icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Feiten en fabels over geitenmelk

Geitenmelk is witter en smaakt anders dan koemelk. Ook zou het gezonder zijn dan koemelk. Wij zetten wat feiten en fabels op een rijtje.
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck   Expert voeding & gezondheidBijgewerkt op:11 juni 2021

geitenmelk-in-glas

Als je koemelkallergie hebt, kun je wel geitenmelk drinken

Fabel

Bij een koemelkallergie reageert het afweersysteem op de eiwitten in koemelk. In geitenmelk zijn die eiwitten iets anders. En al gebeurt het niet altijd, eiwitten uit geitenmelk kunnen ook een ernstige allergische reactie uitlokken bij mensen met een koemelkallergie. Overleg daarom eerst met een diëtist of arts voordat je het probeert.

In geitenmelk zit bijna evenveel lactose als in koemelk. Geitenmelk is daarom geen optie bij een lactose-intolerantie. Wel wordt yoghurt vaak beter verdragen. In yoghurt zit minder lactose dan in melk. 

Geitenmelk bevat meer essentiële vetten dan koemelk

Feit

Er zit in geitenmelk 2 keer zo veel alfa-linoleenzuur (ALA) en linolzuur als in koemelk. Deze vetten kan het lichaam niet zelf aanmaken. Daarom heten ze essentiële vetzuren. Deze vetzuren zijn goed voor het hart en de bloedvaten. 

Alfa-linoleenzuur (ALA) en linolzuur zitten vooral in lijnzaad- en zonnebloemolie. Daar zit dan ook veel meer in: een eetlepel olie kun je vergelijken met een beker geitenmelk.

Geitenmelk bevat meer vitamines en mineralen dan koemelk

Fabel

Wat betreft vitamines en mineralen lijkt geitenmelk op koemelk. Er zit bijvoorbeeld ongeveer evenveel calcium, magnesium, fosfor en zink in. Wel zit er in geitenmelk minder jodium. Ook de vitamines zijn grotendeels vergelijkbaar. In geitenmelk zit wat minder foliumzuur en vitamine B12 dan in koemelk.

In geitenmelk zit geen bètacaroteen, waardoor de melk wat witter is. Bètacaroteen geeft een gele kleur. In geitenmelk is deze stof al omgezet in vitamine A (retinol). Dat maakt trouwens niet uit voor de gezondheid: ons lichaam zet de bètacaroteen uit koemelk zelf om in vitamine A.

Wellicht neemt je lichaam de mineralen in geitenmelk beter op. Dat is in elk geval bij dieren zo. Hoe het bij mensen is, is nog niet voldoende uitgezocht. 

Geitenmelk is beter verteerbaar dan koemelk

Fabel

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor een betere vertering van geitenmelk bij mensen. Sowieso is de vertering van koemelk voor de meeste mensen niet zo'n probleem. Als dat wel zo is, dan maakt geitenmelk geen verschil. Mensen met bijvoorbeeld chronische darmontsteking verdragen vaak helemaal geen melk. 

Als reden voor die betere vertering wordt vaak genoemd dat de vetmoleculen kleiner zijn in geitenmelk. Dit klopt, maar dit geldt alleen voor rauwe melk. De koemelk in de winkel is gepasteuriseerd en gehomogeniseerd, waardoor de vetdeeltjes kleiner worden. Dat verschil is dus te verwaarlozen.

Peuters kunnen beter geitenmelk drinken

Fabel

Voor peuters is geitenmelk nauwelijks beter dan koemelk. In beide soorten melk zit ongeveer hetzelfde aan voedingsstoffen. Ook zit er niet meer ijzer, vitamine D of visvetzuren in geitenmelk. Dit zijn stoffen die belangrijk zijn voor jonge kinderen. Want peuters komen deze stoffen vaak tekort.

In een glas geitenmelk zit 0,3 milligram ijzer. Met een boterham met ijzerverrijkte appelstroop krijg je al 10 keer zo veel ijzer binnen. Verder zit er ook ijzer in rundvlees, groene groente, noten en pinda’s.

Flesvoeding van geitenmelk is beter dan 'gewone' flesvoeding

Fabel

Tot je baby 1 jaar is, mag hij nog geen gewone geitenmelk drinken. Wel is er voor baby’s zogenaamde zuigelingenvoeding (flesvoeding) op basis van geitenmelk op de markt. Denk aan de merken Kabrita of Nanny Care. Dat is echter geen betere voeding dan ‘gewone’ flesvoeding, die van koemelk gemaakt is.

Uit onderzoek blijkt dat baby’s niet beter groeien en zich ook niet anders ontwikkelen als zij zuigelingenvoeding van geitenmelk drinken. Ook geeft het even vaak klachten, zoals krampjes. In het verleden claimden fabrikanten weleens dat geitenmelk beter verteerbaar is. Maar dit is niet bewezen en mag daarom ook niet op de verpakking staan.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

  • Header Notenmix 1200x800

    Eet je gezond met de lekkerste notenmix

    Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
  • Visvervangers groepsfoto 1200X800

    Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

    Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.
  • Roggebrood

    Test gezondste roggebrood

    In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.
  • Plantaardige yoghurt openingsbeeld

    Plantaardige yoghurt

    Plantaardige yoghurt, dat is toch nooit zo gezond als ‘echte’ zuivel? Toch wel! Als je slim kiest, zit er alles in wat yoghurt gezond maakt.