icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test: Kroketten

Er is iets mysterieus met kroketten. Fabrikanten zeggen er royale hoeveelheden vlees in te stoppen, de Consumentenbond vindt slechts zielige hoopjes terug. In 13 van de 15 kroketten vonden wij veel minder dan de gedeclareerde hoeveelheid vlees terug.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 13 februari 2015

Wat & hoe?

15 kroketten van zowel A-merken als de grootste huismerken zijn onderzocht op:

  • De hoeveelheid stukjes en draadjes vlees;
  • Het gehalte aan zout en verzadigd vet;
  • De kwaliteit en smaak, beoordeeld door zes experts.

De resultaten

1) In 13 van de 15 kroketten vonden wij veel minder dan de gedeclareerde hoeveelheid vlees terug. Hiervoor vonden wij meerdere verklaringen:

  • De definitie van vlees is voor een consument anders dan voor de wet. Volgens de Van Dale is vlees 'spiermassa'. De Warenwet ziet dit anders en rekent ook vet en zogenoemd collageen (pezen en zenen) tot vlees.
  • Een deel van het vlees valt in de fabriek tijdens het koken en mengen van de ragout in onherkenbare kleine stukje (<1 millimeter) uiteen.

2) Een boterham met kaas is nagenoeg even ongezond als een boterham met kroket.

De test 

Alle 15 rundvleeskroketten zijn beoordeeld op kwaliteit en smaak door 6 experts. Culinair recensent Florine Boucher, patissier Cees Holtkamp, topchef Eric Swaghoven, vleesexpert Paul van Trigt en slagers Edwin Wapenaar en Wim de Rooij.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Populaire artikelen

  • Sneetjes meergranenbrood

    Test meergranenbrood

    Is meergranenbrood echt zo gezond en lekker als het lijkt? Wij testten 17 bruine en volkoren meergranenbroden uit de supermarkt.
  • Combi vegan omeletmix

    Geproefd: Vegan ei-vervangers

    Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
  • Vetgehalte in gehakt

    Mager gehakt toch niet zo mager

    Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
  • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks

    Geproefd: Vegetarische Vissticks

    Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.