icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Belasting besparen

Je kunt veel belasting besparen als je sommige dingen nét even anders doet. Niet alleen op het moment van de aangifte inkomstenbelasting, maar vooral ook door het jaar heen.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Home belasting besparen

Belastingtips

Met deze belastingtips zorg je ervoor dat je minder belasting betaalt over 2017 en/of in de jaren daarna. Met de ene tip bespaar je op erfbelasting, met de andere bespaar je op inkomstenbelasting. Zorg ervoor dat je later niet meer belasting betaalt dan nodig is.

Eindejaarstips

Heb je meer dan €25.000 (alleenstaand) of €50.000 (met partner) aan vermogen? Neem dan rond november onze eindejaarstips door om belasting te kunnen besparen. Bij 'vermogen' moet je denken aan spaargeld, aandelen en een vakantiehuisje, maar niet aan het (koop)huis waarin je woont.

Fiscale wijzigingen

In 2017 is weer een aantal belastingwetten veranderd. Je hebt er last van of je profiteert ervan en soms kun je er een beetje op inspelen. Wil jij weten wat dit voor je portemonnee betekent? Check of de wetswijzigingen 2017 goed of slecht nieuws zijn voor jou.

Eigen huis

Als je een koopwoning hebt, betaal je verschillende belastingen en heffingen. Meer dan wanneer je in een huurwoning woont. Zo betaal je aan de Belastingdienst jaarlijks inkomstenbelasting over je eigen woning (het eigenwoningforfait). Heb je een hypotheekschuld op je eigen woning, dan is de betaalde hypotheekrente een mogelijke aftrekpost. De gemeente int onroerendezaakbelasting (ozb), riool- en afvalstoffenheffing bij de huiseigenaar.

Meerdere belastingen en heffingen zijn gebaseerd op de WOZ-waarde van je woning. Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld, kun je daartegen bezwaar maken.

Door je bewust te zijn van de belastingregels rondom je eigen huis kun je mogelijk belasting besparen.

Lees meer over belasting en eigen huis.

Doe zelf je aangifte over 2016

De Belastinggids van de Consumentenbond helpt je stapsgewijs door je aangifte inkomstenbelasting 2016 heen. Duidelijk en eenvoudig mét praktische voorbeelden en bespaartips.
 

Direct bestellen

Belastinggids 2017

Nieuw & interessant

 • DeBeste_duurzaamheid
  Nieuws  |  13 nov.

  Groen beleggen tot €57.844 belastingvrij

  De grens voor belastingvrij groen beleggen (of sparen) gaat in 2018 omhoog naar €57.844.
 • Home tips voor alle toeslagen
  26 okt.

  Eindejaarstips 2017

  Specifieke tips voor oktober, november en december om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • Artikelen_depositogarantiestelsel
  Nieuws  |  8 nov.

  Grens belastingvrij sparen naar €30.000

  Spaarders hoeven in 2018 over bedragen tot €30.000 geen vermogensbelasting te betalen. Voor stellen geldt dat tot €60.000.
 • Spaarrekening kiezen
  Nieuws  |  20 sep.

  Aanpassingen spaartaks op lange baan

  Nieuwe aanpassingen aan de vermogensrendementsheffing, die de heffing in box 3 meer in lijn moeten brengen met de werkelijk behaalde rendementen, worden overgelaten aan een volgend kabinet.