Stimulantia in afslanksupplementen
Stimulantia zijn stofjes die de werking van adrenaline en andere stresshormonen nabootsen. Ze worden veel gebruikt in afslanksupplementen. Maar val je er wel echt van af? En zijn ze wel veilig?

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:17 juni 2019

Werken stimulantia?
Stimulantia verhogen je lichaamstemperatuur en laten je hart sneller kloppen. Je energieverbruik wordt daardoor iets hoger. Ook kunnen stimulantia het hongergevoel en vermoeidheid verminderen. Dat laatste maakt je iets actiever. Maar volgens studies verhogen zulke supplementen het energieverbruik maar met 100-200 kilocalorieën per dag. Met een half uurtje fietsen verbruik je evenveel calorieën.
- Lees ook: afslanksupplementen: werken ze?
Zijn stimulantia veilig?
Op zichzelf zijn de stimulantia in afslankpillen onschuldig. Maar de supplementenindustrie gebruikt vaak hoge doseringen en combinaties van verschillende stoffen. De oppeppende werking van zulke supplementen kan daardoor best heftig zijn.
Ook kunnen ze bijwerkingen veroorzaken zoals:
- hoge bloeddruk
- hoge hartslag
- slapeloosheid
- onaangenaam hyper gevoel
- prikkelbaarheid
Combinaties van stoffen
Sommige supplementen bevatten bijvoorbeeld een mix van groene thee-extract, cafeïne en een stof uit citrusvruchten (synefrine). Die combinatie maakt zo tot een krachtig product, maar verhoogt ook het risico op bijwerkingen.
Gevaarlijke stoffen
Producten met synefrine kunnen sowieso gevaarlijk zijn. Dit geldt ook voor supplementen met extracten van de plant Ephedra sinica. Deze stoffen kunnen beroertes veroorzaken. Laat zulke supplementen dus links liggen.
Ephedra is inmiddels verboden, maar synefrine (nog) niet. Het zit bijvoorbeeld in Bional Ideaalgewicht.
Soorten stimulantia
Onderstaande ingrediënten worden als stimulantia gebruikt in supplementen:
Lees ook:
Artikelen binnen Gezond gewicht
Alle artikelenNieuw & interessant
- 22 feb.
1 op 1-dieet
Bij dit dieet maak je gebruik van maaltijdvervangers om af te vallen. Voorheen was dit dieet bekend als het Cambridge-dieet of het Cambridge Weight plan. - 15 feb.
Voedingshypes
Welke hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en welke voedingshypes kun je beter overslaan? - 11 feb.
Trends in voeding
Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit. - 28 jan.
Gezonder feestje
Hoe geniet je van een feestje of etentje als je probeert af te vallen? We geven je 6 tips.