icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Belasting besparen door het jaar heen

Je kunt veel belasting besparen als je sommige dingen nét even anders doet. Niet alleen op het moment van de aangifte inkomstenbelasting, maar vooral ook door het jaar heen.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:31 augustus 2018

Home belasting besparen

Belastingtips

Met onze belastingtips voor 2018 zorg je ervoor dat je in 2019 minder belasting betaalt over 2018 en/of in de jaren daarna. Zo bespaar je onder andere op erfbelasting en inkomstenbelasting, en ontdek je hoe je fiscaal aantrekkelijk kunt sparen voor je pensioen. Zorg ervoor dat je later niet meer belasting betaalt dan nodig is.

Eindejaarstips

Heb je meer dan €30.000 (alleenstaand) of €60.000 (met partner) aan vermogen? Neem dan rond november onze eindejaarstips door om belasting te kunnen besparen. Bij 'vermogen' moet je denken aan spaargeld, aandelen en een vakantiehuisje, maar niet aan het (koop)huis waarin je woont.

Fiscale wijzigingen

In 2018 is weer een aantal belastingwetten veranderd. Je hebt er last van of je profiteert ervan en soms kun je er een beetje op inspelen. Wil jij weten wat dit voor je portemonnee betekent? Check of de wetswijzigingen 2018 goed of slecht nieuws zijn voor jou.

Belastingvrij schenken

Maak optimaal gebruik van de vrijstellingen die gelden voor de schenkbelasting. Zo kan er geld overgaan van de oudere generatie naar de jongere generatie, zonder dat er belasting over hoeft te worden betaald.

Heb jij recht op toeslag?

Een toeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor je:

 • Zorgverzekering
 • Huur
 • Kinder(en)

Het kan om aardig wat geld gaan. Of je recht hebt op deze toeslagen is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.

Lees meer over toeslagen

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
 • combikorting-toeslagen
  Nieuws  |  26 sep.

  Belastingkorting voor ouders in 2019 soms €1000 lager

  Ouders met een laag inkomen, krijgen volgend jaar vaak minder belastingkorting dan in 2018. Dit komt door een nieuwe berekening van de ‘inkomensafhankelijke combinatiekorting’.
 • groenbeleggen-windmolens
  Nieuws  |  24 sep.

  Groen sparen in 2019 tot €58.539 belastingvrij

  De grens voor belastingvrij groen sparen of beleggen gaat in 2019 omhoog naar €58.539. Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie van Financiën op vragen van de Consumentenbond.
 • Blok 5 1200x800_aftrek-kortingen
  10 sep.

  Aftrekposten

  Handige checklist: de belangrijkste aftrekposten die je kunt opvoeren bij de belastingaangifte.