandse ziektekostenverzekeraar dat de aanvrager recht heeft op zorg in Nederland.

De Verdragspolis is bedoeld voor Nederlandse inwoners die inkomen (loon, pensioen, uitkering) ontvangen uit een land dat behoort tot de Europese Economische Ruimte (dat is de EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein), Zwitserland of een verdragsland (Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije).

De Verdragspolis is een naturapolis. Dit betekent dat alleen de basiszorg bij de door CZ gecontracteerde zorgverleners volledig wordt vergoed. Er wordt geen premie voor in rekening gebracht, omdat al premie wordt betaald in het werkland. De regels rond het eigen risico voor de Nederlandse zorgverzekering zijn ook van toepassing op de Verdragspolis. Voor de zorg die wordt vergoed door de verzekeraar in het werkland, wordt geen eigen risico in rekening gebracht.

Verdragsgerechtigden die een uitgebreidere dekking willen, kunnen kiezen uit 7 aanvullende ziektekostenverzekeringen en 2 aanvullende tandartsverzekeringen. Hiervoor moet wél premie worden betaald aan CZ. Meer nuttige informatie over de zorgverzekering en wonen of werken in het buitenland is te vinden op de website van het CAK.

Bekijk ook de informatie over reisverzekeringen.

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Kies de beste zorgverzekering