Test: Kroketten

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 13 februari 2015
Wat & hoe?
15 kroketten van zowel A-merken als de grootste huismerken zijn onderzocht op:
- De hoeveelheid stukjes en draadjes vlees;
- Het gehalte aan zout en verzadigd vet;
- De kwaliteit en smaak, beoordeeld door zes experts.
De resultaten
1) In 13 van de 15 kroketten vonden wij veel minder dan de gedeclareerde hoeveelheid vlees terug. Hiervoor vonden wij meerdere verklaringen:
- De definitie van vlees is voor een consument anders dan voor de wet. Volgens de Van Dale is vlees 'spiermassa'. De Warenwet ziet dit anders en rekent ook vet en zogenoemd collageen (pezen en zenen) tot vlees.
- Een deel van het vlees valt in de fabriek tijdens het koken en mengen van de ragout in onherkenbare kleine stukje (<1 millimeter) uiteen.
2) Een boterham met kaas is nagenoeg even ongezond als een boterham met kroket.
De test
Alle 15 rundvleeskroketten zijn beoordeeld op kwaliteit en smaak door 6 experts. Culinair recensent Florine Boucher, patissier Cees Holtkamp, topchef Eric Swaghoven, vleesexpert Paul van Trigt en slagers Edwin Wapenaar en Wim de Rooij.
Lees ook:
Nieuw & interessant
- 9 mei.
Geproefd: Vegan ei-vervangers
Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? - 25 apr.
Mager gehakt toch niet zo mager
Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt. - 5 apr.
Geproefd: Vegetarische Vissticks
Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks. - Test | 29 mrt.
Test aardbeienspread
Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?