icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Optimel-salades geproefd

Optimel verkoopt salades voor op brood met 50% minder calorieën dan soortgelijke salades. Klinkt gezond. Maar zijn ze dat ook? En hoe zit het met de smaak? We proefden de varianten paprika-komkommer, sellerie-appel-krent en gele curry. Ook bekeken we de voedingswaarde.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 20 mei 2019

Optimel-salade-groepsfoto

Salades van Optimel? Klopt! De salades zijn op basis van magere yoghurt (waar je Optimel waarschijnlijk wel van kent).

Optimel-salades zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo en Plus. Een bakje van 175 gram kost tussen de € 1,79 en €1,89. Het eerste wat ons opviel: de plastic bakjes zijn maar voor maximaal twee derde gevuld. Niet erg duurzaam en een beetje misleidend. 

Hoe smaken de Optimel-salades? 

We lieten de salades aan 24 mensen proeven. Bij alle 3 de varianten missen veel proevers smaak: 'het lijkt net een hap water', 'nietszeggend' en 'een beetje weeïg' is een greep uit de opmerkingen.

Toch vallen de salades best in de smaak. Vooral de variant paprika-komkommer wordt lekker gevonden. De variant gele curry was het minst populair. 

Paprika-komkommersalade

Van de 24 proevers geven er 13 aan deze salade lekker te vinden. Ze omschrijven de smaak als 'lekker fris, ietwat pittig en met een klein zuurtje'. Maar niet alle proevers zijn enthousiast: 'te zuur', 'te glibberig' en 'niet lekker romig'.

Sellerie-appel-krentsalade

Een minderheid van 11 proevers is enthousiast over deze variant. 'Fijne balans van smaken' en 'lekker zoet' lichten ze toe. De meerderheid wordt er niet zo blij van: 'vreemde combinatie van smaken' en 'muf' behoren tot de opmerkingen. 

Gele currysalade

Deze salade kwam als minst smakelijk uit de bus. Slecht 8 van de 24 proevers vonden het lekker. 'Gewoon heel vies' en 'te scherp' klagen de proevers. Kleine kanttekening: veel proevers gaven aan sowieso niet van curry te houden.  

Zijn Optimel-salades gezond? 

Alle 3 de varianten bevatten weinig calorieën. Daarmee zijn ze een goed alternatief voor broodsalades die wel erg energierijk zijn, bijvoorbeeld door gebruik van veel vet of suiker. Handig dus als je op de lijn let. Wel zijn de salades aan de zoute kant.  

Weinig vet en calorieën

De Optimel-salades zijn gemaakt op basis van magere yoghurt. Hierdoor bevatten ze geen vet en veel minder calorieën dan soortgelijke broodsalades. Ook zit er best veel groente in. De paprika komkommer salade bevat zo’n 44% groente, de sellerie salade 45% en de curry salade 36%. Per portie (30 gram) bevatten de salades: 

 • Paprika komkommer: 11 kilocalorieën 
 • Sellerie, appel en krent: 14 kilocalorieën
 • Gele curry: 16 kilocalorieën

Geen toegevoegde suikers, wel zoetstoffen

Er zijn geen suikers toegevoegd. Toch smaken de salades best zoet. Dat komt doordat er sucralose is gebruikt. Sucralose (E955) is een zoetstof die je lichaam niet kan verteren, daarom levert het geen calorieën. Het is 600 keer zo zoet als kristalsuiker.

Best veel zout 

Optimel voegt geen vet en suiker toe maar is wel scheutig met zout. De paprika komkommer salade bevat 1,2 gram zout per 100 gram salade. Voor de sellerie variant is dat 1 gram en voor de gele curry variant 0,9 gram.

Daarmee zijn de Optimel-salades vergelijkbaar met andere salades. Ook daar zit vaak veel zout in. Ter vergelijking: met een portie salade op brood krijg je ongeveer evenveel zout binnen als met een plakje ham. 

Veel toevoegingen

In de salades zitten heel wat toevoegingen, zoals bindmiddelen, conserveermiddelen en aroma’s. In de gele currysalade zitten bijvoorbeeld maar liefst 26 ingrediënten! De ingrediëntenlijst van de salade met sellerie en de paprika-komkommer zijn net iets minder schrikbarend. Deze salades bevatten respectievelijk 14 en 19 ingrediënten. 

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?