Test: Kroketten
Thomas Cammelbeeck Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:13 februari 2015
Wat & hoe?
15 kroketten van zowel A-merken als de grootste huismerken zijn onderzocht op:
- De hoeveelheid stukjes en draadjes vlees;
- Het gehalte aan zout en verzadigd vet;
- De kwaliteit en smaak, beoordeeld door zes experts.
De resultaten
1) In 13 van de 15 kroketten vonden wij veel minder dan de gedeclareerde hoeveelheid vlees terug. Hiervoor vonden wij meerdere verklaringen:
- De definitie van vlees is voor een consument anders dan voor de wet. Volgens de Van Dale is vlees 'spiermassa'. De Warenwet ziet dit anders en rekent ook vet en zogenoemd collageen (pezen en zenen) tot vlees.
- Een deel van het vlees valt in de fabriek tijdens het koken en mengen van de ragout in onherkenbare kleine stukje (<1 millimeter) uiteen.
2) Een boterham met kaas is nagenoeg even ongezond als een boterham met kroket.
De test
Alle 15 rundvleeskroketten zijn beoordeeld op kwaliteit en smaak door 6 experts. Culinair recensent Florine Boucher, patissier Cees Holtkamp, topchef Eric Swaghoven, vleesexpert Paul van Trigt en slagers Edwin Wapenaar en Wim de Rooij.
Populaire artikelen
Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap
Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.Eet je gezond met de lekkerste notenmix
Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.Visvervangers: niet zo gezond als echte vis
Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.Test gezondste roggebrood
In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.