icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test bouillonblokjes: je koopt vooral zout

Test|Bouillonblokjes gebruik je als smaakmaker in bijvoorbeeld soep, door de risotto of in een stoofgerecht. Maar welke is de beste keuze? Uit onze labtest blijkt dat bouillonblokjes vooral veel zout bevatten. De zoutste variant bestaat zelfs voor 58% uit zout! Gelukkig zijn er ook minder slechte varianten met een zoutgehalte van 'slechts' 7 of 15%. 

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:24 april 2019

Bouillonblokjes

3 Highlights uit de test

 1. 1
  Grote verschillen 

  Uit de praktijk blijkt dat sommige blokjes vooral dienen als zoutvaatje. Met de zoutste variant krijg je per portie bouillon ruim 11 keer zoveel zout binnen als met de minst zoute variant. Daarmee zit je al op de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout van 6 gram. 

 2. 2
  Lastig vergelijken

  Het is lastig om het zoutgehalte van bouillonblokjes te vergelijken. Veel fabrikanten vermelden alleen de voedingswaarde na bereiding. Zo blijft de hoeveelheid zout in de blokjes onduidelijk.

 3. 3
  Zo hebben we getest

  We vergeleken 49 verschillende bouillonblokjes uit diverse supermarkten in de smaken groente, rund, kip. In het lab analyseerden we de hoeveelheid zout. Op basis van het etiket keken we naar de andere ingrediënten en de hoeveelheid groente, kip en rund.

Conclusie

Het gemiddelde zoutgehalte is zo’n 40%, maar sommige fabrikanten schieten nog verder door. Sommige blokjes bestaan voor meer dan de helft uit zout!

 

Benieuwd naar de testresultaten?

Leden hebben onbeperkt toegang tot onze testresultaten. Geen lid? Meld je aan en krijg direct toegang.

Bekijk onze abonnementen

Log in

Arrow_Blue

Word ook lid

Maak 7 dagen gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze andere tests.

Nieuw & interessant

 • Alpro kwark
  22 jun.

  Geproefd: Alpro Go On vegan kwark

  Naast plantaardige yoghurt, heb je nu ook plantaardige kwark: Alpro Go On. Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde.
 • Satesaus1_1200x800
  19 jun.

  Test satésaus

  De supermarkt staat vol met kant-en-klare varianten die je binnen enkele minuten op tafel zet. Lekker makkelijk natuurlijk. Maar hoe (on)gezond zijn deze sauzen? Wij bekeken 17 varianten.
 • Tussendoortjes 1200x800
  9 jun.

  Tussendoortjes langs de Nutri-Score-meetlat

  Het aanbod tussendoortjes is enorm. Vaak lijken ze ook heel verantwoord, maar zijn ze dat niet. Nutri-Score helpt je bij het maken van een echt gezondere keuze.
 • Smaakt Low carb brood bio
  4 jun.

  Geproefd: Less carb proteïne roggebrood

  Albert Heijn verkoopt proteïne-roggebrood van het merk Smaakt. Hoe gezond en smakelijk is dit?