icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Test bouillonblokjes: je koopt vooral zout

Test|Bouillonblokjes gebruik je als smaakmaker in bijvoorbeeld soep, door de risotto of in een stoofgerecht. Maar welke is de beste keuze? Uit onze labtest blijkt dat bouillonblokjes vooral veel zout bevatten. De zoutste variant bestaat zelfs voor 58% uit zout! Gelukkig zijn er ook minder slechte varianten met een zoutgehalte van 'slechts' 7 of 15%. 

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:24 april 2019

Bouillonblokjes

Minst zoute bouillonblokjes

 • Damhert, Low salt groentebouillon: 7% zout

Meest zoute bouillonblokjes

Het gemiddelde zoutgehalte is zo’n 40%, maar sommige fabrikanten schieten nog verder door. Sommige blokjes bestaan voor meer dan de helft uit zout!

De meest zoute zijn:

 • Albert Heijn Krachtige bouillon kip: 58% zout
 • Maggi bouillonblokjes: 57% zout

Benieuwd naar de testresultaten?

Leden hebben onbeperkt toegang tot onze testresultaten. Geen lid? Meld je aan en krijg direct toegang.

Word lid

Log in

We vergeleken 49 verschillende bouillonblokjes uit diverse supermarkten in de smaken groente, rund en kip. Zowel A-merken als huismerken. In een lab analyseerden we het zoutgehalte. Ook bekeken we de overige ingrediënten zoals smaakversterkers en de hoeveelheid groente, kip en rund. 

Grote verschillen 

Echte bouillon is getrokken van groenten, kruiden en specerijen en bijvoorbeeld vlees als rund of kip. Je gebruikt ze om meer smaak te geven aan een gerecht, soep of saus. Maar uit de praktijk blijkt dat sommige blokjes vooral dienen als zoutvaatje. Met de zoutste variant krijg je per portie bouillon ruim 11x zoveel zout binnen als met de minst zoute variant. Daarmee zit je al op de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout van 6 gram. 

Lastig vergelijken

Bereid versus onbereid

Het is lastig om het zoutgehalte van bouillonblokjes te vergelijken. Veel fabrikanten vermelden alleen de voedingswaarde na bereiding. Zo blijft de hoeveelheid zout in de blokjes onduidelijk. Dat de bouillonblokjes van Maggi voor 57% uit zout bestaan vind je bijvoorbeeld nergens terug op de verpakking. Daarop staat enkel de voedingswaarde per bereid product, dus nadat je water hebt toegevoegd.

Koken op smaak

Lang niet iedereen houdt zich aan die voorgestelde bereidingswijze. Je kookt toch voornamelijk ‘op smaak’. Voeg je bijvoorbeeld nog een half blokje extra toe, dan is het moeilijk inschatten hoeveel extra zout je binnenkrijgt. Je moet dan flink gaan zitten rekenen. Niet erg klantvriendelijk.

Berekening voedingswaarde

Tenslotte wijkt de voorgestelde bereidingswijze soms af van hoe de voedingswaarde op het etiket wordt berekend. Zo raadt Maggi bij de groentebouillon aan 1 à 2 tabletten per liter te gebruiken. Maar bij het berekenen van de voedingswaarde gaat de fabrikant uit van het minst zoute scenario van 1 blokje. Zo lijkt de bouillon minder zout. Dit is niet heel transparant van de producent. Inmiddels heeft Maggi beterschap beloofd. 

Lees ook:

  7 dagen gratis

  Maak 7 dagen gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze tests.

  Nieuw & interessant

  • Supermarkt_kassa
   Nieuws  |  27 aug.

   A-merken fors in prijs gestegen

   Vooral A-merken zijn het afgelopen jaar een stuk duurder geworden. Dat blijkt uit de jaarlijkse supermarktprijspeiling. Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken is daardoor nog groter geworden.
  • Ontbijtkoek 1200x800
   26 aug.

   Ontbijtkoek langs de Nutri-Score-meetlat

   Ontbijtkoek is een populair tussendoortje, en dat zie je in de supermarkt. Er komen steeds meer soorten. Hoe maak je een gezonde keuze? Nutri-Score helpt daarbij.
  • Faux-gras
   21 aug.

   Geproefd: vega ganzenlever

   Bij Lidl kun je in oktober een veganistisch alternatief voor foie gras (ganzenlever) kopen: Faux Gras. Wat is het, en hoe smaakt het?
  • Gezondgids 1200x800

   Gezondgids met korting

   De Gezondgids maakt gezonder en bewuster leven makkelijker. Houd zelf de vinger aan de pols op het gebied van voeding en gezondheid. Lees 'm een jaar lang met 35% korting of kies een boek als cadeau.