icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geproefd: Let’s pannenkoekmixen met groente- en fruitpoeder

Bij Jumbo kun je pannenkoekenmixen kopen met groente- en fruitpoeder van het merk Let’s. De mixen zijn er in de smaken wortel, banaan-spinazie en aardbei. We proefden ze en bekeken hoe gezond het is. 
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck   Expert voeding & gezondheidGepubliceerd op:14 oktober 2021

Groep pancakemix verschillende smaken

Wat is het?

Pannenkoekenmixen met groente- en fruitpoeder van het merk Let’s (€2,29, 175 gram). Het zijn shakers waar je alleen water aan toe hoeft te voegen. Iedere smaak heeft zijn eigen kleur om zo leuke figuurtjes in de pannenkoeken te kunnen maken. Door verschillende mixen te gebruiken kun je variëren met kleur. 

Pannenkoekenmix wortel

  • Bevat 9% gedroogde wortelpoeder.
  • Dat staat gelijk aan 135 gram wortels.

Pannenkoekenmix banaan & spinazie

  • Bevat 8% gedroogd bananenpoeder en 1% gedroogde spinaziepoeder.
  • Dat staat gelijk aan 52 gram banaan en 35 gram spinazie. 

Pannenkoekenmix aardbei

  • Bevat 9% aardbeienpoeder.
  • Dat staat gelijk aan 90 gram aardbeien.  

Uit 1 shaker haal je 3 à 4 pannenkoeken. Hierdoor is het best prijzig. Omgerekend kost een Let’s pannenkoek circa 65 cent per stuk. Normaal gesproken kost een zelfgemaakte pannenkoek rond de 30 cent. 

Hoe smaakt het? 

Qua smaak zijn we niet positief verrast. Je proeft nauwelijks groente of fruit. De structuur is vrij dik. Je kunt proberen om iets meer water dan voorgeschreven toe te voegen. Dan krijg je dunnere pannenkoeken. 

Gericht op kinderen 

De pannenkoekenmixen zijn vooral gericht op kinderen. Een nadeel van dit soort producten is dat je op deze manier kinderen niet leert groente en fruit te eten en te waarderen. 

De pannenkoken gebruiken om bij moeilijke eters toch wat vitaminen naar binnen te krijgen lijkt ook wat overbodig. Bananen en aardbeien zijn bij uitstek vruchten die kinderen toch al lekker vinden. En wortels zijn een vrij zoete groente. De meeste kinderen zullen deze ook zonder al te veel protest eten. Dat geldt misschien minder voor spinazie. Maar dat is met 1% dan ook gelijk het laagste percentage in de mixen. 

Groente in de vorm van groentepoeder is ook minder gezond en geeft vooral het signaal dat je groente moet verstoppen omdat het niet lekker is.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van deze pannenkoekmixen ligt redelijk in lijn met andere kant-en-klare mixen. Het is daarmee zeker niet de gezondste variant. Als je voor je gezondheid gaat kun je het beste kiezen voor een mix zonder toegevoegde suikers. Die bestaat voornamelijk  uit volkorenmeel en bevat weinig zout. De Let’s pannenkoekenmixen voldoen alleen aan het laatste punt. 

Groente- en fruitpoeder

Op de verpakking staat aangegeven dat er voor de aardbeienvariant 90 gram aardbeien zijn gebruikt voor 100 gram pannenkoekenmix. Dat betekent niet dat 90% van de mix uit aardbeien bestaat. In totaal zit er 9 gram aardbeienpoeder in 100 gram mix. Het poeder wordt gemaakt door het vocht uit aardbeien te halen. Hetzelfde geldt voor de andere gebruikte groente- en fruitsoorten.

Nadeel van het drogen van groente en fruit is dat een gedeelte van de vitamines verloren kan gaan. Het eten van groente en fruit heeft verder als voordeel dat het een verzadigend effect heeft. Doordat je er op moet kauwen. Als je er poeder van maakt wordt het sterk bewerkt en mist het dat voordeel. 

Het zet ook geen zoden aan de dijk voor het halen van de aanbevolen 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Daar is het te bewerkt voor. Onbewerkte groente- en fruit zijn beter voor je gezondheid. En passen ook prima óp je pannenkoek.

Het toegevoegde fruit- en groentepoeder is dus vooral leuk voor het kleurrijke effect. Maar voor je gezondheid is een pannenkoek met vers fruit of (geroerbakte) groente een betere optie. 

Natuurlijke kleurstoffen 

Het fruit- en groentepoeder zorgt voor een kleurrijk effect zonder kunstmatige kleurstoffen. Maar je kunt ook prima zelf je pannenkoeken met groente een kleurtje geven.Toegevoegde suikers

De mix bevat op het fruitpoeder na geen toegevoegde suikers. Dat is positief. Toch ligt het suikergehalte hoger dan bij de meeste standaard pannenkoekmixen. Dat komt door het groente- en fruitpoeder. Door zoete groente en fruit te drogen concentreer je de suikers. Daarmee zit er in een pannenkoek van 100 gram zo’n 6 gram suiker. Dat is ongeveer 1,5 suikerklontje. 

Tarwebloem

De pannenkoekenmixen bestaan voor een groot deel uit tarwebloem en boekweitmeel. Dit is bij de meeste pannenkoekmixen het geval. Het nadeel van tarwebloem is dat er nauwelijks vezels inzitten. Kiezen voor een volkorenpannenkoekenmix is gezonder. Want daar zitten een stuk meer vezels in. Net als dat volkorenbrood een stuk meer vezels bevat dan wit brood. 

Zout 

Bij voorkeur bevatten pannenkoeken niet meer dan een 0,5 gram zout per 100 gram. Ook kinderen krijgen namelijk snel te veel zout binnen. Vooral kinderen tot en met 4 jaar kunnen niet goed tegen veel zout. De mixen van Let’s blijven met 0,4 gram zout per 100 gram pannenkoek onder deze grens.  

Duurzaamheid 

De verpakking is van vrij dik plastic. Dit geeft een hoop onnodig plastic afval

Verder bevatten Let’s pannenkoekenmixen geen duurzaamheidskeurmerken. De ingrediënten van dierlijke afkomst (ei-poeder & melkpoeder) hebben geen Beter Leven keurmerk. 

Gouden windei

Let's verkoopt ook groentesnoepjes. De fabrikant pretendeert dat deze gezond zijn. Maar deze snoepjes bestaan voor bijna de helft uit suiker. Dit product is dan ook genomineerd voor 'Het gouden windei'.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

  • Header Notenmix 1200x800

    Eet je gezond met de lekkerste notenmix

    Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
  • Visvervangers groepsfoto 1200X800

    Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

    Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.
  • Roggebrood

    Test gezondste roggebrood

    In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.
  • Plantaardige yoghurt openingsbeeld

    Plantaardige yoghurt

    Plantaardige yoghurt, dat is toch nooit zo gezond als ‘echte’ zuivel? Toch wel! Als je slim kiest, zit er alles in wat yoghurt gezond maakt.