icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geproefd: vegan spareribs voor op de bbq

Het barbecue-seizoen gaat weer van start. Dan denk je misschien snel aan vlees, maar er zijn tegenwoordig heel wat kant-en-klare plantaardige alternatieven. Zo verkoopt Albert Heijn plantaardige spareribs. Hoe lekker en gezond is dat? 
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 4 mei 2021

ah_vegan_zoetRibs-bewerkt

Wat is het?

Een plantaardig alternatief voor spareribs. Inclusief marinade. Het is verkrijgbaar bij Albert Heijn voor €3,49 per 190 gram. Daarmee is wat prijziger dan spareribs van vlees. Maar vergeet niet: bij de vleesvariant betaal je ook voor het bot, en dat eet je natuurlijk niet op.  

Smaakt het naar spareribs?

Niet echt. Het heeft meer weg van een Carrero of Mexicano. Dat zit ‘m vooral in de structuur. Die lijkt meer op gemalen vlees, dan op vlees direct van het bot. Als je van kluiven houdt, biedt deze vegan optie ook geen uitkomst. Er zit immers (en gelukkig) geen nepbot in. Het enige wat wel aan spareribs doet denken, is de zoete marinade. Al met al is het best lekker, maar de vergelijking met spareribs is ver te zoeken.

Bereiding van de vegan spareribs

Voor het ultieme zomergevoel kun je ze bereiden op de barbecue. Maar bereiden in de pan is ook een optie. De bereidingstijd neemt in beiden gevallen zo’n 10 minuten in beslag. Kijk bij het bakken wel uit dat het product niet aanbrandt. Dat gebeurt vrij snel. Sowieso hoef je vleesvervangers meestal niet op hoog vuur te bakken. Je hoeft ze namelijk niet dicht te schroeien, zoals bij vlees het geval is. 

Voedingswaarde

Naast naar smaak keken we naar de voedingswaarde. Hiervoor vergelijken we het product met de vleesvariant. Ook bekijken we of er voldoende voedingsstoffen inzitten om het een volwaardige vleesvervanger te kunnen noemen. Op het laatste schiet het product wat tekort: het bevat te weinig eiwit. Wel is er genoeg ijzer en vitamine b12 toegevoegd. Stoffen die van nature in vlees zitten. 

 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?