icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geproefd: Iglo's Vegetarische Vissticks

Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger qua voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 5 april 2022

Iglo Green cuisine vegetarische vissticks

Wat is het?

Iglo's Vegetarische Vissticks lijken op gewone vissticks, maar de vulling is niet gemaakt van vis. Ze zijn gemaakt van rijstvlokken en koolzaadolie. De sticks heten 'vegetarisch' maar zijn vegan. Je vindt ze in het vriesvak van de supermarkt (€3,60 voor 12 stuks).  

Hoe smaakt het?

Over de gelijkenis met echte vissticks zijn de meningen van de 21 proevers verdeeld. De helft proeft vis. De andere helft weet het niet, of proeft geen vis. Maar dat doet er eigenlijk niet toe, want bijna driekwart vindt de vegetarische vissticks hoe dan ook lekker. De vegasticks hebben een goede bite en een lekker krokant korstje. Voor een enkeling is het zelfs een voordeel dat ze niet zo vissig smaken.

Voedingswaarde

Qua voedingswaarde ontlopen de Vegetarische vissticks en de oorspronkelijke vissticks elkaar nauwelijks. Beide hebben Nutri-Score B. 

Ook de vegetarische vissticks zijn ‘rijk aan Omega 3’. In visproducten is dit gezonde vetzuur afkomstig van de vis. In de vegetarische versie zorgt de koolzaadolie daarvoor. Koolzaadolie is namelijk rijk aan alfa-linoleenzuur (ALA): ook een Omega 3-vetzuur. Omega 3 vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten. Koolzaadolie bevat daarnaast vitamine A en E.  

Duurzaamheid

Geen vis eten is altijd duurzamer dan wel vis eten. De vega-visstick wint het dus van die met vis. Ook het gebruik van koolzaadolie is positief. De olie wordt lokaal geproduceerd uit de koolzaadplant (die met de gele bloemetjes). De productie van koolzaadolie is goed voor de bijen.     

Kopen of niet? 

Sommige proevers missen de vissmaak- en structuur en zouden deze vissticks daarom niet kopen. Voor vegetariërs is een visvervanger op het menu juist een welkom alternatief.

Populaire artikelen

 • Sneetjes meergranenbrood

  Test meergranenbrood

  Is meergranenbrood echt zo gezond en lekker als het lijkt? Wij testten 17 bruine en volkoren meergranenbroden uit de supermarkt.
 • Combi vegan omeletmix

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?