! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geproefd: pizza’s Margherita met groentebodem

De supermarkt biedt een ruime keuze aan thuis af te bakken pizza’s. Lekker, maar vaak niet zo gezond. Om toch de nodige groentes binnen te krijgen introduceerden fabrikanten pizza's met groentebodems. We proefden 2 soorten en bekeken de voedingswaarde.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:27 oktober 2020

Pizza groentenbodems

Twee varianten

We probeerden de volgende 2 soorten:

Magioni Margherita master

 • Bodem van paprika, volkorenmeel en bloem 
 • Bevat 45% groente, 155 gram per pizza.
 • Verkrijgbaar bij Albert Heijn (€5,65) en Jumbo (€5,37)

Dr. Oetker Yes it’s PIZZA! Cauliflower Base

 • Bodem van tarwebloem en bloemkool
 • Bevat 50% groente, 165 gram per pizza
 • Verkrijgbaar bij Albert Heijn (€3,55), Jumbo (€3,20) en Plus (€3,55)

  Hoe smaakt het?

  Beide pizza’s zijn lekker en rijkelijk belegd. De pizza van Magioni is ook erg rijk van smaak en heeft iets licht pittigs. De ovengedroogde tomaatjes zijn een erg smakelijke toevoeging. De bodem is wel vrij dik en wat zompig.

  Dr. Oetker’s bloemkoolvariant is ook niet verkeerd, maar wel minder spannend qua smaak. De mozzarella maakt mooie kaasslierten. En de bodem is prima krokant. Je merkt eigenlijk niet dat een gedeelte uit bloemkool bestaat.  

  Wat is het?

  Het zijn pizza Margherita’s (tomaat- en mozzarellatopping) met een groentebodem. Bij Dr. Oetker is een deel van het bloem voor de bodem vervangen door bloemkool. Bij Magioni is een deel vervangen door paprika. Daarmee verschillen ze van andere pizza Margherita’s die we onlangs testten.

  Voedingswaarde

  De pizza’s bevatten meer groente en mede daardoor wat meer vezels dan gewone pizza’s. De pizza’s zijn wel vrij zout. Dat is dan weer niet zo gezond. 

  Groente

  De pizza’s bevatten ruim 2 keer zoveel groente als gewone pizza’s Margherita. Ter vergelijking: in varianten zonder groentebodem zit zo’n 70 gram groente. Het Voedingscentrum geeft aan dat een gezonde avondmaaltijd minimaal 150 gram groente moet bevatten. De groentebodem pizza’s voldoen daar beiden aan. 

  Vezels

  In een gewone pizza Margherita zit ongeveer 2 gram vezel per 100 gram (6 à 7 gram per pizza). Bij de bloemkoolvariant van Dr. Oetker is dat 2,3 (7,4 gram per pizza). De paprikavariant van Magioni bevat per 100 gram 3,4 vezels (11,6 gram per pizza). Het vezelgehalte is hier ook wat hoger door het gebruik van volkorenmeel.  

  Zout

  De bloemkoolpizza van Dr. Oetker bevat bijna 1 gram zout per 100 gram pizza (3 gram per pizza). Dat is voor een hele pizza de helft van de dagelijkse maximaal aanbevolen hoeveelheid en net zoveel als in gewone pizza’s. Niet zo gezond dus. Magioni doet het iets beter met 0.71 gram zout per 100 gram pizza (2,46 gram per pizza).  

  Calorieën

  Een Margherita pizza met gewone bodem bevat al snel zo’n 800 kilocalorieën. De Dr. Oetker bloemkoolvariant zit er met 672 per pizza wat onder. Ook de Magioni variant is met 647 kilocalorieën minder calorierijk. Let wel op de verpakking: daar staat groot '324 calories' op (voor een halve pizza). 

  Toevoegingen

  Beide pizza’s bevatten een aantal toevoegingen die je misschien niet verwacht. Zo zit er in de Dr. Oetker bloemkoolpizza champignonpoeder. Dat verwacht je eerder bij een pizza fungi. De Magioni Margherita pizza dankt zijn kleurrijke bodem niet alleen aan de paprika: het bevat ook de rode kleurstof annatto. 

  Vegetarisch

  Beide pizza’s bevatten kaas gemaakt met plantaardig (microbieel) stremsel. Daarmee passen ze in een vegetarisch dieet

  Lees verder

  Nieuw & interessant

  • ah_vegan_zoetRibs-bewerkt
   4 mei.

   Geproefd: vegan spareribs voor op de bbq

   Het bbq-seizoen gaat van start. Dan denk je misschien snel aan vlees, maar er zijn tegenwoordig kant-en-klare plantaardige alternatieven. Zo verkoopt Albert Heijn plantaardige spareribs. Hoe lekker en gezond is dat?
  • Pastasaus met spaghetti
   28 apr.

   Test pastasaus bolognese

   In de supermarkt zijn er liefst 18 kant-en-klare bolognesesauzen te vinden. Hoe authentiek, lekker en gezond zijn die?
  • supermarkt-man-2-nutriscore
   31 mrt.

   Minder inhoud, hogere prijs

   Welke producten in de supermarkt en drogisterij hebben minder inhoud gekregen? En zijn daardoor stiekem in prijs gestegen?
  • Sultana twist combi
   30 mrt.

   Geproefd: Sultana Twist

   We proefden de smaken mango & wortel en bosvruchten & rode biet. Ook bekeken we de voedingswaarde. Ter vergelijking legden we de naturel variant ernaast.