icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Pedon rode linzenpasta

Eerste indruk|Peulvruchten zijn gezond, maar veel verder dan af en toe witte of bruine bonen komen de meeste mensen niet. Van pasta kunnen we vaak geen genoeg van krijgen. Pasta gemaakt van peulvruchten, is dat een gouden combinatie? Wij zochten het voor je uit. 

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:5 september 2016


Merk Pedon

Prijs 2,29


Type Rode linzen pasta


linzenpasta-eerste-indruk

Conclusie

Pasta en rode linzen zijn nog niet echt een geweldige combi. De meeste proevers vinden de linzenpasta te melig en kruimelig. Een enkeling vindt hem voor herhaling vatbaar. Met meer vezels wint de linzenpasta het qua gezondheid wel van 'normale' pasta. Ook positief: door de grote hoeveelheid vezels en eiwitten hoef je er minder van te eten om toch een verzadigd gevoel te krijgen. 

Rode penne

De pasta van het merk Pedon ziet er uit als pasta (penne) maar bestaat voor 100% uit rode linzen in plaats van tarwe. Deze pasta bevat daardoor bijna 2 keer zoveel eiwit en net zo veel vezels als volkoren pasta.

Soort

eiwit

100g

koolhyraten

100g

vezels

100g

Pedon rode linzenpasta25526
Witte pasta/normale pasta12733
Volkoren pasta13666,5

Zowel eiwit als vezels zorgen voor een vol gevoel, vandaar dat 80 gram van deze pasta al genoeg is (in vergelijking met 100 gram ‘normale’ pasta). En handig voor de mensen met een glutenallergie: pasta gemaakt van peulvruchten is glutenvrij.

Melig

Voor de meeste van de 15 proevers kon de pasta niet tippen aan 'normale' pasta. De Pedon linzenpasta was volgens hen 'te melig en kruimelig'. Een enkeling vond de pasta wel voor herhaling vatbaar. Zij vonden de linzenpasta net zo lekker als gewone pasta, en noemden positief dat de pasta sneller vult. 15 proevers kookten hun favoriete pastamaaltijd met de linzenpasta, zonder te weten waar die van gemaakt is. Vanwege de rood-oranje kleur gokten de meesten op iets met tomaat, paprika of pompoen.

De linzenpasta is nog niet echt een gouden vondst dus. Dat de proevers niet wisten wat ze precies kregen voorgeschoteld, draagt er wellicht aan bij dat ze niet zo positief zijn. De pasta smaakt waarschijnlijk beter als je weet dat het van linzen is gemaakt.

Waarom linzenpasta

Peulvruchten, zoals rode linzen, bruine bonen en kapucijners, zijn gezond. Van peulvruchten is bewezen dat de slechte LDL-cholesterol ervan omlaag gaat. Dat is goed voor hart en bloedvaten. Verder bevatten peulvruchten veel eiwitten, B-vitamines en vezels. Niet voor niets schrijft de Gezondheidsraad in haar nieuwste richtlijnen: 'eet wekelijks peulvruchten'. 

Niet alleen rode linzen

Niet alleen linzen zijn geschikt om pasta van te maken, ook van erwten en kikkererwten wordt pasta gemaakt. Naast Pedon verkopen ook andere merken, zoals Smaakt, Fit & Free en Sun Organic, pasta gemaakt van peulvruchten. Deze zijn onder andere te koop bij Albert Heijn en Ekoplaza. Pasta van peulvruchten is niet goedkoop, de rode linzenpasta van Pedon kost €2,29 voor 250 gram.

Ook interessant:

Nieuw & interessant

  • Alpro kwark
    22 jun.

    Geproefd: Alpro Go On vegan kwark

    Naast plantaardige yoghurt, heb je nu ook plantaardige kwark: Alpro Go On. Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde.
  • Satesaus1_1200x800
    19 jun.

    Test satésaus

    De supermarkt staat vol met kant-en-klare varianten die je binnen enkele minuten op tafel zet. Lekker makkelijk natuurlijk. Maar hoe (on)gezond zijn deze sauzen? Wij bekeken 17 varianten.
  • Tussendoortjes 1200x800
    9 jun.

    Tussendoortjes langs de Nutri-Score-meetlat

    Het aanbod tussendoortjes is enorm. Vaak lijken ze ook heel verantwoord, maar zijn ze dat niet. Nutri-Score helpt je bij het maken van een echt gezondere keuze.
  • Smaakt Low carb brood bio
    4 jun.

    Geproefd: Less carb proteïne roggebrood

    Albert Heijn verkoopt proteïne-roggebrood van het merk Smaakt. Hoe gezond en smakelijk is dit?