icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen.
| Laat je review achter

Preventieve zorg uit de aanvullende verzekering

De basisverzekering vergoedt preventieve zorg, zoals hulp bij het stoppen met roken en begeleiding bij het afvallen. Een aanvullende verzekering biedt vaak nog meer mogelijkheden. Wij bekeken enkele vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen voor 2022 van de grootste verzekeraars: CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis.
fauve panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 7 november 2022

preventieve-zorg-ehbo

Vergoeding gezondheidscursussen

Gezondheidscursussen zijn cursussen die erop gericht zijn de eigen gezondheid of die van anderen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan cursussen voor het leren omgaan met een ziekte of aandoening. Zoals astma, diabetes, kanker of hart- en vaatziektes of een EHBO of reanimatiecursus.

Wat wordt vergoed?

  • Zilveren Kruis en CZ hebben in de meeste aanvullende verzekeringen een apart potje voor gezondheidscursussen. Bij Menzis en VGZ komt de vergoeding uit hetzelfde potje als voor een cursus valpreventie. Dus je zult moeten kiezen.
  • Niet alle zorgverzekeraars vergoeden dezelfde cursussen en ook niet in dezelfde mate. Menzis biedt bijvoorbeeld alleen korting op een EHBO-cursus. De andere 3 verzekeraars vergoeden deze helemaal.
  • CZ en Zilveren Kruis vergoeden in de meeste aanvullende pakketten €150 voor een cursus mantelzorg. Bij Menzis is dit afhankelijk van het pakket €100 of €150. VGZ vergoedt het niet.

Bekijk goed onder welke voorwaarden de verzekeraar uitkeert. Soms is er vooraf toestemming nodig. En bijna altijd moet de cursus gegeven worden door een organisatie die de zorgverzekeraar erkent.

Vergoeding valpreventie

Volgens VeiligheidNL zullen er binnen 10 jaar 50% meer ouderen op de spoedeisende hulp belanden na een val. Tenminste, als er geen maatregelen worden genomen. Zoals het tijdig signaleren van ouderen met een verhoogd valrisico. Valpreventie kan een deel van de ongevallen voorkomen.

Wat wordt vergoed?

  • CZ heeft in elk aanvullend pakket een vergoeding van €50 voor een cursus valpreventie. Behalve in de aanvullingen 'Start' en 'Jongeren'. Met het aanvullend pakket heb je recht op €100.
  • Menzis vergoedt de cursus valpreventie vanuit 2 pakketten. Het budget (van €50 of €100) is wel bedoeld voor allerlei gezondheidscursussen, waar valpreventie er 1 van is.
  • VGZ werkt met een preventiepakket dat uiteenloopt van €75 in het goedkoopste aanvullende pakket tot €500 in het duurste. Naast gezondheidscursussen, kun je hier bijvoorbeeld ook een leefstijlcheck of sportmedisch advies van betalen.
  • Zilveren Kruis biedt een heel valpreventieprogramma aan in 3 aanvullende verzekeringen.

Let ook hier goed op dat je een cursus volgt bij een door de zorgverzekeraar erkende aanbieder. Zo kom je in aanmerking voor een vergoeding.

Vergoeding mantelzorgondersteuning

In Nederland bieden ruim 800.000 mantelzorgers intensief en langdurig hulp aan vrienden of familie. Sommige verzekeraars bieden vergoeding voor mantelzorgers. Vaak gaat het dan om vervangende mantelzorg (respijtzorg).

Een zorgprofessional neemt dan de zorgtaken over van de mantelzorger. Een mantelzorgmakelaar helpt bij regel- en uitzoektaken rondom bijvoorbeeld zorg of financiën.

Wat wordt vergoed?

Van de 4 grootste zorgverzekeraars heeft CZ de ruimste vergoeding voor mantelzorgers. Vervangende mantelzorg zit in bijna alle aanvullende pakketten. Het pakket Basis (€8,10 per maand) vergoedt 14 dagen vervangende mantelzorg per jaar.

Ook de andere grote verzekeraars bieden in de meeste aanvullende pakketten een vergoeding. Die dekking is dan wel vaak minder of de premie is een stuk hoger dan die van CZ.

Voor de vergoeding maakt het vaak niet uit of de mantelzorger of de persoon die verzorging nodig heeft de aanvullende verzekering heeft. Let wel altijd op de voorwaarden voordat je hulp inschakelt. Meestal moet de vervangende mantelzorg door een bepaalde organisatie vergoed worden. Of moet de zorgverzekeraar eerst toestemming geven. Vaak moet je ook een minimum aantal uren afnemen.

KADER ZORG E-MAILS

Vergoeding preventief medisch onderzoek

Preventief medisch onderzoek is onderzoek naar je gezondheid op het moment dat je geen gezondheidsproblemen of klachten hebt. Hierdoor kunnen aandoeningen (of een verhoogd risico daarop), vroegtijdig worden opgespoord. Meestal bestaat zo’n onderzoek in Nederland uit een vragenlijst over je leefstijl. Daarnaast worden metingen gedaan op basis van een aantal risicofactoren bij bijvoorbeeld hart- en vaatziektes. Zoals je cholesterol, bloeddruk en buikomtrek.

Wat wordt vergoed?

De invulling en naam van preventieve onderzoeken verschillen tussen verzekeraars. CZ en Zilveren Kruis noemen het een health check, VGZ een leefstijlcheck en Menzis een algemene check up.

  • Bij Zilveren Kruis krijg je in 4 van de 5 aanvullende pakketten 1 health check per jaar vergoed. Bij VGZ komt de vergoeding hiervoor uit het eerder genoemde preventiepakket.
  • Zelftests en total bodyscans waarbij een MRI nodig is worden door geen van de 4 zorgverzekeraars vergoed. Een total bodyscan is in Nederland zelfs verboden.

Let ook bij preventief medisch onderzoek op dat de instantie bij wie je de check laat doen, erkend moet zijn door de zorgverzekeraar.