icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekering bij samenwonen

Als je samenwoont kun je overwegen om je partner op jouw polis te laten bijschrijven, of andersom. Wanneer is een gezamenlijke polis voordelig?
Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2021

samenwonend-zorgverzekering

Samen op de polis

Wanneer je samenwoont kun je overwegen om je partner op jouw polis te laten bijschrijven, of andersom. Dit scheelt veel in de administratie. Let er wel op dat wanneer de zorgbehoeften van jou en je partner verschillen, het beter is om ieder een eigen zorgverzekering af te sluiten. Zo voorkom je dat je jezelf of je partner over- of onderverzekert.

Collectieve zorgverzekering

Wanneer 1 van beiden verzekerd is bij een collectieve zorgverzekering dan kun je de ander meestal meeverzekeren. Dit kan voordelig zijn, omdat de partner meeprofiteert van de voordelen. Een collectieve basisverzekering levert vanaf 2020 maximaal 5% korting op de reguliere premie op. Voor de aanvullende verzekering geldt geen maximaal kortingspercentage.

Niet bij alle collectieve zorgverzekeringen kun je de partner meeverzekeren. Lees de polisvoorwaarden daarom goed. En wees je ervan bewust dat je met een collectieve verzekering niet altijd goedkoper uit bent dan met een reguliere polis. 

Zorgtoeslag

Als je een laag inkomen hebt, dan kun je in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Een tegemoetkoming voor lagere kosten voor je zorgverzekering. 

Samenwonen heeft gevolgen voor je zorgtoeslag. Er wordt niet langer alleen naar je eigen salaris gekeken, maar ook naar dat van je partner. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.