icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test bouillonblokjes: je koopt vooral zout

Test
|
Bouillonblokjes gebruik je als smaakmaker in bijvoorbeeld soep, door de risotto of in een stoofgerecht. Maar welke is de beste keuze? Uit onze labtest blijkt dat bouillonblokjes vooral veel zout bevatten. De zoutste variant bestaat zelfs voor 58% uit zout! Gelukkig zijn er ook minder slechte varianten met een zoutgehalte van 'slechts' 7 of 15%. 
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 24 april 2019

Bouillonblokjes

3 Highlights uit de test

 1. 1
  Grote verschillen 

  Uit de praktijk blijkt dat sommige blokjes vooral dienen als zoutvaatje. Met de zoutste variant krijg je per portie bouillon ruim 11 keer zoveel zout binnen als met de minst zoute variant. Daarmee zit je al op de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout van 6 gram. 

 2. 2
  Lastig vergelijken

  Het is lastig om het zoutgehalte van bouillonblokjes te vergelijken. Veel fabrikanten vermelden alleen de voedingswaarde na bereiding. Zo blijft de hoeveelheid zout in de blokjes onduidelijk.

 3. 3
  Zo hebben we getest

  We vergeleken 49 verschillende bouillonblokjes uit diverse supermarkten in de smaken groente, rund, kip. In het lab analyseerden we de hoeveelheid zout. Op basis van het etiket keken we naar de andere ingrediënten en de hoeveelheid groente, kip en rund.

Conclusie

Het gemiddelde zoutgehalte is zo’n 40%, maar sommige fabrikanten schieten nog verder door. Sommige blokjes bestaan voor meer dan de helft uit zout!

 

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Populaire artikelen

 • Sneetjes meergranenbrood

  Test meergranenbrood

  Is meergranenbrood echt zo gezond en lekker als het lijkt? Wij testten 17 bruine en volkoren meergranenbroden uit de supermarkt.
 • Combi vegan omeletmix

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.