icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test jodiumsupplementen

Test|Als je risico loopt op een jodiumtekort is het aan te bevelen een supplement te gebruiken. Maar let op: onze test laat zien dat niet elk supplement de beloofde hoeveelheid jodium bevat. Vooral supplementen met kelp bevatten niet altijd de hoeveelheid die op het etiket staat. Preparaten met kaliumjodide bevatten wel wat ze beloven.  

Ineke Smit

Ineke Smit , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:6 oktober 2017

zeewier

Kaliumjodide supplementen

Uit onze test blijkt dat alle supplementen met kaliumjodide keurig de op het etiket vermelde hoeveelheid jodium bevatten. Met €0,01 tot €0,02 per dagdosering, zijn de druppels van Biotics en Paleo het goedkoopst. Een ander voordeel is dat deze preparaten alleen jodium bevatten. In multivitaminen zitten naast jodium allerlei andere stoffen. Maar het is maar de vraag of je deze extra vitamine en mineralen nodig hebt.
 

Merk & type

mcg jodium

(gemeten)

Afwijking groter

dan toegestaan

1. Biotics Jodium-vloeibaar

80-
2. Paleo Jodium145-
3. Etos Multi alles in 1 tablet165-
4. Kruidvat Multi A-Z Compleet155-
5. Centrum Compleet van A tot Zink100-
6. Davitamon Compleet weerstand70-
7. Dagravit Totaal 3045-

Kelp supplementen

Kelp is een zeewier en is van nature rijk aan jodium. Maar dat jodiumgehalte kan heel erg schommelen. En dat blijkt ook uit onze test.Van de 5 preparaten bevatten er 3 veel meer of minder jodium dan ze aangeven.
 

Merk & type

mcg jodium

(gemeten)

Afwijking groter

dan toegestaan

1. A.Vogel Kelpasan190-
2. Solgar Kelp275-
3. Orthica Kelp-150100-35%
4. Lamberts Iodine 150mcg (kelpextract)240+60%
5. Bonusan 150mcg (uit kelp)15-90%

De wet overtreden

Volgens de wet mag een supplement 20% minder tot 45% meer van een mineraal bevatten dan op het etiket staat. Bonusan, Orthica en Lamberts overtreden die wet. Gelukkig is de hoge dosis in het potje van Lamberts nog niet ongezond.

Het is overigens niet vreemd dat er iets meer vitaminen of mineralen in een potje zitten dan vermeld. De hoeveelheid neemt namelijk langzaam af. Bij de uiterste houdbaarheidsdatum moet er nog voldoende overblijven. 

Ook interessant:

Nieuw & interessant