icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuw huis: welke verzekeringen zijn nodig?

Als je een huis koopt, krijg je te maken met een aantal verplichte en noodzakelijke verzekeringen, zoals de overlijdensrisico-, inboedel- en opstalverzekering.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:21 januari 2019

hypotheek-voor_je_eerste_huis

Inboedel- en opstalverzekering

De hypotheekverstrekker stelt een goede opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering) verplicht. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar eigenlijk kun je daar niet omheen. Een inboedel- en woonhuisverzekering sluit je af om gedekt te zijn tegen materiële schade als gevolg van:

  • Brand(blussing)
  • Ontploffing
  • Inbraak
  • Schade door het weer

Het is handig om de beide verzekeringen bij dezelfde maatschappij af te sluiten, zodat er bij schade geen discussie ontstaat over welke verzekeraar moet betalen.

Vergelijk inboedel- en opstalverzekeringen.

Overlijdensrisicoverzekering

Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een vastgesteld bedrag uit aan je nabestaanden. Zo voorkom je financiële problemen bij je partner of kinderen die jouw inkomen nu moeten missen en dezelfde woonlasten behouden. 

Verplicht of niet?

Sinds januari 2018 is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet meer verplicht bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Heb je een hypotheek zonder hypotheekgarantie, dan kan de bank wel een overlijdensrisicoverzekering eisen. Bijvoorbeeld voor het bedrag dat je financiert boven de 80% van de marktwaarde van de woning. Je bent dan wel vrij om zelf de verzekeringsmaatschappij te kiezen waar je de verzekering afsluit.

Ondanks dat een overlijdensrisicoverzekering niet (altijd) verplicht is, kan het een goed idee zijn om er een af te sluiten. Vraag hiervoor advies aan een hypotheekadviseur.

Woonlastenverzekering

Met een woonlastenverzekering (of betalingsbeschermer) zorg je ervoor dat je je hypotheek kunt blijven betalen als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos. Hypotheekadviseurs bieden de woonlastenverzekering vaak aan in combinatie met een lening of een hypotheek.

Arbeidsongeschiktheid

Je verzekert het maandelijkse bedrag dat je nodig hebt voor aflossing van je hypotheek als je arbeidsongeschikt raakt. Afhankelijk van je financiële situatie bepaal je welk bedrag je wilt verzekeren. Als je arbeidsongeschikt raakt, zal de verzekeraar dit verzekerde bedrag voor je woonlasten maandelijks aan je uitkeren. Dit doet hij gedurende een vooraf vastgesteld aantal jaren.

Dit heeft alleen zin als de looptijd van de verzekering en de uitkeringsduur lang genoeg zijn. Een verzekering tot 5 jaar is enkel uitstel van executie.

Werkloosheid

Naast een verzekering bij arbeidsongeschiktheid kun je een verzekering tegen werkloosheid afsluiten. Deze laatste raden we niet aan. Zodra je geen werkloosheidsuitkering meer krijgt, ontvang je namelijk ook geen uitkering meer.

Lees ook: