icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test: Saté uit de vriezer

Test | Saté uit de vriezer heeft weinig met het origineel uit Indonesië te maken. Geen mooie stukjes vlees maar snippers of gehakt, in de fabriek tot blokjes geperst. Het etiket zwijgt erover.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  23 maart 2015


Wat & hoe: 

11 kipsaté en 7 varkenssaté uit de vriezer, van zowel A-merken als de grootste huismerken, onderzochten we op:

  • Vleeskwaliteit, beoordeeld door een vleesexpert en nagevraagd bij fabrikanten.
  • Het gehalte aan zout en verzadigd vet, bepaald in een laboratorium.
  • De hoeveelheid vlees en saus, uitgeplozen in een laboratorium.
  • De juistheid van het etiket.

De resultaten: 

  • Saté van stukjes vlees? Vergeet het maar! De fabrikanten persen kleine stukjes vlees, gehakt of separatorvlees in een mal tot een blokje.
  • Het etiket vertelt je niet dat het om een samengesteld vleesproduct gaat. Op het etiket is niet te achterhalen dat het vlees niet uit één stuk bestaat, maar is samengesteld.
  • Het etiket is onduidelijk over de gebruikte hoeveelheid vlees. Te lezen valt bijvoorbeeld: 'vlees 60 g: varkensvlees 85%'. Gemiddeld blijkt 15% van het 'vlees' te bestaan uit ingrediënten als ketjap, zout en kruiden.
  • Saté uit de vriezer bevat vaak te veel zout en is daardoor minder gezond. Een portie bevat gemiddeld 2,5 gram zout.
  • De pindasaus bevat soms erg veel suiker. Een saté uit de test bevat per portie (280g) maar liefst net zoveel suiker als anderhalve glas cola.

Wil je het volledige verhaal lezen of weten welke saté als beste uit de test kwam? Zie het artikel in de Consumentengids van april 2015 (pdf, voor leden). 

 

Nieuw & interessant

  • Gezond-ijs-test
    Test  |  30 apr.

    Vanille-ijs: lightvarianten getest

    Caloriearm of eiwitrijk ijs klinkt gezond, maar hoe gezond is het en is het ook lekker? We lieten 27 panelleden 3 soorten vanille-ijs, van de merken Oppo, Koupe, en Breyers, beoordelen.
  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  26 apr.

    Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

    Het RIVM constateert dat er nog steeds te veel suiker en zout in voeding zit en adviseert de overheid om stappen te nemen om daadwerkelijk voortgang te boeken op het gebied van productverbetering van voedingsmiddelen.
  • mozzarella-still-test
    Test  |  27 mrt.

    Mozzarella: koemelk of buffelmelk?

    Wat is het verschil tussen mozzarella van buffelmelk en mozzarella van koemelk? Wij testten van 7 buffelmozzarella’s en 12 koemelkmozzarella’s hoe lekker en gezond ze zijn.
  • Gezondgids 1200x800

    Gezondgids met korting

    De Gezondgids maakt gezonder en bewuster leven makkelijker. Houd zelf de vinger aan de pols op het gebied van voeding en gezondheid. Lees 'm een jaar lang met 35% korting of kies een boek als cadeau.