Test: Kroketten

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 13 februari 2015
Wat & hoe?
15 kroketten van zowel A-merken als de grootste huismerken zijn onderzocht op:
- De hoeveelheid stukjes en draadjes vlees;
- Het gehalte aan zout en verzadigd vet;
- De kwaliteit en smaak, beoordeeld door zes experts.
De resultaten
1) In 13 van de 15 kroketten vonden wij veel minder dan de gedeclareerde hoeveelheid vlees terug. Hiervoor vonden wij meerdere verklaringen:
- De definitie van vlees is voor een consument anders dan voor de wet. Volgens de Van Dale is vlees 'spiermassa'. De Warenwet ziet dit anders en rekent ook vet en zogenoemd collageen (pezen en zenen) tot vlees.
- Een deel van het vlees valt in de fabriek tijdens het koken en mengen van de ragout in onherkenbare kleine stukje (<1 millimeter) uiteen.
2) Een boterham met kaas is nagenoeg even ongezond als een boterham met kroket.
De test
Alle 15 rundvleeskroketten zijn beoordeeld op kwaliteit en smaak door 6 experts. Culinair recensent Florine Boucher, patissier Cees Holtkamp, topchef Eric Swaghoven, vleesexpert Paul van Trigt en slagers Edwin Wapenaar en Wim de Rooij.
Lees ook:
Populaire artikelen
Test duurzamere filterkoffie
Filterkoffie met een topkeurmerk garandeert een duurzamer bakkie. Zes experts proefden 35 soorten en filterden daar de lekkerste uit.Test rode kool met appel
Welke rode kool met appel is het lekkerst en het gezondst? Wij testten 25 varianten rode kool met appel.- Nieuws
Advies Gezondheidsraad steun in rug voor snelle invoering Nutri-Score
De Gezondheidsraad adviseert positief over het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Volgens de raad kan het kleurenlogo consumenten helpen bewuste keuzes te maken. De Consumentenbond roept de staatssecretaris op haast te maken met de officiële toelating van het logo in Nederlandse supermarkten. Test online supermarkten
In online supermarkten ontbreekt vaak wettelijk verplichte voedingsinformatie. De informatie is in geen enkele onderzochte webwinkel altijd volledig. Welke supers doen het beter?