! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ontbijtgranen voor kinderen langs de Nutri-Score-meetlat

Als het aan kinderen zelf ligt, eten ze waarschijnlijk het liefst elke ochtend Coco Pops of Honing Rings. Dit soort ontbijtgranen zijn natuurlijk niet erg gezond. Welke zijn dat dan wel? Nutri-Score helpt je een gezonde keuze te maken.
Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 2 juli 2019

Ontbijtgranen-kids_1200x800

Ontbijtgranen lang niet zo gezond als vaak gedacht

Met namen als Coco Pops en Honing Rings was het al te verwachten: veel ontbijtgranen voor kinderen zijn niet echt gezond. Met Nutri-Score zie je in een oogopslag welke ontbijtgranen voor kinderen niet zo gezond zijn en welke wel door de beugel kunnen. Om dat inzichtelijk te maken kenden wij het voedselkeuzelogo Nutri-Score toe aan 20 kinderontbijtgranen:

Taartdiagram_Kinder Ontbijtgranen

 

Zoek de verschillen tussen diverse ontbijtgranen

Nutri-Score helpt je een gezonde keuze te maken. Op het oog vergelijkbare producten kunnen heel verschillend scoren.

Ontbijtgranen Kids vergelijk 1200x800-

Eet je kind graag een ontbijtje met chocoladesmaak, dan kun je beter gaan voor Quaker Kids Crunchy Mix-Up Chocolate Flavour met Nutri-Score A dan voor Jordans Junior Chocolate Granola met een C. De granola van Jordans bevat wat meer suikers, maar vooral meer verzadigd vet.

Ontbijtgranen Kids vergelijk 1200x800-2
De Jumbo Choco Rings en Jumbo Choco Chips zien er even (on)gezond uit. Toch krijgen de rings een A en de chips een C. Dit komt door het verschil in de hoeveelheid suikers en verzadigd vet.

Ontbijtgranen Kids vergelijk 1200x800-3Is je kind fan van gepofte tarwe, dan is met behulp van Nutri-Score de gezondste keuze zo gemaakt. Die van AH Basic scoort een A. De smacks van Kellogg’s is met een C aanzienlijk rijker aan suiker en bevat minder eiwit.

Kwart van de ontbijtgranen gezond

Van de 20 soorten die wij bekeken scoren er 5 een A. Slechts een kwart dus. Ze bevatten veel vezels en eiwitten, en een relatief bescheiden hoeveelheid suikers, verzadigd vet en zout. Zo bevatten de Quaker Kids Crunchy Mix-Up met chocolade- of aardbeiensmaak en de Jordans Junior Strawberry Granola niet meer dan 12% suikers. Ook de Jumbo Choco Rings en de AH Basic gepofte tarwe met honing staan in de top 5.

In de tabel is precies na te gaan welke Nutri-Score de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgen:Tabel Kinder-Ontbijtgranen

Ontbijtgranen voor volwassenen gezonder

Van ontbijtgranen voor volwassenen zijn er meer gezonde varianten. Van de 50 die wij bekeken, scoren er 22 een A. Dat is maar liefst 44%. Denk aan producten zonder al te veel toevoegingen zoals havermout, Brinta en cornflakes. Ook voor de liefhebbers van muesli, granola en zelfs krokante muesli zit er genoeg gezonds tussen. Voor je kind zijn dat prima alternatieven voor kinderontbijtgranen.

Lees ook: Ontbijtgranen langs de Nutri-Score meetlat

Minder gezonde keuze

Suikerbommen

Het grootste minpunt van veel kinderontbijtgranen is de toevoeging van veel suikers, gemiddeld 23%. Denk aan de toevoeging van tafelsuiker, maar ook aan glucosestroop en honing. Er zitten uitschieters bij tot 37%, zoals Kellogg’s Frosties. Op nummer 2 en 3 staan de Kellogg's Smacks (34% suikers) en Kellogg's Trésor chocolade-hazelnootsmaak (29% suikers).

Veel suiker maakt ontbijtgranen niet alleen calorierijk, maar ook slecht voor de tanden. Daarnaast is het natuurlijk veel beter als je kind went aan hartige smaken en leert dat niet alles zoet hoeft te zijn.

Zout

Het voordeel van ontbijtgranen ten opzichte van brood is dat het meestal weinig zout bevat. Die vlieger gaat helaas voor kinderproducten vaak niet op. Ondanks het zoete karakter van de ontbijtgranen is er vaak flink wat zout toegevoegd.

Ruim de helft van de ontbijtgranen scoort niet hoger dan een C, onder andere door het toegevoegde zout (gemiddeld 1 gram per 100 gram). Op de Jumbo Honing Rings na zijn het allemaal producten van Kellogg’s.

Extra vitamines en mineralen

Aan de meeste ontbijtgranen voor kinderen zijn vitamines en mineralen toegevoegd. Vaak een heel aantal B-vitamines, ijzer en soms vitamine D. Als je gezond eet, heeft de toevoeging van vitamines aan dit soort producten geen meerwaarde. Daarbij zijn volkoren ontbijtgranen van nature rijk aan B-vitamines en ijzer, en bevatten die ook nog eens veel vezels.

Voor kinderen tot en met 3 jaar geldt het advies om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te slikken. De 2,5 microgram vitamine D per portie die je met sommige producten nog eens extra binnenkrijgt, is dan niet extra gezond.

Zo hebben we deze ontbijtgranen geselecteerd

We pasten de berekening van Nutri-Score toe op 20 ontbijtgranen voor kinderen. Dit is het volledige aanbod van Albert Heijn en Jumbo, de 2 grootste supermarkten.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Reclame voor ongezond eten
  Nieuws | 27 sep.

  Wetgeving tegen ongezonde kinderreclames nodig

  De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.
 • Pannenkoekenmixen
  Test | 12 nov.

  Pannekoekenmix: test suiker

  Wij onderzochten welke pannenkoekenmixen het gezondst zijn. 
 • Kinderdrankjes nieuws
  Nieuws | 20 aug.

  Nutri-Score ontmaskert ongezonde fruitdrankjes

  Aan veel fruitdrankjes voor kinderen is zoveel suiker toegevoegd dat ze ongezond zijn. Dat constateert de Consumentenbond die de Nutri-Score van 30 drankjes berekende. Meer dan de helft scoort een oranje D of een rode E.
 • Kinderdrankjes Openingsbeeld NW
  20 aug.

  Fruitdrank voor kinderen

  Hoe weet je welke pakjes en flesjes drinken het minst ongezond zijn voor je kind? Nutri-Score helpt je kiezen.