icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test: Saté uit de vriezer

Test|Saté uit de vriezer heeft weinig met het origineel uit Indonesië te maken. Geen mooie stukjes vlees maar snippers of gehakt, in de fabriek tot blokjes geperst. Het etiket zwijgt erover.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:23 maart 2015

Let op! Je kijkt naar een test van wat langer geleden. De uitslag van de test kan inmiddels verouderd zijn.
Video hoe wordt sate gemaakt

Let op!

Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies.


Wat & hoe: 

11 kipsaté en 7 varkenssaté uit de vriezer, van zowel A-merken als de grootste huismerken, onderzochten we op:

  • Vleeskwaliteit, beoordeeld door een vleesexpert en nagevraagd bij fabrikanten.
  • Het gehalte aan zout en verzadigd vet, bepaald in een laboratorium.
  • De hoeveelheid vlees en saus, uitgeplozen in een laboratorium.
  • De juistheid van het etiket.

De resultaten: 

  • Saté van stukjes vlees? Vergeet het maar! De fabrikanten persen kleine stukjes vlees, gehakt of separatorvlees in een mal tot een blokje.
  • Het etiket vertelt je niet dat het om een samengesteld vleesproduct gaat. Op het etiket is niet te achterhalen dat het vlees niet uit één stuk bestaat, maar is samengesteld.
  • Het etiket is onduidelijk over de gebruikte hoeveelheid vlees. Te lezen valt bijvoorbeeld: 'vlees 60 g: varkensvlees 85%'. Gemiddeld blijkt 15% van het 'vlees' te bestaan uit ingrediënten als ketjap, zout en kruiden.
  • Saté uit de vriezer bevat vaak te veel zout en is daardoor minder gezond. Een portie bevat gemiddeld 2,5 gram zout.
  • De pindasaus bevat soms erg veel suiker. Een saté uit de test bevat per portie (280g) maar liefst net zoveel suiker als anderhalve glas cola.

Wil je het volledige verhaal lezen of weten welke saté als beste uit de test kwam? Zie het artikel in de Consumentengids van april 2015 (pdf, voor leden). 

 

Nieuw & interessant

  • Vegan zalm
    19 jun.

    Veganistische zalmfilet geproefd

    Naast allerlei soorten vleesvervangers heb je tegenwoordig ook visvervangers. Zoals veganistische zalmfilets. Smaakt dat echt naar zalm? En hoe gezond is het? Wij lieten het proeven en bekeken de voedingswaarde.
  • gluten vrij
    3 jun.

    Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

    Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd. 
  • hazelnootpasta-broodje
    Test  |  29 mei.

    Minder suiker en verzadigd vet in BlueBand hazelnootpasta's

    BlueBand heeft zijn smeerbare assortiment uitgebreid met 2 hazelnootpasta’s: een variant met 80% minder suiker en een variant met minder verzadigd vet.
  • Gezondgids 1200x800

    Gezondgids met korting

    De Gezondgids maakt gezonder en bewuster leven makkelijker. Houd zelf de vinger aan de pols op het gebied van voeding en gezondheid. Lees 'm een jaar lang met 35% korting of kies een boek als cadeau.