! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geproefd: pizza’s Margherita met groentebodem

De supermarkt biedt een ruime keuze aan thuis af te bakken pizza’s. Lekker, maar vaak niet zo gezond. Om toch de nodige groentes binnen te krijgen introduceerden fabrikanten pizza's met groentebodems. We proefden 2 soorten en bekeken de voedingswaarde.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:27 oktober 2020

Pizza groentenbodems

Twee varianten

We probeerden de volgende 2 soorten:

Magioni Margherita master

  • Bodem van paprika, volkorenmeel en bloem 
  • Bevat 45% groente, 155 gram per pizza.
  • Verkrijgbaar bij Albert Heijn (€5,65) en Jumbo (€5,37)

Dr. Oetker Yes it’s PIZZA! Cauliflower Base

  • Bodem van tarwebloem en bloemkool
  • Bevat 50% groente, 165 gram per pizza
  • Verkrijgbaar bij Albert Heijn (€3,55), Jumbo (€3,20) en Plus (€3,55)

    Hoe smaakt het?

    Beide pizza’s zijn lekker en rijkelijk belegd. De pizza van Magioni is ook erg rijk van smaak en heeft iets licht pittigs. De ovengedroogde tomaatjes zijn een erg smakelijke toevoeging. De bodem is wel vrij dik en wat zompig.

    Dr. Oetker’s bloemkoolvariant is ook niet verkeerd, maar wel minder spannend qua smaak. De mozzarella maakt mooie kaasslierten. En de bodem is prima krokant. Je merkt eigenlijk niet dat een gedeelte uit bloemkool bestaat.  

    Wat is het?

    Het zijn pizza Margherita’s (tomaat- en mozzarellatopping) met een groentebodem. Bij Dr. Oetker is een deel van het bloem voor de bodem vervangen door bloemkool. Bij Magioni is een deel vervangen door paprika. Daarmee verschillen ze van andere pizza Margherita’s die we onlangs testten.

    Voedingswaarde

    De pizza’s bevatten meer groente en mede daardoor wat meer vezels dan gewone pizza’s. De pizza’s zijn wel vrij zout. Dat is dan weer niet zo gezond. 

    Groente

    De pizza’s bevatten ruim 2 keer zoveel groente als gewone pizza’s Margherita. Ter vergelijking: in varianten zonder groentebodem zit zo’n 70 gram groente. Het Voedingscentrum geeft aan dat een gezonde avondmaaltijd minimaal 150 gram groente moet bevatten. De groentebodem pizza’s voldoen daar beiden aan. 

    Vezels

    In een gewone pizza Margherita zit ongeveer 2 gram vezel per 100 gram (6 à 7 gram per pizza). Bij de bloemkoolvariant van Dr. Oetker is dat 2,3 (7,4 gram per pizza). De paprikavariant van Magioni bevat per 100 gram 3,4 vezels (11,6 gram per pizza). Het vezelgehalte is hier ook wat hoger door het gebruik van volkorenmeel.  

    Zout

    De bloemkoolpizza van Dr. Oetker bevat bijna 1 gram zout per 100 gram pizza (3 gram per pizza). Dat is voor een hele pizza de helft van de dagelijkse maximaal aanbevolen hoeveelheid en net zoveel als in gewone pizza’s. Niet zo gezond dus. Magioni doet het iets beter met 0.71 gram zout per 100 gram pizza (2,46 gram per pizza).  

    Calorieën

    Een Margherita pizza met gewone bodem bevat al snel zo’n 800 kilocalorieën. De Dr. Oetker bloemkoolvariant zit er met 672 per pizza wat onder. Ook de Magioni variant is met 647 kilocalorieën minder calorierijk. Let wel op de verpakking: daar staat groot '324 calories' op (voor een halve pizza). 

    Toevoegingen

    Beide pizza’s bevatten een aantal toevoegingen die je misschien niet verwacht. Zo zit er in de Dr. Oetker bloemkoolpizza champignonpoeder. Dat verwacht je eerder bij een pizza fungi. De Magioni Margherita pizza dankt zijn kleurrijke bodem niet alleen aan de paprika: het bevat ook de rode kleurstof annatto. 

    Vegetarisch

    Beide pizza’s bevatten kaas gemaakt met plantaardig (microbieel) stremsel. Daarmee passen ze in een vegetarisch dieet

    Lees verder

    Nieuw & interessant

    • Sfeerbeeld afbakbroodjes
      24 nov.

      Test afbakbroodjes

      Hoe gezond zijn 'bruine' afbakbroodjes uit de supermarkt? Wij namen er 34 onder de loep.
    • Kruidnoten 3 smaken
      23 nov.

      Geproefd: Kruidnoten gin tonic, red velvet en carrot cake

      Het is weer tijd voor kruidnoten. Maar welke kies je? Het aanbod is gigantisch. Wij proefden een paar opmerkelijke smaken en bekeken wat erin zit.
    • Pizza margherita sfeer
      6 okt.

      Test pizza margherita

      Welke pizza margherita uit de supermarkt is het beste? Wij namen er 17 onder de loep.
    • Vegetarisch broodbeleg
      21 sep.

      Test Vegetarisch broodbeleg

      Vegetarisch broodbeleg is gezonder dan echte vleeswaren. Maar is het ook even lekker? Ons smaakpanel proefde 11 merken plantaardige filet americain, smeerworst en paté. Twee lijken heel erg op vlees.