6 misleidende marketingtrucs in de supermarkt

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op: 31 december 2021

Fabrikanten halen soms alles uit de kast om je te verleiden. Bijvoorbeeld door alleen gezonde ingrediënten te benadrukken. Dat leidt je af van de ongezonde ingrediënten.
Of ze goochelen met verplichte informatie om de waarheid te verbergen. Zo vind je vaak de voedingswaarde alleen na bereiding. Dus na de toevoeging van bijvoorbeeld water of groente. Dit geeft een vertekend beeld van wat je werkelijk binnenkrijgt.
Ten slotte verleiden ze je graag met mooie woorden die weinig zeggen. Denk aan ambachtelijk, vers of natuurlijk. Als je deze trucs herkent, maak je makkelijker een gezonde keuze.
Marketingtrucs
Voedingsclaims
Veel voorkomende claims op producten zijn 'suikerarm’ en ‘rijk aan vezels’. Het gebruik van deze claims is in de Europese wetgeving vastgelegd. Een fabrikant mag ze dus alleen gebruiken als ze kloppen. Maar zo’n claim betekent niet per se dat een product gezond is. Ze zetten je gemakkelijk op het verkeerde been.
Veelgebruikte claims
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Nieuw & interessant
- 1 feb.
Claims op ongezonde producten
Op allerlei ongezonde producten staan voedings- en gezondheidsclaims. Zoals ‘bron van vezels’ en ‘rijk aan vitamine C’. Maar koek en frisdrank zijn daarmee niet ineens gezond. Trap er niet in. - 21 dec.
Wat zit er in alcoholhoudende dranken?
Er zit meer in alcoholhoudende dranken dan alleen alcohol. Dat staat vaak niet op het etiket, al gaat dat veranderen. De Europese Commissie wil etikettering van voedingswaardeinformatie en ingrediënten voor alcoholhoudende dranken verplicht gaan stellen. Wij bekeken nu al wat je verder met een borrel binnenkrijgt. - 13 dec.
Trends in voeding
Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit. - Nieuws | 9 dec.
Kruidenmixen: weinig kruiden, veel goedkope vulling
Een zakje of potje kruidenmix bevat vaak weinig kruiden en specerijen. De rest is goedkope opvulling, zoals zout, (paneer)meel, suikers of groente. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.