icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veganistische zalmfilet geproefd

Naast allerlei soorten vleesvervangers heb je tegenwoordig ook visvervangers. Zo introduceerde het merk SoFine ‘fillets salmon style’. Oftewel: veganistische zalmfilets. Smaakt dat echt naar zalm? En hoe gezond is het? Wij lieten het proeven en bekeken de voedingswaarde. 
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 19 juni 2019

Wat zijn ‘fillets salmon style’? 

De veganistische zalmfilets zijn visvervangers op basis van biologische sojabonen. Ze zien eruit als zalmfilets. En je kunt ze net als echte zalmfilets bakken in de koekenpan of in de oven bereiden. Je vindt het product bij Jumbo voor €2,89 (2 x 75 gram).

Is het lekker?

We schotelden de filets aan 22 proevers voor. Er zijn duidelijk twee kampen: 11 proevers vinden de filets lekker en de andere 11 juist niet. Tja, smaken verschillen! Meest gehoorde pluspunt was het krokante korstje na het bakken. Meest gehoorde minpunt: te zout! We lieten ook nog 3 mensen geblinddoekt proeven, zie hun reacties in de video. 

Lijkt niet zo op zalm 

Op het eerste gezicht heeft SoFine best een aardige poging gedaan. Een derde van de deelnemers vindt het uiterlijk lijken op echte zalmfilets. Maar geen enkele proever vindt de smaak op zalm lijken. Ook op de structuur valt wat af te dingen. Slechts 3 proevers vinden dat de structuur lijkt op die van een echte zalmfilet. 

Voor herhaling vatbaar? 

Slecht eenderde van de proevers zou de Salmon style fillets kopen. ‘Het is op zich een smakelijk vegetarisch product. Maar ik zou het niet direct kopen om zalm te vervangen’ licht een proever toe. ‘Ik vind de smaak lekker en het is natuurlijk veel goedkoper dan zalm’ beargumenteert een andere deelnemer. Een derde proever geeft nog een bereidingstip : ‘De filets zijn een goed alternatief voor op de bbq want echte zalm op een spies valt snel uit elkaar’. 

Hoe gezond is het? 

Op de verpakking staat ‘bron van eiwitten’. Maar vergeleken met zalm bevat het een stuk minder eiwit. Ook missen deze sojafilets gezonde omega 3- visvetzuren. Verder is het zoutgehalte wat aan de hoge kant; bijna een gram per filet. Maar ongezond kun je dit vega alternatief ook niet noemen. Zo zitten er bijvoorbeeld best veel vezels in.  

Geschikt als visvervanger? 

De filets zijn net als vlees en vis een bron van eiwit. En omdat B-vitamines voornamelijk in dierlijke producten voorkomen zijn vitamine B2 en B12 toegevoegd. Maar er zit geen ijzer in. Als veganist heb je naast het risico op een vitamine B12 tekort ook risico op ijzertekort. Omdat dit er niet in zit is het geen 100% volwaardige vleesvervanger. 

Clean labelling

SoFine doet duidelijk aan 'clean labelling'. Er is geen E-nummer op de verpakking te vinden. Dat wil niet zeggen dat ze er niet inzitten. Zo bevatten de fillets methylcellulose, een verdikkingsnummer met het E-nummer E461. Het E-nummer hoeft niet per se vermeld te worden. De fabrikant mag ook de naam van het ingrediënt uitschrijven zoals bij dit product gedaan is. 

Kleurtje 

De filets zijn gekleurd met ijzeroxide, ook wel bekend als E172. Dat geeft ze een roze zalmkleur. Deze vorm van ijzer kan je lichaam niet opnemen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

 • Sneetjes meergranenbrood

  Test meergranenbrood

  Is meergranenbrood echt zo gezond en lekker als het lijkt? Wij testten 17 bruine en volkoren meergranenbroden uit de supermarkt.
 • Combi vegan omeletmix

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.