icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen.
| Laat je review achter

Zorgverzekering bij samenwonen

Als je samenwoont kun je overwegen om je partner op jouw polis te laten bijschrijven, of andersom. Wanneer is een gezamenlijke polis voordelig?
Sandra Mul

Sandra Mul     Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 28 oktober 2022

samenwonend-zorgverzekering

Samen op de polis

Wanneer je samenwoont kun je overwegen om je partner op jouw polis te laten bijschrijven, of andersom. Dit scheelt soms wat administratie. Maar als de zorgbehoeften van jou en je partner verschillen is het beter om ieder een eigen zorgverzekering af te sluiten. Zo voorkom je dat je jezelf of je partner over- of onderverzekert.

Collectieve zorgverzekering

Wanneer 1 van beiden verzekerd is bij een collectieve zorgverzekering kun je de ander meestal meeverzekeren. Dit kan voordelig zijn, omdat de partner meeprofiteert van de voordelen.

Let op: vanaf 2023 mag er op de basisverzekering geen korting meer worden gegeven. Iedereen betaalt voor dezelfde basisverzekering dezelfde premie. Voor de aanvullende verzekering geldt dit niet. Daarop mogen zorgverzekeraars nog korting geven.

Niet bij alle collectieve zorgverzekeringen kun je de partner meeverzekeren. Lees de polisvoorwaarden daarom goed. En wees je ervan bewust dat je met een collectieve verzekering niet altijd goedkoper uit bent dan met een reguliere polis. 

Zorgtoeslag

Als je een laag inkomen hebt, kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Een tegemoetkoming voor lagere kosten voor je zorgverzekering. 

Samenwonen heeft gevolgen voor je zorgtoeslag. Er wordt niet langer alleen naar je eigen salaris gekeken, maar ook naar dat van je partner. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

KADER ZORG E-MAILS