Test bouillonblokjes: je koopt vooral zout

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 24 april 2019

3 Highlights uit de test
- 1Grote verschillen
Uit de praktijk blijkt dat sommige blokjes vooral dienen als zoutvaatje. Met de zoutste variant krijg je per portie bouillon ruim 11 keer zoveel zout binnen als met de minst zoute variant. Daarmee zit je al op de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout van 6 gram.
- 2Lastig vergelijken
Het is lastig om het zoutgehalte van bouillonblokjes te vergelijken. Veel fabrikanten vermelden alleen de voedingswaarde na bereiding. Zo blijft de hoeveelheid zout in de blokjes onduidelijk.
- 3Zo hebben we getest
We vergeleken 49 verschillende bouillonblokjes uit diverse supermarkten in de smaken groente, rund, kip. In het lab analyseerden we de hoeveelheid zout. Op basis van het etiket keken we naar de andere ingrediënten en de hoeveelheid groente, kip en rund.
Conclusie
Het gemiddelde zoutgehalte is zo’n 40%, maar sommige fabrikanten schieten nog verder door. Sommige blokjes bestaan voor meer dan de helft uit zout!
Benieuwd naar de resultaten?
Word lid en krijg direct toegang tot alle resultaten van onze experts.
Nieuw & interessant
- 9 mei.
Geproefd: Vegan ei-vervangers
Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? - 25 apr.
Mager gehakt toch niet zo mager
Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt. - 5 apr.
Geproefd: Vegetarische Vissticks
Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks. - Test | 29 mrt.
Test aardbeienspread
Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?