Test: Saté uit de vriezer
Thomas Cammelbeeck Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:23 maart 2015
Wat & hoe:
11 kipsaté en 7 varkenssaté uit de vriezer, van zowel A-merken als de grootste huismerken, onderzochten we op:
- Vleeskwaliteit, beoordeeld door een vleesexpert en nagevraagd bij fabrikanten.
- Het gehalte aan zout en verzadigd vet, bepaald in een laboratorium.
- De hoeveelheid vlees en saus, uitgeplozen in een laboratorium.
- De juistheid van het etiket.
De resultaten:
- Saté van stukjes vlees? Vergeet het maar! De fabrikanten persen kleine stukjes vlees, gehakt of separatorvlees in een mal tot een blokje.
- Het etiket vertelt je niet dat het om een samengesteld vleesproduct gaat. Op het etiket is niet te achterhalen dat het vlees niet uit één stuk bestaat, maar is samengesteld.
- Het etiket is onduidelijk over de gebruikte hoeveelheid vlees. Te lezen valt bijvoorbeeld: 'vlees 60 g: varkensvlees 85%'. Gemiddeld blijkt 15% van het 'vlees' te bestaan uit ingrediënten als ketjap, zout en kruiden.
- Saté uit de vriezer bevat vaak te veel zout en is daardoor minder gezond. Een portie bevat gemiddeld 2,5 gram zout.
- De pindasaus bevat soms erg veel suiker. Een saté uit de test bevat per portie (280g) maar liefst net zoveel suiker als anderhalve glas cola.
Wil je het volledige verhaal lezen of weten welke saté als beste uit de test kwam? Zie het artikel in de Consumentengids van april 2015 (pdf, voor leden).
Populaire artikelen
Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap
Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.Eet je gezond met de lekkerste notenmix
Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.Visvervangers: niet zo gezond als echte vis
Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.Test gezondste roggebrood
In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.