icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Test bouillonblokjes: je koopt vooral zout

Test
|
Bouillonblokjes gebruik je als smaakmaker in bijvoorbeeld soep, door de risotto of in een stoofgerecht. Maar welke is de beste keuze? Uit onze labtest blijkt dat bouillonblokjes vooral veel zout bevatten. De zoutste variant bestaat zelfs voor 58% uit zout! Gelukkig zijn er ook minder slechte varianten met een zoutgehalte van 'slechts' 7 of 15%. 
rosa rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 24 april 2019

Bouillonblokjes

3 Highlights uit de test

 1. 1
  Grote verschillen 

  Uit de praktijk blijkt dat sommige blokjes vooral dienen als zoutvaatje. Met de zoutste variant krijg je per portie bouillon ruim 11 keer zoveel zout binnen als met de minst zoute variant. Daarmee zit je al op de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout van 6 gram. 

 2. 2
  Lastig vergelijken

  Het is lastig om het zoutgehalte van bouillonblokjes te vergelijken. Veel fabrikanten vermelden alleen de voedingswaarde na bereiding. Zo blijft de hoeveelheid zout in de blokjes onduidelijk.

 3. 3
  Zo hebben we getest

  We vergeleken 49 verschillende bouillonblokjes uit diverse supermarkten in de smaken groente, rund, kip. In het lab analyseerden we de hoeveelheid zout. Op basis van het etiket keken we naar de andere ingrediënten en de hoeveelheid groente, kip en rund.

Conclusie

Het gemiddelde zoutgehalte is zo’n 40%, maar sommige fabrikanten schieten nog verder door. Sommige blokjes bestaan voor meer dan de helft uit zout!

 

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Populaire artikelen

 • Gebruikstips_koffiezetapparaatontkalken

  Test duurzamere filterkoffie

  Filterkoffie met een topkeurmerk garandeert een duurzamer bakkie. Zes experts proefden 35 soorten en filterden daar de lekkerste uit.
 • Rode kool met appeltjes 1 1200x800

  Test rode kool met appel

  Welke rode kool met appel is het lekkerst en het gezondst? Wij testten 25 varianten rode kool met appel.
 • Nutriscore-1200x800
  Nieuws

  Advies Gezondheidsraad steun in rug voor snelle invoering Nutri-Score

  De Gezondheidsraad adviseert positief over het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Volgens de raad kan het kleurenlogo consumenten helpen bewuste keuzes te maken. De Consumentenbond roept de staatssecretaris op haast te maken met de officiële toelating van het logo in Nederlandse supermarkten.
 • online-shopping-reviews

  Test online supermarkten

  In online supermarkten ontbreekt vaak wettelijk verplichte voedingsinformatie. De informatie is in geen enkele onderzochte webwinkel altijd volledig. Welke supers doen het beter?