icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Map voor de aangifte inkomstenbelasting

Wat zit er in de aangiftemap die je kunt bijhouden voor je aangifte inkomstenbelasting? Het is handig om een ordner te nemen met tabbladen erin, met bijvoorbeeld de onderstaande thema's.
Nelleke Rookmaker
Nelleke Rookmaker

Expert Geld & Verzekering

Artikel aangifte verzamelmap

Aangifte van vorig jaar

Om te beginnen stop je voorin de map de aangifte van vorig jaar. Die is van onschatbare waarde als je je aangifte gaat invullen. De aangifte van het jaar daarvoor is meestal een goede indicatie van hoe de aangifte er dit jaar uit moet zien. Zeker als er in je persoonlijke situatie geen wijzigingen zijn geweest, zoals het kopen van een huis, een scheiding of met pensioen gaan. 

Werk/uitkeringen

Bewaar alle jaaropgaven die je ontvangt van je werkgever of uitkeringsinstantie. In de vooringevulde aangifte staan deze gegevens weliswaar ingevuld, maar ze zijn niet altijd correct. Met behulp van de jaaropgaven kun je de vooringevulde gegevens van de Belastingdienst corrigeren en eventueel aanvullen.

Reizen woon-werkverkeer

Je hebt recht op belastingaftrek als je geen of geen volledige reiskostenvergoeding van je baas krijgt voor je woon-werkverkeer en met het openbaar vervoer reist over een afstand van 10 kilometer of meer. Tenminste als je een openbaarvervoer- of reisverklaring van je werkgever hebt. Bij een reisverklaring moet je ook de plaatsbewijzen kunnen overhandigen als daar door de inspecteur om wordt gevraagd. Als je met een OV-chipkaart reist, kun je overzichten uitdraaien van de ritten. Je moet je dan wel vooraf aanmelden voor een OV-chipkaartaccount. Ook als de aanslag al is opgelegd, moet je een rittenoverzicht kunnen overhandigen, want er kan tot 5 jaar na het betreffende belastingjaar nog een navordering volgen.

Huis

In deze rubriek bewaar je:

 • alle papieren die je van je hypotheekverstrekker ontvangt.
 • de gegevens van de kapitaalverzekering als je een (bank)spaarhypotheek hebt.
 • de WOZ-beschikking. Voor de aangifte over 2016, die je in 2017 doet, moet je de WOZ-waarde op 1 januari 2015 invullen. Die staat in de beschikking die je in 2016 ontving. Soms staat de WOZ-waarde trouwens niet in een aparte WOZ-beschikking maar in de 'gecombineerde aanslag' van de gemeente.
 • een bewijs van de (eventueel) betaalde erfpacht.
 • als je verbouwt alle facturen en bonnetjes. Deze heb je nodig als je rente op de verbouwingslening wilt aftrekken of om als de fiscus ernaar vraagt te bewijzen dat je een belastingvrije gift van je ouders hebt gebruikt voor je eigen woning. En als je de onderhoudskosten van een monument wilt aftrekken. Is dat alle 3 niet aan de orde dan hoef je de bonnetjes van de verbouwing niet te bewaren voor de fiscus.

Pensioen

Bewaar in deze map de gegevens over een eventuele lijfrentepolis. En het overzicht van je pensioenopbouw, dat je ontvangt van je pensioenfonds. Als je lijfrentepremies wilt aftrekken, heb je de factor 'A' hieruit nodig. Dat is de aangroei van het pensioen. Hoe je hierdoor minder belasting kunt betalen, lees je in de tip over het aftrekken van betaalde lijfrentepremies.

Ziektekosten

Bewaar alle bonnetjes van je uitgaven die je maakt die te maken hebben met je eigen ziekte of die van je partner. Soms zijn ook de kosten voor ziekte van je kinderen en andere familieleden aftrekbaar, in dat geval houd je ook de kosten die je voor hen maakt bij. Doe hier ook dieetbevestigingen bij en eventueel verwijzingen van de huisarts. Houd ook een rittenadministratie naar artsen en ziekenhuizen bij. Check welke kosten allemaal aftrekbaar zijn, want het zijn er vaak meer dan je denkt!

Let wel op: de eerste €128 aan zorgkosten is nooit aftrekbaar. Voor partners en mensen met een inkomen boven de €7563 per jaar, loopt het bedrag aan zorgkosten dat niet aftrekbaar is snel op. Bij een inkomen van €40.000 is bijvoorbeeld de eerste €660 aan zorgkosten niet aftrekbaar. Wie weinig zorgkosten heeft in verhouding tot zijn inkomen, mag daardoor uiteindelijk toch niets aftrekken. Bereken je eigen drempel!

Giften

Giften zijn alleen aftrekbaar als ze kunnen worden onderbouwd door schriftelijke stukken. Doe je een (fiscaal extra aantrekkelijke) periodieke gift, dan is daarvan sinds 1 januari 2014 geen notariële akte meer nodig. Een onderhandse akte is wel vereist.  Je kunt daarvoor de modelovereenkomst van de fiscus gebruiken. Je weet dan zeker dat je de hele gift kunt aftrekken. Bij andere giften heeft het bewaren van (pin)bonnetjes, kwitanties en dergelijke niet altijd zin. Giften zijn dan namelijk alleen aftrekbaar als je in verhouding tot je belastbaar inkomen veel (ongeveer 1%) geeft. Bij fiscale partners is dat zelfs ongeveer1% van hun gezamenlijke inkomsten.

