icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geproefd: Vegan ei-vervangers

Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Handig als je geen eieren kunt of wilt eten. Wij probeerden 2 merken: Orgran en Bio Nature. Zijn de veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs?
brigitte van der bent 2

Brigitte van der Bent   Expert Voeding & GezondheidGepubliceerd op:9 mei 2022

Combi vegan omeletmix

Vegan omeletmixen geprobeerd

Wij probeerden de Vegan Omeletmix van Bio Nature en Vegan Easy Egg van Orgran. Beide zijn een mix van kikkererwten- en maismeel met knoflookpoeder en kurkuma. De mixen zijn glutenvrij en 100% plantaardig. Eén pak ei-vervanger (250 gram) staat gelijk aan 15 eieren. Voor Orgran betaal je €5,49. Qua prijs verschilt dat nauwelijks van 15 biologische eieren: die kosten rond de €5,70. Bio Nature is met €3,29 voordeliger.

Hoe gebruik je ei-vervangers?

Voeg aan de meelmix water en wat olie toe om er roerei, omelet, frittata of quiche mee te maken. Goed mengen tot een glad papje en dan in de pan. Maar een eitje bakken is simpeler, want de dosering van de ei-vervanger luistert nauw. Te veel meel maakt het papperig, te veel water te elastisch. Tip: gebruik een anti-aanbakpan. En een keukenweegschaal is ook handig.

Hoe smaakt ei-vervanger?

Iemand die regelmatig ei eet, hou je met een vegan omelet of roerei niet voor de gek. De structuur is meliger en minder smeuïg dan ei. Je proeft een beetje kikkererwten (bij Orgran) of mais (bij Bio Nature).

Met 5 gram per 100 gram is Orgran te zout. Bio Nature bevat weinig zout en heeft een meer neutrale smaak. Die vinden we dan ook de beste van de 2. 

Voedingswaarde 

Eieren bevatten waardevolle voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Ze staan in de Schijf van Vijf. Eet je er 3 tot 4  per week, dan past dit in een gezond eetpatroon. Dat geldt niet voor de ei-vervangers. Beide bevatten toegevoegde suikers. En die van Orgran is te zout. Eet ze liever niet vaker dan 1 keer per week. 

Beide zijn een prima bron van plantaardige eiwitten. Ze bevatten 15 à 17 gram eiwit per 100 gram. Eet je geen eieren, dan is een veganistisch roerei op z'n tijd een fijne afwisseling. Al met al dus een handig product voor veganisten of mensen met een allergie. 

Duurzame keuze?

De duurzamere keuze is Bio Nature: dat heeft het topkeurmerk EU-Biologisch en wordt geproduceerd in Nederland. Orgran komt uit Australië en heeft geen keurmerk. De klimaatimpact van eieren valt overigens mee. De CO2 die vrijkomt bij de productie van eieren is iets hoger dan van soja.

Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.