Peulvruchten- en groenterijst geproefd
Bonduelle verkoopt een alternatief voor rijst van 100% linzen & wortel en 100% erwten & courgette. Hoe gezond en lekker is dat?

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:29 januari 2020

Deze alternatieven voor rijst zijn gemaakt op basis van peulvruchten en groente. Ze zijn te koop bij Jumbo en Plus voor €2,59 per 300 gram. Je vindt ze in het rijstschap. Er zijn twee varianten:
- 100% linzen- en wortel (95% rode linzen en 5% wortel)
- 100% erwten en courgette (95% erwten en 5% courgette
De bereiding is grotendeels gelijk aan die van rijst. Je kunt het ook in soortgelijke gerechten gebruiken.
Meer voedingsstoffen dan rijst
Beide varianten bevatten meer voedingsstoffen dan gewone rijst of zilvervliesrijst. Dit komt omdat ze grotendeels bestaan uit peulvruchten. Die zijn van nature rijk aan bijvoorbeeld vezels en eiwitten. Deze producten vallen dan ook in de Schijf van Vijf, net als zilvervliesrijst. Witte rijst is een minder gezonde optie omdat het weinig vezels bevat.
Bewerkte groente
Of deze rijstvervangers net zo gezond zijn als onbewerkte groente en peulvruchten blijft de vraag. In onderzoeken naar gezondheidseffecten van groente is gekeken naar groenten die niet of minimaal bewerkt zijn. Daar vallen bewerkte producten zoals deze groente-innovatie niet onder.
Bron van vezels
Met 8 tot 9 gram vezels per 100 gram zijn beide varianten groenterijst een bron van vezels. Ter vergelijking: in onbereide witte rijst zit per 100 gram 1,3 gram vezels. Zilvervliesrijst doet het iets beter met 3 gram vezels.
Eiwitrijk
Beide varianten peulvruchten- en groenterijst bevatten vrij veel eiwit. Per 100 gram onbereid product zit er 22 gram eiwit in. Ter vergelijking: in onbereide witte rijst zit per 100 gram 7 gram eiwit. En in zilvervliesrijst 8,5 gram.
- Lees ook: Extra eiwit, extra gezond?
Niet zo lekker
Slechts 8 van de 21 proevers vinden de erwten- en courgettevariant lekker. Ook de linzen- en wortelvariant valt niet in de smaak: maar 8 van de 23 proevers zijn enthousiast. Slecht een enkeling wil deze producten vaker kopen: ‘niet lekker en veel te duur’ laat een niet zo enthousiaste proever weten.
Glutenvrij
Op de verpakkingen staat ‘gluten-free’. Het klopt dat deze producten geen gluten bevatten. Maar dat is geen meerwaarde ten opzichte van witte- of zilvervliesrijst. Want daar zitten van nature ook geen gluten in.
Handig
De smaak is niet top. Maar een aantal proevers geeft wel aan het een handig product te vinden. ‘ Fijn ter afwisseling’ en ‘door de neutrale smaak overal voor te gebruiken’ worden als pluspunten genoemd. De proevers maakten dan ook allerlei gerechten met de groenterijst. Van nasi en bonenschotels tot curry’s en wokgerechten.
Lees ook:
Artikelen binnen Voedingstests
Alle artikelenNieuw & interessant
- 18 jan.
Maaltijdvervangers
De ene maaltijdvervanger is de andere niet. We bekeken er 27. - 14 jan.
Geproefd: Beemster Kaas Croquetten
Romige kaasragout in een krokant jasje. Klinkt lekker. We namen de proef op de som en bekeken wat erin zit. - 10 dec.
Geproefd: vegetarische erwtensoep
Unox heeft naast de Hollandse erwtensoep nu ook een vegetarische variant. Is die wel lekker? Wij zetten een gezin van 4 personen de gewone en de vegetarische soep voor. - 8 dec.
Paddenstoelensoep
Weinig paddenstoelen, veel zout. Dat is vaak het recept voor paddenstoelensoep uit de supermarkt. We namen er 19 onder de loep.