icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Test: Saté uit de vriezer

Test | Saté uit de vriezer heeft weinig met het origineel uit Indonesië te maken. Geen mooie stukjes vlees maar snippers of gehakt, in de fabriek tot blokjes geperst. Het etiket zwijgt erover.
Antje Houmes

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  23 maart 2015


Wat & hoe: 

11 kipsaté en 7 varkenssaté uit de vriezer, van zowel A-merken als de grootste huismerken, onderzochten we op:

  • Vleeskwaliteit, beoordeeld door een vleesexpert en nagevraagd bij fabrikanten.
  • Het gehalte aan zout en verzadigd vet, bepaald in een laboratorium.
  • De hoeveelheid vlees en saus, uitgeplozen in een laboratorium.
  • De juistheid van het etiket.

De resultaten: 

  • Saté van stukjes vlees? Vergeet het maar! De fabrikanten persen kleine stukjes vlees, gehakt of separatorvlees in een mal tot een blokje.
  • Het etiket vertelt je niet dat het om een samengesteld vleesproduct gaat. Op het etiket is niet te achterhalen dat het vlees niet uit één stuk bestaat, maar is samengesteld.
  • Het etiket is onduidelijk over de gebruikte hoeveelheid vlees. Te lezen valt bijvoorbeeld: 'vlees 60 g: varkensvlees 85%'. Gemiddeld blijkt 15% van het 'vlees' te bestaan uit ingrediënten als ketjap, zout en kruiden.
  • Saté uit de vriezer bevat vaak te veel zout en is daardoor minder gezond. Een portie bevat gemiddeld 2,5 gram zout.
  • De pindasaus bevat soms erg veel suiker. Een saté uit de test bevat per portie (280g) maar liefst net zoveel suiker als anderhalve glas cola.

Wil je het volledige verhaal lezen of weten welke saté als beste uit de test kwam? Zie het artikel in de Consumentengids van april 2015 (pdf, voor leden). 

 

Nieuw & interessant