icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test: Saté uit de vriezer

Saté uit de vriezer heeft weinig met het origineel uit Indonesië te maken. Geen mooie stukjes vlees maar snippers of gehakt, in de fabriek tot blokjes geperst. Het etiket zwijgt erover.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 23 maart 2015

Wat & hoe: 

11 kipsaté en 7 varkenssaté uit de vriezer, van zowel A-merken als de grootste huismerken, onderzochten we op:

  • Vleeskwaliteit, beoordeeld door een vleesexpert en nagevraagd bij fabrikanten.
  • Het gehalte aan zout en verzadigd vet, bepaald in een laboratorium.
  • De hoeveelheid vlees en saus, uitgeplozen in een laboratorium.
  • De juistheid van het etiket.

De resultaten: 

  • Saté van stukjes vlees? Vergeet het maar! De fabrikanten persen kleine stukjes vlees, gehakt of separatorvlees in een mal tot een blokje.
  • Het etiket vertelt je niet dat het om een samengesteld vleesproduct gaat. Op het etiket is niet te achterhalen dat het vlees niet uit één stuk bestaat, maar is samengesteld.
  • Het etiket is onduidelijk over de gebruikte hoeveelheid vlees. Te lezen valt bijvoorbeeld: 'vlees 60 g: varkensvlees 85%'. Gemiddeld blijkt 15% van het 'vlees' te bestaan uit ingrediënten als ketjap, zout en kruiden.
  • Saté uit de vriezer bevat vaak te veel zout en is daardoor minder gezond. Een portie bevat gemiddeld 2,5 gram zout.
  • De pindasaus bevat soms erg veel suiker. Een saté uit de test bevat per portie (280g) maar liefst net zoveel suiker als anderhalve glas cola.

Wil je het volledige verhaal lezen of weten welke saté als beste uit de test kwam? Zie het artikel in de Consumentengids van april 2015 (pdf, voor leden). 

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

  • Sneetjes meergranenbrood

    Test meergranenbrood

    Is meergranenbrood echt zo gezond en lekker als het lijkt? Wij testten 17 bruine en volkoren meergranenbroden uit de supermarkt.
  • Combi vegan omeletmix

    Geproefd: Vegan ei-vervangers

    Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
  • Vetgehalte in gehakt

    Mager gehakt toch niet zo mager

    Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
  • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks

    Geproefd: Vegetarische Vissticks

    Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.