icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Belasting besparen

Je kunt veel belasting besparen als je sommige dingen nét even anders doet. Niet alleen op het moment van de aangifte inkomstenbelasting, maar vooral ook door het jaar heen.
Nelleke Rookmaaker

Expert Geld & Verzekering

Home belasting besparen

Belastingtips

Met deze belastingtips zorg je ervoor dat je minder belasting betaalt over 2017 en/of in de jaren daarna. Met de ene tip bespaar je op erfbelasting, met de andere bespaar je op inkomstenbelasting. Zorg ervoor dat je later niet meer belasting betaalt dan nodig is.

Eindejaarstips

Heb je meer dan €25.000 (alleenstaand) of €50.000 (met partner) aan vermogen? Neem dan rond november onze eindejaarstips door om belasting te kunnen besparen. Bij 'vermogen' moet je denken aan spaargeld, aandelen en een vakantiehuisje, maar niet aan het (koop)huis waarin je woont.

Fiscale wijzigingen

In 2017 is weer een aantal belastingwetten veranderd. Je hebt er last van of je profiteert ervan en soms kun je er een beetje op inspelen. Wil jij weten wat dit voor je portemonnee betekent? Check of de wetswijzigingen 2017 goed of slecht nieuws zijn voor jou.

Eigen huis

Als je een koopwoning hebt, betaal je verschillende belastingen en heffingen. Meer dan wanneer je in een huurwoning woont. Zo betaal je aan de Belastingdienst jaarlijks inkomstenbelasting over je eigen woning (het eigenwoningforfait). Heb je een hypotheekschuld op je eigen woning, dan is de betaalde hypotheekrente een mogelijke aftrekpost. De gemeente int onroerendezaakbelasting (ozb), riool- en afvalstoffenheffing bij de huiseigenaar.

Meerdere belastingen en heffingen zijn gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning. Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld, kun je daartegen bezwaar maken.

Door je bewust te zijn van de belastingregels rondom je eigen huis kun je mogelijk belasting besparen.

Lees meer over belasting en eigen huis.

Doe zelf je aangifte over 2016

De Belastinggids van de Consumentenbond helpt je stapsgewijs door je aangifte inkomstenbelasting 2016 heen. Duidelijk en eenvoudig mét praktische voorbeelden en bespaartips.
 

Direct bestellen

Belastinggids 2017

Nieuw & interessant

 • huis-te-koop
  Nieuws  |  5 jul.

  Einde belastingvoordeel bij restschuldfinanciering

  Huizenbezitters opgelet! Vanaf 1 januari 2018 kun je de betaalde rente over een restschuldfinanciering niet meer aftrekken bij je belastingaangifte
 • schenkbelasting
  Eerste indruk  |  1 jun.

  Aangifte Schenkbelasting

  Sinds medio mei kun je aangifte schenkbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Voorheen kon dit alleen via een papieren formulier. De Consumentenbond probeerde deze manier van aangifte doen uit.
 • belastingaangifte-maart
  Nieuws  |  2 mei.

  Belasting spaargeld omlaag

  De omstreden vermogensrendementsheffing gaat in 2018 en 2019 verder omlaag. Met name spaarders met een vermogen tussen de €25.000 en €100.000 gaan hierdoor minder belasting betalen.
    2 reacties
 • belastingtelefoon
  Nieuws  |  6 apr.

  BelastingTelefoon grijpt in na onderzoek Consumentenbond

  Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de Tweede Kamer op 5 april geïnformeerd dat fouten die de Belastingtelefoon maakt, niet ten koste gaan van de burger die aangifte doet.
    1 reactie