icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Bespaar nu tot €330,- op je energiecontract.|

Doe mee met ons Energiecollectief.

Energiecollectief icon

Zorgverzekering buitenland

Met je zorgverzekering ben je voor spoedeisende hulp ook in het buitenland verzekerd. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan waar je rekening mee moet houden. En hoe zit het als je tijdelijk in het buitenland gaat studeren of werken?
Sandra Mul

Expert Geld & Verzekering

Artikel zorgverzekering in het buitenland

Basisverzekering

Met de basisverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene nood(zakelijke) zorg. Als je op vakantie bent en een ongeluk krijgt, worden de ziekenhuiskosten dus vergoed.

Let op: de wet gaat uit van wat de behandeling in Nederland kost. Wie bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan in de VS zal flink moeten bijbetalen. De kosten voor de gezondheidszorg zijn veel hoger dan hier.

Dubbel verzekerd

Om jezelf goed te verzekeren voor onverwachte medische kosten in het buitenland zijn er 2 mogelijkheden:

Kijk voor je een aanvullende verzekering gaat afsluiten dus eerst of je een reisverzekering hebt waarin medische kosten zijn gedekt.

Reisverzekering of aanvullende zorgverzekering buitenland?

De plus- en minpunten van een reisverzekering:

    uitgebreide en hoge dekking
    +   het hele jaar door af te sluiten
    -   kan dubbelop zijn met je zorgverzekering

De plus- en minpunten van een aanvullende zorgverzekering buitenland:

    geen extra losse verzekering
    -   dekt niet alle kosten
     hoe hoger je eigen risico hoe meer je zelf betaalt
    -   soms maximering tot tweemaal het Nederlandse tarief
    -   niet het hele jaar af te sluiten

(Tijdelijk) wonen en/of werken in het buitenland

Wanneer je gaat werken in het buitenland, gelden er andere regels dan wanneer je (tijdelijk) in het buitenland verblijft maar daar niet werkt. Als je (langer dan 3 maanden) in het buitenland werkt, kun je alleen je Nederlandse zorgverzekering aanhouden als je in Nederland verzekerd blijft voor de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz is een volksverzekering en dekt ziektekosten die niet onder de gewone zorgverzekering vallen. Of voor jouw geval geldt dat je hiervoor verzekerd blijft, kun je het beste navragen bij de Sociale Verzekeringsbank.

Als je verzekerd blijft voor de Wlz, kun je gewoon een zorgverzekering in Nederland afsluiten. Als je een reisverzekering hebt met geneeskundige dekking, is het overbodig om ook via de zorgverzekering een aanvullende verzekering af te sluiten voor medische kosten in het buitenland. Met de basisverzekering ben je namelijk wereldwijd verzekerd voor medische zorg. De aanvullende (reis-)verzekering dekt de kosten als die hoger zijn dan het Nederlandse tarief.

Als je niet verzekerd blijft voor de Wlz, moet je je Nederlandse verzekering opzeggen voor de maanden die je in het buitenland werkt. Vraag je werkgever hoe je je dan kunt of moet verzekeren voor ziektekosten.

Meer nuttige informatie over de zorgverzekering en wonen of werken in het buitenland is te vinden op de website van Zorginstituut Nederland.

Bekijk ook de informatie over reisverzekeringen.

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.Kies de beste zorgverzekering

Nu een zorgverzekering nodig? Kies hier je verzekering.

Wie wil je verzekeren?