! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Optimel-salades geproefd

Optimel verkoopt salades voor op brood met 50% minder calorieën dan soortgelijke salades. Klinkt gezond. Maar zijn ze dat ook? En hoe zit het met de smaak? We proefden de varianten paprika-komkommer, sellerie-appel-krent en gele curry. Ook bekeken we de voedingswaarde.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:20 mei 2019

Optimel-salade-groepsfoto

Salades van Optimel? Klopt! De salades zijn op basis van magere yoghurt (waar je Optimel waarschijnlijk wel van kent).

Optimel-salades zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo en Plus. Een bakje van 175 gram kost tussen de € 1,79 en €1,89. Het eerste wat ons opviel: de plastic bakjes zijn maar voor maximaal twee derde gevuld. Niet erg duurzaam en een beetje misleidend. 

Hoe smaken de Optimel-salades? 

We lieten de salades aan 24 mensen proeven. Bij alle 3 de varianten missen veel proevers smaak: 'het lijkt net een hap water', 'nietszeggend' en 'een beetje weeïg' is een greep uit de opmerkingen.

Toch vallen de salades best in de smaak. Vooral de variant paprika-komkommer wordt lekker gevonden. De variant gele curry was het minst populair. 

Paprika-komkommersalade

Van de 24 proevers geven er 13 aan deze salade lekker te vinden. Ze omschrijven de smaak als 'lekker fris, ietwat pittig en met een klein zuurtje'. Maar niet alle proevers zijn enthousiast: 'te zuur', 'te glibberig' en 'niet lekker romig'.

Sellerie-appel-krentsalade

Een minderheid van 11 proevers is enthousiast over deze variant. 'Fijne balans van smaken' en 'lekker zoet' lichten ze toe. De meerderheid wordt er niet zo blij van: 'vreemde combinatie van smaken' en 'muf' behoren tot de opmerkingen. 

Gele currysalade

Deze salade kwam als minst smakelijk uit de bus. Slecht 8 van de 24 proevers vonden het lekker. 'Gewoon heel vies' en 'te scherp' klagen de proevers. Kleine kanttekening: veel proevers gaven aan sowieso niet van curry te houden.  

Zijn Optimel-salades gezond? 

Alle 3 de varianten bevatten weinig calorieën. Daarmee zijn ze een goed alternatief voor broodsalades die wel erg energierijk zijn, bijvoorbeeld door gebruik van veel vet of suiker. Handig dus als je op de lijn let. Wel zijn de salades aan de zoute kant.  

Boek: Beter eten

Gezond genieten, maar geen strikt dieet volgen? Met het boek Beter eten maak je makkelijk gezonde keuzes, zonder te diëten. Zo kun je binnen je huidige voedingspatroon zelf makkelijk gezonde keuzes maken. 

Boek bestellen

Beter eten mediapool 1200X800

Weinig vet en calorieën

De Optimel-salades zijn gemaakt op basis van magere yoghurt. Hierdoor bevatten ze geen vet en veel minder calorieën dan soortgelijke broodsalades. Ook zit er best veel groente in. De paprika komkommer salade bevat zo’n 44% groente, de sellerie salade 45% en de curry salade 36%. Per portie (30 gram) bevatten de salades: 

 • Paprika komkommer: 11 kilocalorieën 
 • Sellerie, appel en krent: 14 kilocalorieën
 • Gele curry: 16 kilocalorieën

Geen toegevoegde suikers, wel zoetstoffen

Er zijn geen suikers toegevoegd. Toch smaken de salades best zoet. Dat komt doordat er sucralose is gebruikt. Sucralose (E955) is een zoetstof die je lichaam niet kan verteren, daarom levert het geen calorieën. Het is 600 keer zo zoet als kristalsuiker.

Best veel zout 

Optimel voegt geen vet en suiker toe maar is wel scheutig met zout. De paprika komkommer salade bevat 1,2 gram zout per 100 gram salade. Voor de sellerie variant is dat 1 gram en voor de gele curry variant 0,9 gram.

Daarmee zijn de Optimel-salades vergelijkbaar met andere salades. Ook daar zit vaak veel zout in. Ter vergelijking: met een portie salade op brood krijg je ongeveer evenveel zout binnen als met een plakje ham. 

Verborgen zout

Er zit nog steeds veel verborgen zout in levensmiddelen. Ondanks beloftes van de levensmiddelenindustrie. Dat moet anders!

Lees meer over onze actie

Kader actie zout

Veel toevoegingen

In de salades zitten heel wat toevoegingen, zoals bindmiddelen, conserveermiddelen en aroma’s. In de gele currysalade zitten bijvoorbeeld maar liefst 26 ingrediënten! De ingrediëntenlijst van de salade met sellerie en de paprika-komkommer zijn net iets minder schrikbarend. Deze salades bevatten respectievelijk 14 en 19 ingrediënten. 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Maaltijdvervangers
  18 jan.

  Maaltijdvervangers

  De ene maaltijdvervanger is de andere niet. We bekeken er 27.
 • Van Dobbe kaaskroket
  14 jan.

  Geproefd: Beemster Kaas Croquetten

  Romige kaasragout in een krokant jasje. Klinkt lekker. We namen de proef op de som en bekeken wat erin zit.
 • Openingsbeeld Erwtensoep
  10 dec.

  Geproefd: vegetarische erwtensoep

  Unox heeft naast de Hollandse erwtensoep nu ook een vegetarische variant. Is die wel lekker? Wij zetten een gezin van 4 personen de gewone en de vegetarische soep voor.
 • Champignonsoep 1200x800
  8 dec.

  Paddenstoelensoep

  Weinig paddenstoelen, veel zout. Dat is vaak het recept voor paddenstoelensoep uit de supermarkt. We namen er 19 onder de loep.