icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stimulantia in afslanksupplementen

Stimulantia zijn stofjes die de werking van adrenaline en andere stresshormonen nabootsen. Ze worden veel gebruikt in afslanksupplementen. Maar val je er wel echt van af? En zijn ze wel veilig? 
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck   Expert voeding & gezondheidBijgewerkt op:19 november 2021

antibiotica-of-alternatief

Werken stimulantia?

Stimulantia verhogen je lichaamstemperatuur en laten je hart sneller kloppen. Je energieverbruik wordt daardoor iets hoger. Ook kunnen stimulantia het hongergevoel en vermoeidheid verminderen. Dat laatste maakt je iets actiever. Maar volgens studies verhogen zulke supplementen het energieverbruik maar met 100-200 kilocalorieën per dag. Met een half uurtje fietsen verbruik je evenveel calorieën. 

Zijn stimulantia veilig? 

Op zichzelf zijn de stimulantia in afslankpillen onschuldig. Maar de supplementenindustrie gebruikt vaak hoge doseringen en combinaties van verschillende stoffen. De oppeppende werking van zulke supplementen kan daardoor best heftig zijn.

Ook kunnen ze bijwerkingen veroorzaken zoals:

  • hoge bloeddruk
  • hoge hartslag
  • slapeloosheid
  • onaangenaam hyper gevoel
  • prikkelbaarheid

Combinaties van stoffen 

Sommige supplementen bevatten bijvoorbeeld een mix van groene thee-extract, cafeïne en een stof uit citrusvruchten (synefrine). Die combinatie maakt zo tot een krachtig product, maar verhoogt ook het risico op bijwerkingen. 

Gevaarlijke stoffen

Producten met synefrine kunnen sowieso gevaarlijk zijn. Dit geldt ook voor supplementen met extracten van de plant Ephedra sinica. Deze stoffen kunnen beroertes veroorzaken. Laat zulke supplementen dus links liggen.

Ephedra is inmiddels verboden, maar synefrine (nog) niet. Het zit bijvoorbeeld in Bional Ideaalgewicht.

Soorten stimulantia

Onderstaande ingrediënten worden als stimulantia gebruikt in supplementen:

Lees ook: 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

  • Maaltijdmixen
    Nieuws

    Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

    Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
  • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

    Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

    Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
  • Header Notenmix 1200x800

    Eet je gezond met de lekkerste notenmix

    Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
  • Visvervangers groepsfoto 1200X800

    Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

    Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.