Scholingskosten

Als je meer dan €250 uitgeeft aan scholingskosten, kun je het meerdere aftrekken. Tenminste als de kosten niet worden vergoed door je werkgever. Bewaar daarom de betalingsbewijzen, nota's en/of bankafschriften. Let op dat studiekosten voor mensen die studeren onder het nieuwe leenstelsel niet aftrekbaar zijn. Omdat je elk jaar te maken hebt met die drempel is het soms slim de kosten voor meerdere jaren in één jaar te betalen. Het is goed om te weten dat de minister werkt aan een subsidieregeling die deze aftrekpost moet gaan vervangen. Waarschijnlijk gaat dit gebeuren per 1 januari 2018.

Sparen en beleggen

Je krijgt van banken en beleggingsinstellingen jaaropgaven. Je hebt die van 1 januari 2016 nodig voor je aangifte over 2016 (die je doet in 2017), niet die van 1 januari 2017 die je net hebt gehad. Hoewel de gegevens daarvan ook in de vooringevulde aangifte staan, kun je deze jaaropgaven toch beter bewaren, voor het geval de vooringevulde aangifte niet klopt.

Je stopt in de aangiftemap ook gegevens van buitenlandse rekeningen. Die staan namelijk niet in vooringevulde aangifte, maar je bent wel verplicht deze in te vullen. Verder bewaar je hier de WOZ-waarde van onroerende zaken die in box 3 worden belast, zoals een vakantiehuis. En indien van toepassing, de betaalde erfpacht daarvan.

Schulden

Bewaar de saldoverzichten en/of bewijzen van al je schulden, behalve die voor je huis. Die laatste bewaar je onder het tabblad 'huis'. In je aangifte over 2016 kun je ook de verplichting tot het betalen van kinderalimentatie als schuld opnemen. Bewaar de afspraken en de berekening die je maakt.

Toeslagen

Als je over 2015 te veel toeslagen hebt ontvangen, moet je die terugbetalen. Dat is een schuld die je op 1 januari 2016 mag opnemen in box 3, voor zover je hem nog niet afbetaald hebt. Stop de terugvorderingsbeschikking dus in de aangiftemap. Het kan ook zijn dat je te veel ontvangen toeslagen over eerdere jaren nog niet geheel hebt terugbetaald. Ook die mag je in box 3 opnemen. Je hebt wel te maken met een schuldendrempel van €3000 per persoon.

Voorlopige aanslagen

Als je een verzoek om een voorlopige aanslag hebt ingediend over 2014, kreeg je waarschijnlijk al een voorlopige aanslag over 2015. Als je daarbij geld terug kreeg (bijvoorbeeld in verband met een aftrekpost), moet dat bedrag worden verrekend met de aangifte. De voorlopige aanslagen zijn niet altijd goed ingevuld in de vooringevulde aangifte. Je doet er dan goed aan deze zelf te corrigeren. Doe je dit niet, dan doet de Belastingdienst dit alsnog, maar reken je zelf misschien ten onrechte op een teruggave die niet komt.

Meer over belasting:

Doe zelf je aangifte over 2016

De Belastinggids van de Consumentenbond helpt je stapsgewijs door je aangifte inkomstenbelasting 2016 heen. Duidelijk en eenvoudig mét praktische voorbeelden en bespaartips.
 

Direct bestellen

Belastinggids 2017

Nieuw & interessant

 • Spaarrekening kiezen
  Nieuws  |  20 sep.

  Aanpassingen spaartaks op lange baan

  Nieuwe aanpassingen aan de vermogensrendementsheffing, die de heffing in box 3 meer in lijn moeten brengen met de werkelijk behaalde rendementen, worden overgelaten aan een volgend kabinet.
 • slim-nalaten-en-schenken-2017
  Nieuws  |  25 aug.

  Nieuwe editie Slim Nalaten & Schenken

  Het boek Slim nalaten & schenken van de Consumentenbond geeft heldere informatie over erfrecht, nalatenschapsplanning, erf- en schenkbelasting en de wettelijke regels rond schenken. Het boek is vanaf 29 augustus 2017 beschikbaar en het E-book per direct.
 • huis-te-koop
  Nieuws  |  5 jul.

  Einde belastingvoordeel bij restschuldfinanciering

  Huizenbezitters opgelet! Vanaf 1 januari 2018 kun je de betaalde rente over een restschuldfinanciering niet meer aftrekken bij je belastingaangifte
 • schenkbelasting
  Eerste indruk  |  1 jun.

  Aangifte Schenkbelasting

  Sinds medio mei kun je aangifte schenkbelasting doen via Mijn Belastingdienst. Voorheen kon dit alleen via een papieren formulier. De Consumentenbond probeerde deze manier van aangifte doen uit.